Κυριακή 24 Ιουλίου 2016

Ιδέες για τη δημιουργική απασχόληση των παιδιών στο σπίτι!

Μαγειρεύοντας παρέα με τα παιδιά!
Το καλοκαιράκι συνεχίζει την πορεία του και πολλοί γονείς αναρωτιούνται με ποιο τρόπο θα μπορούσαν να απασχολήσουν τα παιδιά τους στο σπίτι, κυρίως πριν ή και μετά τις διακοπές τους. Παρακάτω θα δούμε ορισμένες ιδέες που θα μπορέσουν εύκολα οι γονείς να πραγματοποιήσουν, προκειμένου να περνάνε ευχάριστες και δημιουργικές ώρες με τα παιδιά. Τόσο τα παιδιά, λοιπόν, όσο και οι γονείς θα είναι χαρούμενοι και ευχαριστημένοι, χωρίς ιδιαίτερες φωνές και αναστάτωση στο σπίτι.

Μαγειρική
Δημιουργήστε με τα παιδιά σας εύκολα γλυκίσματα και όχι μόνο, δείχνοντάς τους ποια υλικά χρησιμοποιείτε και γιατί. Αφήστε τα να πάρουν μέρος στις δραστηριότητες της κουζίνας και θα το χαρούν ιδιαίτερα.

Χορός
Χορέψτε με τα παιδιά σας το αγαπημένο τους τραγούδι και δημιουργήστε μια μικρή χορογραφία, που θα την παρουσιάσετε στους οικογενειακούς σας φίλους. Είναι σίγουρο ότι θα εισπράξετε το πιο δυνατό χειροκρότημα.

Bowling
Μια διασκεδαστική και πρωτότυπη ιδέα για παιχνίδι μέσα στο σπίτι είναι το bowling! Διαλέξτε ένα δωμάτιο ή έναν χώρο σχετικά ευρύχωρο. Το μόνο που θα χρειαστείτε είναι 10 πλαστικά μπουκαλάκια μισογεμάτα με νερό (ώστε να μην πέφτουν πολύ εύκολα) και μία μπάλα μεσαίου μεγέθους. Εάν θέλετε, μπορείτε να χρωματίσετε ή να στολίσετε τα μπουκάλια, ώστε να δίνουν έναν χαρούμενο τόνο στη δραστηριότητά σας... και πάρτε θέσεις!

Κουκλοθέατρο

Το κουκλοθέατρο είναι μια δραστηριότητα που λατρεύουν όλα τα παιδιά, μικρά και μεγάλα. Εάν υπάρχει στο σπίτι ήδη ''το σπιτάκι'' του κουκλοθέατρου, τότε με τις κούκλες μπορείτε να δημιουργήσετε διάφορες ιστορίες. Ειδάλλως, κόβοντας τον πάτο από ένα κουτί και καλύπτοντάς το με ένα πανί έχετε έτοιμο ένα μικρό θέατρο σκιών.

Ζωγραφική - Χειροτεχνίες
Δεν υπάρχει πιο όμορφο από το να βλέπεις το παιδί να αποτυπώνει τη φαντασία του στο χαρτί. Δώστε του πολλά χρώματα και αρκετό χώρο για να δημιουργήσει αυτό που επιθυμεί και κρεμάστε μαζί τις χειροτεχνίες του στον τοίχο του δωματίου του. Θα νιώσει πολύ όμορφα και θα τις δείχνει σε κάθε επισκέπτη.

Φροντίδα κατοικίδιου και φυτών

Μία ωραία και εποικοδομητική ασχολία για τα παιδιά στο σπίτι είναι να φροντίζετε μαζί τους το κατοικίδιό σας (εφόσον υπάρχει). Έτσι θα μάθουν να αγαπούν τα ζώα και να τα προσέχουν. Σε περίπτωση που δεν έχετε κατοικίδιο, κάτι παρόμοιο είναι η φροντίδα των φυτών και των λουλουδιών σας. Δείξτε στα παιδιά κάθε πόσο πρέπει να τα ποτίζουν και μιλήστε τους για τον τρόπο ανάπτυξής των φυτών (φωτοσύνθεση). Θα δείξουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Επιτραπέζια παιχνίδια
Μάθετε στους μικρούς μας φίλους πως να παίζουν κάποια εύκολα, για αρχή, επιτραπέζια παιχνίδια και καθίστε όσο χρειαστεί δίπλα τους μέχρι να κατανοήσουν τους κανόνες και τους στόχους του παιχνιδιού. Μετά θα είναι εύκολο να παίξουν με το αδερφάκι τους ή κάποιον φίλο τους.

Δουλειές του σπιτιού
Παροτρύνετε το παιδί σας να σας βοηθήσει στις δουλειές του σπιτιού, δείχνοντάς του αρχικά τα πιο απλά και βασικά πράγματα. Πώς να καθαρίζει κάποιες επιφάνειες (όπως το τραπεζάκι που παίζει ή τρώει) και πως να στρώνει το κρεβάτι του, είναι καθημερινές διαδικασίες που θα το βοηθήσουν αργότερα στην αυτοεξυπηρέτησή του. Ιδίως στην αρχή θα του φανεί πρωτόγνωρο και διασκεδαστικό.

Άσκηση - Γυμναστική

Βάλτε απαλή μουσική και στρώστε ένα χαλί στο δάπεδο. Ξεκινήστε με τα παιδιά σας απλές ασκήσεις εκγύμνασης όπως το τέντωμα των ποδιών και των χεριών. Στην πορεία εμπλουτίστε το ασκησιολόγιο με διάφορες άλλες ασκήσεις και θα δείτε πως τα παιδιά από μόνα τους θα ζητάνε τη γυμναστική καθημερινά.

Γωνιά παραμυθιού
Δημιουργήστε μια γωνιά στο σπίτι όπου θα υπάρχουν τα αγαπημένα παραμύθια του παιδιού και καθίστε εκεί μαζί του προκειμένου να το ταξιδέψετε στον παραμυθένιο κόσμο. Αλλάξτε έπειτα την ιστοριούλα και διαμορφώστε την μαζί με το παιδί. Μπορείτε κάποιες φορές να διαλέγετε ρόλους και να παίζετε το παραμύθι με θεατρικό παιχνίδι, όντας πρωταγωνιστές εσείς οι ίδιοι.

Κρυμμένος θησαυρός
Τέλος, κάτι το οποίο τα παιδιά θα απολαύσουν και εύκολα παίζεται μέσα στο σπίτι, είναι το παιχνίδι του κρυμμένου θησαυρού. Κρύβετε ένα σχετικά μικρό αντικείμενο σε ένα σημείο που το παιδί δεν θα δυσκολευτεί πάρα πολύ να το βρει και το κατευθύνετε με λέξεις για το αν πλησιάζει ή απομακρύνεται από το σημείο αυτό. Αν πιάνει το χέρι σας στη ζωγραφική, μπορείτε να σχεδιάσετε το πλάνο του κρυμμένου θησαυρού και να το δώσετε στο παιδί ως βοηθητικό στοιχείο.Το μυαλό του τρίβεται και η αγωνία του το κρατάει σε εγρήγορση.

Καλή διασκέδαση!

Ευαγγελία Φράγκου, Νηπιαγωγός
www.femalevoice.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου