Σάββατο 16 Ιουλίου 2016

Διακοπές με το αυτοκίνητο. Οδηγίες για γονείς βρεφών και νηπίων!

shutterstock_258242318
Φέτος το καλοκαίρι ονειρεύεστε να πραγματοποιήσετε ένα μακρινό ταξίδι με το αυτοκίνητο, αλλά είστε διστακτικοί, γιατί θεωρείτε ότι θα δυσκολευτεί το μωρό σας. Και, όμως, τα παιδιά έχουν συγκεκριμένες ανάγκες και αντοχές, ανάλογα με την ηλικία τους, και αν τις εντοπίσουμε και ανταποκριθούμε σε αυτές, μπορούμε να σχεδιάσουμε το ιδανικό οδικό ταξίδι. Ας ξεκινήσουμε από το σημαντικότερο κομμάτι που είναι η ασφάλεια.

Ο Κ.Ο.Κ. δηλώνει ξεκάθαρα ότι: "Για τη μεταφορά παιδιών ηλικίας μικρότερης των 12 ετών με αυτοκίνητο, είναι υποχρεωτική η χρήση ειδικών μέσων συγκράτησης και προστασίας όπως καθισμάτων, ζωνών ασφαλείας, κ.λπ.". Καθώς, επίσης, ότι "Απαγορεύεται η κατάληψη θέσης παραπλεύρως του οδηγού από παιδιά ηλικίας μικρότερης των 12 ετών, εφόσον δεν συγκρατούνται με εγκεκριμένο σύστημα συγκράτησης κατάλληλο για την ηλικία, το ύψος και το βάρος τους".

Σύμφωνα με το "Ελληνικό Ινστιτούτο Έρευνας και Εκπαίδευσης για την Οδική Ασφάλεια και την Πρόληψη & Μείωση των τροχαίων ατυχημάτων “Πάνος Μυλωνάς” υπάρχουν τρεις διαφορετικοί τύποι παιδικών καθισμάτων στην αγορά, ανάλογα με την ηλικία και το βάρος του παιδιού:
• Ο τύπος 0+ απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας έως 15 μηνών και βάρους έως 13 κιλών.
• Ο τύπος 1 απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 8 μηνών έως 4 ετών και βάρους 9-18 κιλών.
• Ο τύπος 2/3 απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 3,5 έως 12 ετών και βάρους 15 έως 36 κιλών.

Είναι σημαντικό να αναφέρουμε, ότι διαφορετικά καθίσματα ταιριάζουν με διαφορετικό τρόπο σε διαφορετικά αυτοκίνητα και τοποθετούνται μόνο σύμφωνα με το εγχειρίδιο χρήσης.

Να θυμάστε, όμως, ότι δεν αρκούν μόνο τα μέτρα ασφάλειας, για να κάνουν το ταξίδι πιο "εύκολο" για εσάς και πιο "συναρπαστικό" για τα παιδιά σας. Χρειάζεται να γνωρίζετε και μικρές λεπτομέρειες, που θα κάνουν την ταξιδιωτική σας "ζωή" ευκολότερη.

Αν ο συνταξιδιώτης σας είναι μωρό (ηλικία 0 έως 2 ετών) 

Φυσικά και μπορεί να ταξιδέψει και θα τα καταφέρει μια χαρά στο ταξίδι, αρκεί να προλαμβάνονται οι ανάγκες του.

• Η σούπερ τσάντα / αλλαξιέρα της μαμάς θα πρέπει να είναι πλήρως εφοδιασμένη.
Πάνες, μωρομάντιλα, πετσετούλα, αλλαξιές με ρούχα, ζακετάκι, μικρές σακούλες απορριμμάτων, παιχνίδια, αντισηπτικό gel, πιπίλες (αν τις χρησιμοποιείτε), μπιμπερό, ζεστό αποστειρωμένο νερό και το γάλα. Αν θηλάζετε, είστε τυχερή και αξιέπαινη! Το μόνο που χρειάζεται το μωρό για το φαγητό του είστε εσείς και η αγκαλιά σας.

• Επιλέξτε να αναχωρήσετε είτε πολύ νωρίς το πρωί, είτε αργά το απόγευμα, αποφεύγοντας τις υψηλές θερμοκρασίες του μεσημεριού.
Τα μωρά συνήθως νανουρίζονται από τον ήχο του αυτοκίνητου και μπορούν να κοιμηθούν για τουλάχιστον 2 ώρες. (Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι εάν το μωρό δεν έχει κλείσει τους 3 μήνες, είναι καλό να το σηκώνετε ανά μισή ώρα για να τεντώνει την πλατούλα του.)

• Το μωρό θα πρέπει να κάθεται όσο πιο άνετα στο καθισματάκι του και να μην το ενοχλούν οι ζώνες ασφαλείας.

Παρόλα αυτά, δεν παραβαίνουμε τον κανόνα, που αναφέρει ότι η ελαστικότητα των εσωτερικών ζωνών ασφαλείας θα πρέπει να είναι τόση, ώστε να είναι δυνατή μόνον η εισαγωγή 2 δαχτύλων μεταξύ του ώμου και της ζώνης.

• Επιλέξτε ρουχαλάκια σωστά για την εποχή. Το μωρό δεν πρέπει ούτε να κρυώνει ούτε να ζεσταίνεται.
Εάν μένουν γυμνά σημεία από το ρουχαλάκια του, μεγάλη προσοχή στα μεταλλικά μέρη της ζώνης. Μπορεί να θερμανθούν και να προκαλέσουν ερεθισμούς στο δέρμα μικρών παιδιών.

• Αν χρησιμοποιήσετε τον κλιματισμό στο αυτοκίνητο, φροντίστε ο αέρας να μην έρχεται σε επαφή με το πρόσωπο ή το σώμα του μωρού.

(Να θυμάστε να του δίνετε νεράκι συχνά γιατί το κλιματιστικό στεγνώνει την ατμόσφαιρα).

• Χρησιμοποιήστε σκίαστρα για τον ήλιο που κολλάνε με βεντούζα στα τζάμια, τα οποία μπορείτε να προσαρμόζετε ανάλογα.
Τα μωρά τα ενοχλεί ο ήλιος περισσότερο από ότι νομίζουμε. Σημαντική υπενθύμιση να βάζετε στο μωρό σας και να ανανεώνετε συχνά αντηλιακό κατάλληλο για την ηλικία του.

• Αποφεύγετε να δίνετε φαγώσιμα στο μωρό την ώρα του ταξιδιού.
Μπορεί να πνιγεί, αλλά και να ανακατευτεί, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε εμετό και γενικότερη άρνηση για το ταξίδι με το αυτοκίνητο.

• Το ωράριο του φαγητού του μωρού θα καθορίσει και το ωράριο του ταξιδιού σας, καθώς και τις στάσεις που θα χρειαστεί να κάνετε.

• Τοποθετήστε ένα ειδικό καθρεφτάκι ελέγχου απέναντι από το μωρό για όσο καιρό έχετε το κάθισμα γυρισμένο ανάποδα. 
Με αυτόν τον τρόπο θα βλέπετε το μωρό σας αλλά κι εκείνο, μόλις είναι σε θέση να το αντιληφθεί, θα νιώθει μεγαλύτερη ασφάλεια.

• Αν το μωρό σας είναι ανήσυχο, είναι προτιμότερο να καθίσει δίπλα του ο συνοδηγός και να το απασχολεί.
Τα τραγούδια και τα παραμύθια είναι η καλύτερη επιλογή και τα μωράκια τα λατρεύουν!

Αν ο συνταξιδιώτης σας είναι νήπιο (ηλικία 2 - 4 ετών)

Σε αυτήν την ηλικία τα παιδιά θέλουν διαρκώς να κινούνται (να χοροπηδάνε!), δεν πειθαρχούν εύκολα, είναι ανυπόμονα και χρειάζονται διαρκώς επίβλεψη. Παρόλα αυτά σε αυτήν την ηλικία τα παιδιά αγαπούν το πρόγραμμά τους και νιώθουν ασφάλεια μέσα σε αυτό.

• Προγραμματίστε το ταξίδι σας χωρίς μεγάλες αποκλίσεις από το καθιερωμένο πρόγραμμα του παιδιού, πράγμα που μπορεί να εντείνει τον εκνευρισμό του.

• Αν έχετε βγάλει τις πάνες, θα πρέπει να έχετε το γιο-γιο σε άμεση πρόσβαση και να προετοιμαστείτε για συχνές στάσεις και αρκετές έξτρα αλλαξιές (αχρείαστες να είναι!).

• Επιβεβαιωθείτε ότι οι ασφάλειες από τις πόρτες είναι πάντα κλειδωμένες.
Ακόμα και αν πιστεύετε ότι δε γνωρίζουν πώς να ανοίξουν την πόρτα, να θυμάστε ότι τα παιδιά είναι πολύ πιο έξυπνα και ικανά από ότι νομίζουμε.

• Ενημερώστε το μικρό σας ότι οι πόρτες μπορεί να πιάσουν τα δαχτυλάκια του και να πονέσει.
Παίξτε το παιχνίδι πιάνω τα αυτιά μου με τα χέρια μου ή βάζω τα χέρια στη μέση μου, όταν η μαμά και ο μπαμπάς κλείνουν την πόρτα.

• Τραγουδήστε τα αγαπημένα του τραγούδια. 
Το ξέρω ότι δεν αντέχετε να ακούσετε ακόμα μια φορά τα Ζουζούνια, αλλά εκείνο τα λατρεύει.

• Δώστε του παιχνίδια για να απασχοληθεί.
Προσοχή να είναι ακίνδυνα και μαλακά σε περίπτωση που εκτοξευθούν.

• Δώστε του κάτι να φάει, εάν το ζητήσει αλλά φροντίστε να είναι μικρό και στεγνό (ψωμάκι, μπισκότο, κουλούρι Θεσσαλονίκης, ξερά φρούτα, κ.λπ.).

• Φροντίστε να έχετε κοντά σας το παγούρι με το νερό, στο οποίο όμως θα πρέπει να εφαρμόζει κλειστό σκέπασμα.

• Οι καινούργιες εικόνες μπορούν να μαγέψουν το νέο ταξιδιώτη,
γι΄ αυτό μη χάνετε την ευκαιρία να του εξηγείτε όσα βλέπει και να προκαλείτε το ενδιαφέρον του.

Τα ταξίδια αποτελούν μοναδικές εμπειρίες και γεμίζουν την οικογένεια με αναμνήσεις και μαγευτικές ιστορίες. Είναι καλό για τα μικρά μας να συνηθίζουν και να μαθαίνουν τους κανόνες του "δρόμου". Είτε πρόκειται για μικρές διαδρομές μέχρι το εξοχικό ή μια εκδρομή στο σπίτι του παππού και της γιαγιάς είτε απόδραση σε μακρινούς προορισμούς, οφείλουμε να είμαστε προετοιμασμένοι και να προσφέρουμε στα παιδιά μας μια συναρπαστική και ασφαλή περιπέτεια.

www.mommy.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου