Η βυθισμένη πολιτεία, ο αρχαίος οικισμός Παυλοπέτρι, βρίσκεται στην Ελαφόνησο, στον υποθαλάσσιο χώρο ανάμεσα στην παραλία της Πούντας και στη νησίδα Παυλοπέτρι που μεσολαβεί στα 600 μ. Βόρεια-Β/Α από το λιμάνι της Ελαφονήσου.
Το 1904 ο γεωλόγος πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών Φωκίων Νέγρης ανέφερε την ύπαρξη αρχαίας πόλης στον υποθαλάσσιο χώρο της Ελαφονήσου μεταξύ της νήσου Ελαφόνησος και της παραλίας Πούντα Ελαφονήσου, στη νότια Λακωνία.
Το 1967 ο ωκεανογράφος Δρ. Nicholas Flemming του Πανεπιστημίου του Σαουθάμπτον επισκέφτηκε το Παυλοπέτρι Ελαφονήσου και διαπίστωσε την ύπαρξη βυθισμένης αρχαίας πόλης σε βάθος 3-4 μέτρων.
Το 1968 επέστρεψε στο Παυλοπέτρι με ομάδα νεαρών αρχαιολόγων από το Πανεπιστήμιο του Cambridge και σε συνεργασία με τον Έφορο Αρχαιοτήτων Σπάρτης, καθηγητή Άγγελο Δεληβοριά χαρτογράφησαν και χρονολόγησαν επί τη βάσει των επιφανειακών ευρημάτων τη βυθισμένη πολιτεία. Ανακαλύφθηκε τότε μια σπάνια προϊστορική πόλη.
Ο αρχαίος οικισμός του 2800 π.Χ, έχει διατηρηθεί σε άριστη κατάσταση. Το νερό προφύλαξε από τον χρόνο και την ανθρώπινη παρέμβαση, τα περισσότερα από τα κτίσματα. Το εντυπωσιακό είναι, ότι βρίσκεται μόλις 4 μέτρα κάτω από τη θάλασσα και ο καθένας μας θα μπορούσε να τα "επισκεφθεί".
Ευδιάκριτα είναι τα βυθισμένα διώροφα σπίτια με τους κήπους, οι ναοί, το νεκροταφείο και το λιμάνι. Ως τώρα έχουν εντοπιστεί 15 κτίρια με τουλάχιστον 12 δωμάτια το καθένα, καθώς και ένα πολύπλοκο σύστημα διαχείρισης των υδάτων με κανάλια και σωλήνες νερού.
Διάσπαρτα, σε όλη την έκταση της πόλης υπάρχουν αγάλματα, μεγάλοι πήλινοι αμφορείς, εργαλεία και άλλα αντικείμενα καθημερινής χρήσης. Συνολικά καταλαμβάνει μια έκταση περίπου 9 στρεμμάτων και μάλλον είναι η παλαιότερη βυθισμένη πόλη στον κόσμο. Οι επιστήμονες πιθανολογούν ότι η πόλη καταποντίστηκε από σεισμό 8 ρίχτερ, γύρω στο 1.000 π.Χ., ενώ άλλοι μετατοπίζουν το γεγονός στο 375 μ.Χ.
Από το 2009 ξεκίνησε και επίσημα η πραγματοποίηση εξειδικευμένου αρχαιολογικού - ωκεανογραφικού προγράμματος στο Παυλοπέτρι, με σκοπό την εκ νέου έρευνα του καταποντισμένου αρχαίου οικισμού με τη χρήση σύγχρονων πλέον μεθόδων.
Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων ξεκινά το Σάββατο, 23 Ιουλίου με οριοθέτηση του Παυλοπετρίου περιμετρικά του θαλάσσιου αρχαιολογικού χώρου αποθαρρύνοντας τη διέλευση ή μικρών σκαφών πάνω απο τον αρχαιολογικό χώρο.
Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων ξεκινά το Σάββατο, 23 Ιουλίου με οριοθέτηση του Παυλοπετρίου περιμετρικά του θαλάσσιου αρχαιολογικού χώρου αποθαρρύνοντας τη διέλευση ή μικρών σκαφών πάνω απο τον αρχαιολογικό χώρο.
Μετά την τελετή, θα ακολουθήσει ξενάγηση στo Παυλοπέτρι, από τον ωκεανογράφο δρ. Nic Flemming και την αρχαιολόγο της Εφορίας Ενάλιων Αρχαιοτήτων, κ. Δέσποινα Κουτσούμπα.
Θα ακολουθήσουν ομιλίες και την Κυριακή προβολή ταινίας για το Παυλοπέτρι που έφτιαξαν μαθητές από το Γυμνάσιο της Ελαφονήσου. Θα ακολουθήσει συζήτηση με τους μαθητές για τη διαδικασία παραγωγής της ταινίας, αλλά και δραστηριότητες για παιδιά με θέμα το Παυλοπέτρι.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου