Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2016

Ανανεωμένος οικογενειακός προϋπολογισμός!

Μητρικό γάλα, το καλύτερο φάρμακο κατά των λοιμώξεων!
Έπειτα από αρκετές εβδομάδες κύησης και αρκετή αγωνία, έρχεται η γέννηση του μωρού. Συνοδεύεται από συναισθήματα χαράς και από ένα αίσθημα ευθύνης για τη νέα ζωούλα. Παράλληλα, όμως, συνειδητοποιείτε ότι με τον ερχομό του νέου μέλους της οικογένειας δεν αυξάνονται μόνο οι χαρές, οι ευθύνες, αλλά και τα έξοδα. Ήρθε η ώρα, λοιπόν, να ρίξετε μια ματιά στον ανανεωμένο οικογενειακό προϋπολογισμό.

Κάντε μία λίστα


Πριν γεννήσετε προσπαθήστε να βγάλετε έναν μέσο όρο των παγίων εξόδων που έχετε ανά μήνα. Στα πάγια έξοδα συμπεριλαμβάνονται λογαριασμοί τηλεφώνων, κινητών, ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, σούπερ μάρκετ, έξοδα κοινοχρήστων, τυχόν δόσεις δανείων ή ενοικίων, έξοδα ασφαλίστρων, έξοδα κίνησης, κ.λπ.). 

Μετά τον ερχομό του μωρού σας κάντε το ίδιο και παρατηρήστε τη διαφορά. Τώρα στα πάγια έξοδα έχουν προστεθεί πάνες, γάλα -εάν δεν θηλάζετε- κρέμες, σαπούνια, ρούχα, καρότσι, κούνια, εξοπλισμός βρεφικού δωματίου, κ.ά. 

Να έχετε στον νου σας ότι τον πρώτο χρόνο με το μωρό σας τα έξοδα θα είναι περισσότερα, ειδικά εάν δίνετε στο μικρό σας ξένο γάλα. Μετά τον πρώτο χρόνο, που θα τρώει πολλές φορές και ό,τι τρώτε εσείς (αλεσμένο στην αρχή), θα δείτε τον οικογενειακό σας προϋπολογισμό να έρχεται στα φυσιολογικά του.

Θα σας βοηθήσει να κάνετε μία λίστα με τα έξοδά σας ανά μήνα. Αυτή η λίστα μπορεί να περιλαμβάνει:

1. Κοστολόγιο ασφαλειών σύνταξης - ζωής - αυτοκινήτου
2. Κοστολόγιο διατροφής
3. Κοστολόγιο ένδυσης
4. Κοστολόγιο υγείας - περίθαλψης
5. Κοστολόγιο διασκέδασης - διακοπών - δώρων
6. Κοστολόγιο διαβίωσης (κοινόχρηστα, ενοίκια, κόστη συντήρησης / αλλαγής εξοπλισμού - επίπλων, έξοδα επικοινωνίας, έξοδα κίνησης, κ.ά.)
7. Κοστολόγιο διαφόρων ειδικών εξόδων (δόσεις από δάνεια, διατροφές από διαζύγιο, φροντιστήρια, γυμναστήριο, κομμωτήριο, παιδικός σταθμός, κ.ά.)

Οικονομία χωρίς να στερήστε!


Εάν νιώθετε ότι δεν θα τα βγάλετε πέρα ή ότι κάνετε κάτι λάθος, μπορείτε να μειώσετε κάποια από τα έξοδα που κάνατε πριν τον ερχομό του μωρού. Μπορεί το κάθε ένα από τα παρακάτω που σας προτείνουμε να σας φαίνεται λίγο αλλά αθροιστικά θα καταλάβετε σίγουρα τη διαφορά!
  • Η επίσκεψη στη λαϊκή να γίνεται το μεσημέρι, όταν έχουν πέσει οι τιμές.
  • Οικονομία στο ρεύμα: Σβήνετε τις λάμπες όταν δεν είναι κανείς στον χώρο, τις ηλεκτρικές συσκευές από το κουμπί on-off, τον ηλεκτρικό θερμοσίφωνα με πολύ μέτρο, κ.λπ.
  • Οικονομία στα καύσιμα με οικονομική οδήγηση, για μικρές αποστάσεις πηγαίνετε με τα πόδια.
  • Οικονομία στο τηλέφωνο με πακέτα π.χ. για υπεραστικά.
  • Στο φαγητό δεν μπορείτε να "κόψετε", αλλά μπορείτε να εκμεταλλευτείτε καταστάσεις, π.χ. εάν μένετε κοντά στους γονείς σας, πάρτε συχνά φαγητό από εκεί. 
  • Μετά από κάθε έξοδο για φαγητό, καφέ, κομμωτήριο, γυμναστήριο, φροντιστήρια του παιδιού ή άλλες δραστηριότητες να παίρνετε πάντοτε απόδειξη και να τις καταθέτετε όλες μαζί με τη φορολογική δήλωση.
  • Ό,τι μηχανήματα π.χ. υπολογιστές κ.λπ παίρνετε για τη δουλειά σας (αν είστε ελεύθερος επαγγελματίας) να ζητάτε πάντα τιμολόγιο, για να επωφεληθείτε τον ΦΠΑ. Το ίδιο ισχύει και στα αναλώσιμα.
Προσαρμογή στα νέα δεδομένα

Τα μωρά φέρνουν τύχη! Όμως, παράλληλα φέρνουν σε μία οικογένεια και την ανάγκη αποταμίευσης, τον περιορισμό των εξόδων και εκ των πραγμάτων την πιο μεθοδική αντιμετώπιση καταστάσεων. Με αυτή την έννοια το οικογενειακό εισόδημα δεν μειώνεται με τον ερχομό ενός νέου μέλους, αλλά ανακατανέμεται πιο παραγωγικά.

www.babyzone.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου