Σάββατο 16 Ιουλίου 2016

Γάλα αμυγδάλου: Οφέλη και διατροφική αξία

bigstock Almond Milk In A Bottle 116027444
Ο καταιγισμός πληροφοριών που δέχονται τα τελευταία χρόνια οι καταναλωτές σχετικά με την αναγκαιότητα ή μη του γάλακτος ζωικής προέλευσης, έχει οδηγήσει στην αναζήτηση εναλλακτικών πηγών λήψης θρεπτικών στοιχείων. Μία από αυτές είναι το γάλα αμυγδάλου, ρόφημα από ωμά αμύγδαλα, με πολλά θρεπτικά συστατικά και σημαντική πηγή ασβεστίου.


Το γάλα αμυγδάλου είναι ιδανικό για άτομα που δεν πίνουν το γάλα αγελάδας και είναι πολύ ήπιο για το στομάχι, καθώς χωνεύεται εύκολα. 
H αλλεργία στο γάλα ζωικής προέλευσης είναι αρκετά συχνή στη χώρα μας, κυρίως σε μικρά παιδιά. Οι λέξεις - κλειδιά που πρέπει να ελέγχετε στην ετικέτα της συσκευασίας, καθώς υποδηλώνουν την παρουσία τροφικών αλλεργιογόνων, είναι:

-Λακτόζη: Kαζεΐνη

-Λακταλβουμίνη

Καθώς περνούν τα χρόνια, τα περισσότερα παιδιά -σε ποσοστό που φτάνει το 95%- σταδιακά χάνουν την ευαισθησία τους στο γάλα ζωικής προέλευσης.

Αν πάντως δεν θέλετε να καταναλώνετε εσείς ή τα μέλη της οικογένειάς σας γάλα ζωικής προέλευσης, μπορείτε να επιλέξετε γάλα αμυγδάλου. Η γεύση του γάλακτος από αμύγδαλα είναι οικεία και η υφή του είναι κρεμώδης. Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε στο πρωινό σας γεύμα, αλλά και να το βάλετε σε διάφορες παρασκευές (π.χ. γλυκά, επιδόρπια).


Θρεπτικά συστατικά


Το γάλα αμυγδάλου είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες και μέταλλα (π.χ. σίδηρο, ψευδάργυρο, ασβέστιο και μαγνήσιο) και περιέχει ω-3 λιπαρά οξέα, βιταμίνη Ε και φυτοστερόλες. Από την άλλη, δεν περιέχει λακτόζη, χοληστερίνη, γλουτένη, ζάχαρη και αλάτι.

Το γάλα αμύγδαλου περιέχει επίσης υψηλά επίπεδα μαγγανίου, σεληνίου και βιταμίνης Ε. Είναι, τέλος, καλή πηγή φλαβονοειδών.

Διατροφική αξία ανά 100 γρ.:

Θερμίδες: 12,1
Λίπος: 0,97 γρ.
Ασβέστιο: 156 mg

Ένα ακόμη πλεονέκτημα του γάλακτος αμυγδάλου είναι ότι μπορείτε να το φτιάξετε μόνοι σας στο σπίτι.

Το μόνο που χρειάζεστε είναι αμύγδαλα ή άλλοι ξηροί καρποί και νερό, ενώ για να το κάνετε ακόμη πιο γευστικό, μπορείτε να προσθέσετε συστατικά της αρεσκείας σας, όπως άρωμα βανίλιας ή σοκολάτας.

Θα χρειαστείτε:

1 κούπα ωμά αμύγδαλα (καρύδια, φουντούκια ή ότι άλλο επιλέξετε, κατά προτίμηση βιολογικά)
2 ή 3 κούπες νερό (ανάλογα με το πόσο πηκτό το προτιμάτε)
1 κούπα νερό (για να μουλιάσουν τα αμύγδαλα)
1 κουταλιά μέλι ή πετιμέζι

Αφήνετε τα αμύγδαλα να μουλιάσουν σε μία κούπα νερό για 8 - 10 ώρες. Βάζετε στο blender τα αμύγδαλα, το μέλι και τις 2 - 3 κούπες νερό ανάλογα με το πόσο πηκτό θέλετε το γάλα. Χτυπήστε το για 1 - 2 λεπτά. Σουρώστε το με ένα μεγάλο σουρωτήρι. Η ίδια συνταγή μπορεί να γίνει με φουντούκια, καρύδια, φιστίκια, καρύδα ή σουσάμι. 

Αποθηκεύστε το σε μια γυάλινη κανάτα και καταναλώστε το εντός 4 ημερών. Η αμυγδαλόψιχα που απομένει μπορεί να βγάλει και άλλο γάλα μόνο που θα είναι πιο αραιό. Μην πετάξετε την αμυγδαλόψιχα που μένει, καθώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί για παρασκευή γλυκισμάτων (μπισκότα, κέϊκ, κ.ά.).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου