Τρίτη 26 Ιουλίου 2016

Προστατέψτε τα παιδιά από τα απρόοπτα του καλοκαιριού

5 τρόποι για να αντιμετωπίσετε ένα τσίμπημα από μέλισσα
Η ώρα των διακοπών έφτασε. Όλοι μας θέλουμε να ξεκουραστούμε, να διασκεδάσουμε και να ξεφύγουμε έστω και για λίγες μέρες από την καθημερινότητα. Είμαστε, όμως, πραγματικά έτοιμοι για τα διάφορα απρόοπτα του καλοκαιριού, που μπορεί να προκύψουν κατά τη διάρκεια των ημερών αυτών ή μπορεί να μπλέξουμε σε περιπέτειες;

Οι απρόσκλητοι επισκέπτες

Δυστυχώς το καλοκαίρι δεχόμαστε και κάποιες ενοχλητικές επισκέψεις, που θα πρέπει να ξέρουμε να τις αντιμετωπίσουμε.

Τσούχτρες: Αν σας τσιμπήσει τσούχτρα, πλύντε το σημείο με ξύδι, οινόπνευμα ή μαγειρική σόδα με νερό.

Κουνούπια:
Η καλύτερη λύση είναι η χρήση εντομοαπωθητικών. Αν δεν προλάβετε το τσίμπημα, χρησιμοποιήστε κάποια ειδικά αλοιφή για τη φαγούρα που θα βρείτε στο φαρμακείο.

Σφήκες ή Μέλισσες: Βρείτε το κεντρί, αν είναι ορατό (πράγμα που σημαίνει ότι πρόκειται για μέλισσα, αφού οι σφήκες δεν αφήνουν πίσω τους το κεντρί) και προσπαθήστε να το απομακρύνετε σπρώχνοντάς το πλάγια με τα δάχτυλά σας. Μην χρησιμοποιήσετε τσιμπιδάκι γιατί είναι πιθανόν πιέζοντάς το να ελευθερώσετε περισσότερο δηλητήριο μέσα στην πληγή κι έτσι το παιδί να πονέσει περισσότερο. Σηκώστε ψηλά το μέλος του σώματος που έχει τσιμπηθεί και ακουμπήστε μια παγοκύστη, για να αποφύγετε το πρήξιμο. Μπορείτε να απλώσετε πάνω στο σημείο μια αντιισταμινική αλοιφή ή κρέμα κορτιζόνης. Αν τα συμπτώματα επιμένουν ή το παιδί είναι αλλεργικό, ζητήστε αμέσως τη συμβολή γιατρού. Εάν το τσίμπημα είναι στον λαιμό ή στο στόμα, θα πρέπει να αντιδράσετε άμεσα, γιατί αν πρηστεί θα εμποδίζει τη δίοδο του αέρα. Δώστε του να γλείφει ένα παγάκι ή να πιει άφθονο παγωμένο νερό. Αν διαπιστώσετε ότι το παιδί δυσκολεύεται να αναπνεύσει ή πρήζεται στο πρόσωπο ή στον λαιμό, απευθυνθείτε το πλησιέστερο νοσοκομείο. Γενικά αποφύγετε να χρησιμοποιείτε σαπούνια με έντονο άρωμα στο παιδί και μην το αφήνετε από τα μάτια σας όταν πίνει αναψυκτικά ή τρώει γλυκό. Όλα αυτά προσελκύουν τα έντομα. 

Οι μικροτραυματισμοί του καλοκαιριού

Το καλοκαίρι είναι για όλους εποχή ξεκούρασης, της ξεγνοιασιάς, της διασκέδασης και του παιχνιδιού. Για τα παιδιά, όμως, μπορεί όμως να κρύβει και κάποιες δυσάρεστες εκπλήξεις, κάποιους μικροτραυματισμούς… οι οποίοι δεν πρέπει να μας τρομάζουν, αν είμαστε πραγματικά έτοιμοι να τους αντιμετωπίσουμε εύκολα, γρήγορα και με τον σωστό τρόπο. Έτσι δεν θα χάσουμε στιγμή από τις καλοκαιρινές μας διακοπές.

Στραμπούληγμα: Συμβαίνει σε όλους μας… δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι για να το αποφύγουμε. Μόλις στραμπουλήξουμε το πόδι μας η καλύτερη λύση είναι να τοποθετήσουμε λίγο πάγο πάνω στο σημείο για να ανακουφιστεί.

Ηλιακό έγκαυμα: Έχει τύχει σε όλους μας να ξεχαστούμε στον ήλιο χωρίς την προστασία κάποιου αντηλιακού και να υποφέρουμε από κάποιο μικρό ή μεγαλύτερο έγκαυμα. Πόνος, πρήξιμο, έντονη φαγούρα και κοκκίνισμα είναι μερικά από τα συμπτώματα του εγκαύματος. Αν φανούμε απρόσεκτοι υπάρχουν λύσεις:

Κάντε ένα δροσερό μπάνιο (όχι κρύο).
Χρησιμοποιήστε αλοιφή με καταπραυντική δράση, θα ανακουφίσει άμεσα τον πόνο και τα ενοχλητικά συμπτώματα, θα ενυδατώσει το δέρμα ρυθμίζοντας την υγρασία της ερεθισμένης περιοχής και θα επουλώσει γρηγορότερα το έγκαυμα.
Παραμείνετε σε σκιερό μέρος μέχρι τα εγκαύματα του παιδιού να θεραπευτούν.

Συμβουλές:
Σε κάθε περίπτωση, αποφύγετε απευθείας έκθεση στον ήλιο και ειδικά τις μεσημεριανές ώρες. 
Προμηθευτείτε κατάλληλο για την ευαίσθητη ηλικία του παιδιού αντηλιακό και απλώστε σε όλο το σώμα. 
Εάν δεν υπάρχει σημαντικός λόγος, παραμείνετε σε δροσερό χώρο ή τουλάχιστον σε σκιά. Περιορίστε όσο είναι δυνατόν τον χρόνο που θα βρεθείτε σε συνθήκες ζέστης και στον ήλιο, π.χ. στην παραλία. 
Μην ξεχάσετε να προστατέψετε τα μάτια του με γυαλιά ηλίου κατάλληλα για την ηλικία του, θα βρείτε στο εμπόριο ακόμη και για βρέφη.

Πεσίματα & κοψίματα


Ένα συχνό φαινόμενο του καλοκαιριού είναι να κοπούμε στην παραλία από τυχόν μυτερές πέτρες ή στο σπίτι με το μαχαίρι, ενώ καθαρίζουμε το φρούτο μας ή να πέσουμε και να γδαρθούμε καθώς παίζουμε με τους φίλους μας. Ο τρόπος αντιμετώπισης είναι ο ίδιος. Το πρώτο που πρέπει να κάνουμε είναι να περιορίσουμε την αιμορραγία, στη συνέχεια να καθαρίσουμε την πληγή, να τοποθετήσουμε πάνω στο τραύμα ένα ειδικό gel που να ανακουφίζει άμεσα από τον πόνο, αλλά και να προστατεύει από μολύνσεις. Τέλος, καλύπτουμε το τραύμα με μια γάζα.

Ξένα σώματα

Είναι πολύ συχνό φαινόμενο ακίδες από ξύλο, αχινό ή αγκάθια να καρφώνονται στο τρυφερό δέρμα του παιδιού. Γι’ αυτό, δείξτε προσοχή όταν το παιδί παίζει στον κήπο ή στη φύση. Εξηγήστε του γιατί πρέπει να μένει μακριά από ακανθώδη φυτά, να μην τα αγγίζει και γιατί δεν κάνει να περπατάει ξυπόλητο. 

Εάν διαπιστώσετε ότι κάτι έχει μπει στο δέρμα του, αλείψτε την περιοχή με λάδι. Εάν οι επαλείψεις γίνονται συχνά, το συγκεκριμένο σημείο του δέρματος θα φουσκώσει και το αγκάθι θα βγει πιο εύκολα. Αν το ξένο σώμα προεξέχει από το δέρμα, μπορείτε να το αφαιρέσετε με ένα τσιμπιδάκι, αφού πρώτα έχετε πλύνει καλά την περιοχή με σαπούνι και νερό. Μπορείτε κάλλιστα να πάρετε και μια μικρή βελόνα (για να την απολυμάνετε, την καίτε στην άκρη με έναν αναπτήρα ή σπίρτο) και με την άκρη της χαράζετε απαλά το σημείο της επιδερμίδας όπου μπήκε το αγκάθι. Σπρώξτε με τα δάχτυλα προς τα έξω. Αν όμως το ξένο σώμα έχει εισχωρήσει βαθιά και δεν εξέχει για να αφαιρεθεί, είναι σκόπιμο να επισκεφθείτε τον γιατρό. Κατευθυνθείτε οπωσδήποτε στο νοσοκομείο σε περίπτωση που έχουν εισχωρήσει στο δέρμα ρινίσματα γυαλιού. Ξένα σώματα όμως μπορεί να μπουν όχι μόνο στο δέρμα αλλά και στο λαιμό του. Αν, λοιπόν, κατάπιε κάτι και δεν μπορεί να αναπνεύσει, χτυπήστε το σταθερά στην πλάτη κρατώντας το με το κεφάλι προς τα κάτω. Το ξένο σώμα θα βγει. Σε μεγαλύτερα παιδιά χρησιμοποιήστε το χειρισμό Heimlich πιέζοντας από την κοιλιά μέσα προς το θώρακα πάνω.

www.imommy.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου