Τρίτη 26 Ιουλίου 2016

Υπουργείο Εργασίας: "Δεν πρόκειται να κοπεί κανένα επίδομα απροστάτευτων παιδιών"

επίδομα απροστάτευτου παιδιού
"Κανένα επίδομα απροστάτευτων παιδιών δεν πρόκειται να κοπεί" διαβεβαιώνει το υπουργείο Εργασίας, με αφορμή δημοσιεύματα που ισχυρίζονται ότι "κόβονται τα επιδόματα" σε ευάλωτες ομάδες. 

Το υπουργείο Εργασίας σε σχετική ανακοίνωση τονίζει, "το περιεχόμενο των επιστολών που στάλθηκαν στις 14 Ιουνίου 2016 σε ορισμένους δήμους από τον Διευθυντή Προστασίας Οικογένειας του υπουργείου, σύμφωνα με τις οποίες για τον υπολογισμό του οικογενειακού εισοδήματος αθροίζονται πραγματικό και τεκμαρτό εισόδημα, είναι εσφαλμένο. Άθροιση πραγματικού και τεκμαρτού εισοδήματος δεν νοείται ούτε στη φορολογική νομοθεσία ούτε, βέβαια, στη νομοθεσία που διέπει τα προνοιακά επιδόματα".

Σύμφωνα πάντα με το υπουργείο Εργασίας, "οι επιστολές που απαντούν σε ερωτήματα των Διευθύνσεων Πρόνοιας των δήμων, ερμηνεύοντας εσφαλμένα τη σχετική νομοθεσία, συντάχθηκαν και στάλθηκαν, χωρίς να υπάρχει σχετική υπηρεσιακή εισήγηση και χωρίς να ζητηθεί η γνώμη της αρμόδιας Γενικής Διευθύντριας και πολύ περισσότερο της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου".

"Ήδη, αποστέλλεται εγκύκλιος που αποκαθιστά τα πράγματα, ώστε κανείς και καμία δικαιούχος να μην χρειάζεται να ανησυχεί. Το υπουργείο διαβεβαιώνει ότι δεν διανοείται να κόψει τα επιδόματα για τα απροστάτευτα παιδιά ούτε να μειώσει, γενικά, την προστασία των παιδιών", όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Για τη χορήγηση του επιδόματος σε απροστάτευτα παιδιά οι ενδιαφερόμενοι χρειάζεται να πράξουν ως εξής:

Σύμφωνα με τον Ν.4051/60 "περί ενισχύσεως απροστάτευτων παιδιών" όπως τροποποιήθηκε και ισχύει σήμερα, δικαιούχοι του επιδόματος είναι:
  • Ορφανά πατρός
  • Ορφανά από δύο γονείς
  • Όταν ο πατέρας έχει ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω
  • Όταν ο πατέρας είναι στη φυλακή
  • Όταν ο πατέρας υπηρετεί στο στρατό
  • Παιδιά μονογονεϊκής οικογένειας
Για τη χορήγηση του επιδόματος λαμβάνονται υπ’ όψη τα έσοδα της οικογένειας καθώς και τα έσοδα των συγγενών μέχρι και τρίτου βαθμού συγγενείας εξ αίματος ή εξ αγχιστείας, εφ’ όσον συγκατοικούν και αφαιρείται από τα έσοδα μόνο τα έξοδα ενοικίου ή η δόση στεγαστικού δανείου.

Το επίδομα χορηγείται ανά δίμηνο.
Το ποσό επιδότησης ανέρχεται στα 44,02 Ευρώ το μήνα.
Η επιδότηση διαρκεί μέχρι τη συμπλήρωση του 16ου έτους της ηλικίας του ανηλίκου.
Ανανέωση των παρακάτω δικαιολογητικών γίνεται κάθε χρόνο αλλιώς διακόπτεται το επίδομα - μετά από σχετική ειδοποίηση.

Απαιτούμενα δικαιολογητικά

Εκκαθαριστικό Σημείωμα εφορίας (φωτοτυπία) για όλα τα ενήλικα μέλη της οικογένειας. Σε περίπτωση που δεν υποβάλετε φορολογική δήλωση, θα προσκομίσετε βεβαίωση αρμόδιας οικονομικής εφορίας περί μη υποβολής φορολογικής δήλωσης. Σε περίπτωση που η φορολογική σας δήλωση δεν υποβάλλεται στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. διεύθυνσης κατοικίας στην οποία διαμένετε θα πρέπει να προσκομίσετε βεβαίωση της Δ.Ο.Υ. περί διόρθωσης στοιχείων ως προς τη νέα διεύθυνση κατοικίας σας.

Βεβαίωση απόδοσης ΑΦΜ των παιδιών.

Αποκόμματα συντάξεων (ΟΓΑ, ΙΚΑ κ.λπ.) και επιδομάτων (Προνοίας) για όσα μέλη της οικογένειας παίρνουν σύνταξη ή επιδόματα.

Μισθωτήριο συμβόλαιο θεωρημένο από την εφορία (φωτοτυπία).

Απόδειξη ενοικίου
(φωτοτυπία).

Σε περίπτωση στεγαστικού δανείου, θα προσκομίσετε βεβαίωση της Τράπεζας, όπου θα αναφέρεται η μηνιαία δόση, καθώς και το συμβόλαιο κατοικίας.

Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης
(Αυτεπάγγελτα).

Υπεύθυνη δήλωση του Ν.1599/86 (Στο κείμενο αναφέρεται η σύνθεση της οικογένειας, η μόνιμη κατοικία, τα έσοδα όλων των μελών της οικογένειας και τυχόν αλλαγή τόπου κατοικίας και ότι δεν υπέβαλαν δικαιολογητικά σε άλλη Διεύθυνση Κοινωνικής Πρόνοιας).

Βεβαίωση σχολείου, όταν τα παιδιά είναι σε σχολική ηλικία.

Βιβλιάρια ασθενείας όλων των μελών (σε φωτοτυπία).

Βεβαίωση αποδοχών του εργοδότη ή κάρτα ανεργίας (φωτοτυπία).

Φωτοτυπίες ταυτοτήτων επικυρωμένες ή Ειδικό δελτίο ταυτότητας ομογενούς ή για τους πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διαβατήριο σε ισχύ ή για πολίτες που ανήκουν στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό χώρο άδεια διαμονής ή για αλλοδαπούς άδεια διαμονής ενιαίου τύπου ή άδεια παραμονής αλλοδαπού.

Το ΑΜΚΑ του δικαιούχου και των παιδιών.

Φωτοτυπία της 1ης σελίδας βιβλιαρίου λογαριασμού πληρωμών του δικαιούχου και των παιδιών, όπου να αναγράφεται το ΙΒΑΝ (το πρώτο όνομα του λογαριασμού να είναι του παιδιού).


Τα δικαιολογητικά να είναι επικυρωμένα και επίσημα μεταφρασμένα.

Α) Σε περίπτωση χηρείας = Ληξιαρχική πράξη θανάτου (Αυτεπάγγελτα).

Β) Σε περίπτωση στρατιωτικής θητείας = Βεβαίωση από τη στρατιωτική μονάδα όπου υπηρετεί, στην οποία θα αναγράφεται η πιθανή ημερομηνία απόλυσης.

Γ) Σε περίπτωση φυλάκισης πατέρα = πιστοποιητικό φυλάκισης όπου να αναγράφεται και η πιθανή ημερομηνία αποφυλάκισης.

Δ) Σε περίπτωση αναπηρίας του πατέρα = Ιατρική γνωμάτευση από γιατρό κρατικού νοσοκομείου ή απόφαση πρωτοβάθμιας υγειονομικής επιτροπής ή απόφαση άλλου ασφαλιστικού φορέα, στην οποία θα αναγράφονται το ποσοστό αναπηρίας του πατέρα (το οποίο πρέπει να είναι 67% και άνω) και το χρονικό διάστημα της αναπηρίας.

Αν ο πατέρας πάσχει από ψυχικό νόσημα να προσκομίζετε και βεβαίωση νοσηλείας από κρατικό ψυχιατρικό νοσοκομείο.

Ε) Σε περίπτωση διάστασης = 1) Σε περίπτωση μη ύπαρξης απόφασης διαζυγίου ή μέχρι εκδόσεως της απόφασης αυτής, να πιστοποιείται με υπεύθυνη δήλωση του Ν.1599/862 Απόφαση Επιμέλειας των παιδιών (επικυρωμένο αντίγραφο), 2) Ιδιωτικό συμφωνητικό.

ΣΤ) Σε περίπτωση διάζευξης = 1) απόφαση διαζυγίου (επικυρωμένο αντίγραφο) ή διαζευκτήριο, 2) Απόφαση Διατροφής(επικυρωμένο αντίγραφο), 3) Απόφαση επιμέλειας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου