Αν έχετε την απορία πόσο απαραίτητο μπορεί να είναι ένα κινητό τηλέφωνο σε ένα παιδί, η απάντηση είναι ξεκάθαρα “καθόλου”. Παρ’ όλα αυτά, μπορεί να έρθει μία στιγμή που, για τους όποιους λόγους, θα δώσετε στο παιδί σας το πρώτο του τηλέφωνο και θα πρέπει να του μάθετε πώς να το χρησιμοποιεί, σύμφωνα με τις συνθήκες που ορίζονται απ’ την ηλικία του. Ορίστε, λοιπόν, μερικοί χρήσιμοι κανόνες που βάζουν το παιδί στη σωστή κατεύθυνση και δεν πρέπει να παραλείψετε.
1. Δεν δίνουμε το νούμερό μας στον καθένα
Είναι προφανές, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να το απαιτήσετε ρητά και κατηγορηματικά απ’ το παιδί σας, εξηγώντας του, βέβαια, όλους τους κινδύνους που μπορεί να ενέχει ένα τέτοιο ατόπημα. Για να μην έχετε δυσάρεστες εκπλήξεις, καλό είναι να ρωτάτε καθημερινά αν έχει δώσει το νούμερό του σε κάποιον, ελέγχοντας έτσι για τυχόν ρήγματα στην ασφαλή χρήση του κινητού απ’ το παιδί.
2. Δεν κατεβάζουμε εφαρμογές ή αρχεία χωρίς επίβλεψη
Ακόμη ένας κανόνας που μοιάζει προφανής, αλλά το δέλεαρ να καταστρατηγηθεί είναι εξαιρετικά μεγάλο. Κάθε τόσο, λοιπόν, κάντε έναν έλεγχο του περιεχομένου του κινητού, σβήστε ό,τι θεωρείτε επιζήμιο ή αχρείαστο και εξηγείστε εκ νέου στο μικρό σας τους λόγους, που δεν θέλετε να κατεβάζει εφαρμογές ή αρχεία χωρίς να έχει πάρει πρώτα την άδειά σας.
3. Δεν δημοσιοποιούμε φωτογραφίες άλλων χωρίς την άδειά τους
Βλέποντας τι κάνουν όλοι γύρω του, το παιδί είναι πιθανό να χρησιμοποιήσει το κινητό για να μοιραστεί εικόνες απ’ την καθημερινή του εμπειρία. Επειδή, όμως, η έλλειψη ολοκληρωμένης κριτικής ικανότητας και η αφέλειά του μπορεί να το βάλουν σε μπελάδες (και εσάς μαζί) καλό είναι να μαθαίνει τις σωστές πρακτικές από μικρό, ακόμη και αν αυτές δεν είναι όσο διαδεδομένες θα έπρεπε. Εξηγήστε του ότι δεν μπορεί να φωτογραφίζει φίλους και να τους ανεβάζει σε κοινωνικού τύπου εφαρμογές χωρίς πρώτα να ρωτά αν συμφωνούν κι εκείνοι με αυτό, επισημαίνοντάς του το πώς θα ένιωθε αν ήταν εκείνο στην άλλη πλευρά.
4. Δεν απαντάμε σε μηνύματα, όταν δεν γνωρίζουμε την προέλευσή τους
Πολλές φορές, το νούμερο ή το προφίλ ενός παιδιού μπορεί να φτάσει σε χέρια που δεν πρέπει και να γίνει αποδέκτης μηνυμάτων που, πιθανότατα, είναι κακόβουλα ή, απλώς, σπαμ. Είναι, λοιπόν, ζωτικής σημασίας να δώσετε στο παιδί να καταλάβει ότι η μόνη του επιλογή σε κάθε τέτοια περίπτωση είναι να έρθει σε εσάς για να δείτε το μήνυμα και να εκτιμήσετε αν πρέπει να το σβήσετε ή να ενημερώσετε τις αρχές.
5. Δεν δίνουμε το στίγμα μας
Είναι, πλέον, ευρέως διαδεδομένη πρακτική, οι εφαρμογές στο διαδίκτυο να εντοπίζουν το στίγμα μας και να δημοσιοποιούν την τοποθεσία στην οποία βρισκόμαστε. Επειδή για ένα παιδί αυτό μπορεί να αποτελέσει ζήτημα ασφάλειας, οφείλουμε να απενεργοποιήσουμε κάθε τέτοια λειτουργία και να του κάνουμε σαφές ότι δεν πρέπει να δίνει το στίγμα του μ’ αυτόν τον τρόπο ούτε δηλώνοντας μόνο του το που βρίσκεται κάθε στιγμή. Εξαίρεση αποτελούν οι εφαρμογές εντοπισμού συσκευών, που μπορεί ν’ αποδειχθούν σωτήριες σε περίπτωση που το παιδί χαθεί.
6. Δεν ξεχνάμε πως ό,τι ανεβάσουμε μπορεί να δημοσιοποιηθεί
Κάτι που πρέπει κάθε παιδί να γνωρίζει απ’ τη στιγμή που θα πιάσει στα χέρια το πρώτο του κινητό, είναι πως οτιδήποτε ανεβάζει σε εφαρμογές κάθε είδους και μέσα κοινωνικής δικτύωσης θα μπορούσε με κάποιο τρόπο να δημοσιοποιηθεί περαιτέρω. Μιλήστε του για τους κινδύνους από την αλόγιστη δημοσιοποίηση προσωπικών δεδομένων ή απεικονίσεων και δώστε του σαφείς οδηγίες ως προς το τι πρέπει να ανεβάζει στο διαδίκτυο και τι όχι για να έχει το κεφαλάκι του ήσυχο (και εσείς μαζί του).
7. Δεν παρενοχλούμε τους άλλους
Όπως συμβαίνει συχνά στο σχολικό περιβάλλον ή στην παιδική χαρά, έτσι και στο διαδίκτυο, είναι πιθανόν ένα παιδί ή μία ομάδα παιδιών να παρενοχλήσουν κάποιο άλλο, που θα βρεθεί σε πιο αδύναμη θέση. Το ότι αυτό γίνεται από μακριά δε, κάνει ακόμη πιο εύκολο για ένα παιδί να παρασυρθεί και να γίνει θύτης κάποιου συνομήλικου ή μικρότερού του. Για να μην έχετε τέτοια φαινόμενα στο σπίτι σας, εξηγήστε στο παιδί σας ότι του δώσατε το κινητό για να επικοινωνεί με τους φίλους του και όχι να πληγώνει τους άλλους και πως δεν πρέπει να κάνει πράγματα που δεν θα ήθελε να υποστεί ποτέ.
8. Δεν αφήνουμε το παιχνίδι λόγω κινητού
Όσο ενδιαφέρον και αν έχει ένα smart-phone για ένα παιδί, δεν είναι ο καλύτερος τρόπος να περνά την ώρα του τα χρόνια που αναπτύσσεται και αλληλεπιδρά με τον κόσμο γύρω του. Δώστε του να καταλάβει ότι δεν θέλετε να απομονώνεται εξαιτίας του κινητού του, αλλά να το αφήνει στην άκρη και να παίζει με τα άλλα παιδιά όποτε έχει την ευκαιρία γιατί τίποτε δεν μπορεί να υποκαταστήσει το ζωντανό παιχνίδι και την απευθείας επικοινωνία με τους άλλους ανθρώπους.
Λίνα Σερέτη
www.mama365.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου