Παρασκευή 15 Ιουλίου 2016

10 συμβουλές για να αναπτύξετε την οικολογική συνείδηση του παιδιού το φετινό καλοκαίρι

Συνοδευτική φωτογραφία του άρθρού Μια οικολογική, πράσινη οικογένεια!
Τι μπορούμε να κάνουμε, όμως, για να μεταδώσουμε στα παιδιά τη γνώση για την αξία του περιβάλλοντος, ώστε να προστατεύουν κάθε κομμάτι του; Η οικολογική συνείδηση συνεπάγεται υπεύθυνη συμπεριφορά, για να ζουν και να μεγαλώνουν σε ένα πραγματικά “πράσινο” και ζωντανό περιβάλλον. Παρακάτω θα βρείτε μερικά tips που μπορείτε να κάνετε με το παιδί σας κάνοντας ακόμη πιο eco green το φετινό σας καλοκαίρι. 
  1. Η ευαισθητοποίηση των παιδιών σε περιβαλλοντικά θέματα είναι το Α και το Ω. Αγοράστε εικονογραφημένα βιβλία ανάλογα με την ηλικία τους, δείτε μαζί dvd και παρακολουθήστε ντοκιμαντέρ για τη φύση και το ζωικό βασίλειο, για να ενημερωθούν για την οικολογική καταστροφή του περιβάλλοντος, τις κλιματολογικές συνθήκες, τη ζωή των ζώων και τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν, καθώς και ενέργειες που μπορεί να κάνει ο καθένας μόνος του, αλλά και ομαδικά στο σπίτι και στο σχολείο.
  2. Πείτε "ναι" στα φυτικά αντηλιακά. Προσφέρουν εξίσου αποτελεσματική προστασία στα παιδιά σας και ένα ομοιόμορφο και υγιές μαύρισμα σε εσάς.
  3. Πείτε "όχι" στις πλαστικές σακούλες και εφοδιαστείτε με πάνινες. Έτσι κάθε φορά που θα αγοράζετε κάτι από το σούπερ μάρκετ ή τα διάφορα καταστήματα στο νησί ή το χωριό που θα βρίσκεστε να τη χρησιμοποιείτε.
  4. Ενημερώστε τα, ότι με το να πετούν απορρίμματα στο δάσος, τη θάλασσα, αλλά και τον δρόμο επιβαρύνεται η δημόσια υγεία, ενώ θέτουν σε κίνδυνο την επιβίωση των ζώων. Πριν φύγετε από οποιαδήποτε παραλία βεβαιωθείτε ότι έχετε μαζέψει όλα τα σκουπίδια που δημιουργήσατε, από αναψυκτικά, χυμούς και σνακς που ενδεχομένως να καταναλώσατε.
  5. Αφήστε στην άκρη το αυτοκίνητο και μετακινηθείτε όσο μπορείτε με τα πόδια ή κάποιο ποδήλατο. Αυτή η συνήθεια μπορεί να κάνει καλό τόσο στο περιβάλλον όσο και την υγεία σας.
  6. Οργανώνετε όσο πιο συχνά μπορείτε εξορμήσεις στην ύπαιθρο. Οι εκδρομές στο βουνό και τη θάλασσα, αλλά και στα κοντινά πάρκα της πόλης, φέρνουν τα παιδιά κοντά στη φύση, γνωρίζουν την ομορφιά της, τα χρώματα, τα αρώματα, τις εικόνες, αλλά και τα ζώα που υπάρχουν εκεί.
  7. Μάθετε στα παιδιά να μην αδιαφορούν για τα ζώα. Επισκεφθείτε ζωολογικά πάρκα και αφήστε τα παιδιά να γνωρίσουν σπάνια είδη του ζωικού βασιλείου, αλλά και πτηνά και ζώα που συναντάει κανείς στην πόλη και την εξοχή.
  8. Γίνετε μαζί με τα παιδιά σας μέλη σε περιβαλλοντικές οργανώσεις και συμβάλλετε ενεργά στις προσπάθειές τους για την προστασία των φυτών και των ζώων.
  9. Προτρέψτε τα να συμμετέχουν σε δραστηριότητες, που γίνονται από οργανωμένες ομάδες και αθλητικούς οργανισμούς στη φύση, ώστε να εκτιμήσουν και να αγαπήσουν κάθε κομμάτι της και όσα αυτή χαρίζει στον άνθρωπο.
  10. Αν στο μέρος όπου βρίσκεστε υπάρχουν μπλε κάδοι, καλό θα είναι να έχετε στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου σας ή στο χώρου διαμονής σας μια σακούλα όπου θα μαζεύετε όλα τα ανακυκλώσιμα σκουπίδια. Με το που φτάσετε σε κάποιον από αυτούς μπορείτε να τα αφήσετε ώστε να ανακυκλωθούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου