Κυριακή 17 Ιουλίου 2016

Ένας όμορφος μικρόκοσμος…

Έξυπνες λύσεις για ένα μικρό παιδικό δωμάτιο
Οι μικροί κάτοικοί του εδώ παίζουν, εξερευνούν, μαθαίνουν, διαβάζουν, κοιμούνται, ξυπνούν, ανακαλύπτουν τον εαυτό τους! Ο χώρος του δωματίου τους, λοιπόν, πρέπει να είναι όμορφος, αλλά και λειτουργικός.

Για να δημιουργήσουμε ένα ωραίο παιδικό δωμάτιο, φροντίζουμε να συνυπάρχει η φαντασία, η έμπνευση, αλλά και το πνεύμα της οργάνωσης! Μόλις το μωρό μας αρχίσει να μεγαλώνει και πλέον παύει να κοιμάται στην κούνια, η υπόθεση παιδικό δωμάτιο λαμβάνει νέες διαστάσεις. Το παιδί, ακόμη και πριν πάει στο σχολείο, χρειάζεται ένα τραπέζι ή ένα γραφειάκι για να ζωγραφίζει... τα έργα του, ράφια για τα αγαπημένα του παραμύθια και παιχνίδια και, φυσικά, αποθηκευτικούς χώρους για όλα τα υπόλοιπα.

Τα βασικά έπιπλα και οι χώροι

Εύκολη η απάντηση: κρεβάτι, ντουλάπα, βιβλιοθήκη και γραφείο με την καρέκλα του. Σαφώς και κουτιά ή άλλοι τρόποι αποθήκευσης για τα παιχνίδια και άλλα αντικείμενα. Tα πράγματα "στενεύουν", όμως, εφόσον το δωμάτιο μοιράζονται δύο παιδάκια. Η ανάγκη για εξοικονόμηση χώρου γίνεται πρωταρχικής σημασίας, ακόμη και αν είναι σχετικά ευρύχωρο. Μία από τις πιο διαδεδομένες λύσεις είναι η επιλογή κουκέτας. Είτε το ένα κρεβάτι είναι πάνω από το άλλο είτε αν είναι γωνιακή, ανάλογα με τη διαρρύθμιση του δωματίου. Επίσης, καλή ιδέα είναι τα υπερυψωμένα κρεβάτια, ώστε από κάτω να τοποθετηθεί το γραφείο και μία μικρή βιβλιοθήκη ή ράφια ή ντουλάπια. Επίσης, δεν είναι κακή επιλογή τα μονά κρεβάτια με συρόμενους μηχανισμούς, όπου από κάτω υπάρχουν φαρδιά και βαθιά συρτάρια. 


Ο "πονοκέφαλος" των παιχνιδιών 

Δεν υπάρχει χειρότερο για τους γονείς από τα "βομβαρδισμένα" δωμάτια με τα σκόρπια αυτοκινητάκια, κουκλάκια και μπαλάκια. Αφήστε που είναι κάτι σαν... ναρκοπέδιο, όπου ανά πάσα στιγμή μπορεί να υπάρξει και ατύχημα. Αγοράστε κουτιά πλαστικά, υφασμάτινα ή ξύλινα σε διάφορα σχέδια, μεγέθη και χρώματα, (μία ιδέα είναι να τα χρησιμοποιήσετε και ως κομοδινάκια). Εκεί μπορούν να τακτοποιούνται τα παιχνίδια, ώστε και να συμμαζεύονται, αλλά και να ξαναβρίσκονται! 

Το χρώμα δίνει τη νότα! 

Υπάρχουν χρώματα που προδιαθέτουν για παιχνίδι και διαφορετικά για διάβασμα. Ζωηρά χρώματα -κόκκινο, πορτοκαλί, κίτρινο, δυνατό μπλε ή πράσινο- είναι επιλογές, που προδιαθέτουν για χαρά και παιχνίδι. Από την άλλη, οι παστέλ και γενικά όλες οι απαλές αποχρώσεις των χρωμάτων ηρεμούν και παροτρύνουν για συγκέντρωση και διάβασμα. Θα μπορούσατε να δημιουργήσετε μία ανάλογη διχρωμία στους τοίχους του δωματίου, φροντίζοντας, πάντως, να προέχει το ήπιο χρώμα. Μην τσιγκουνευτείτε στην ποιότητα των βαφών. Επιλέξτε πιστοποιημένα οικολογικά προϊόντα (τα διακρίνετε από το σήμα της Ευρωπαϊκής Ενωσης). Ετσι, εξασφαλίζετε την ασφάλεια κατά τη χρήση και έπειτα από αυτήν, λόγω έλλειψης επικίνδυνων ουσιών, αλλά και αντοχή της βαμμένης επιφάνειας σε μελλοντικές διεργασίες καθαρισμού (πλύσιμο - τρίψιμο). Μην ξεχνάτε ότι το παιδικό δωμάτιο είναι ένας ζωντανός χώρος που ζει μαζί με το παιδί σας και λερώνεται μαζί του. 

Επιχείρηση... γραφείο 

Αναπόσπαστο στοιχείο του παιδικού δωματίου είναι η γωνία για το διάβασμα. Ιδιαίτερα, αν το παιδάκι θα πάει φέτος για πρώτη χρονιά στο σχολείο, θα πρέπει εγκαίρως να φροντίσετε για το γραφείο του. Γενικότερα, πάντως, καλό είναι να θυμάστε τα εξής: 
  • Ο κανόνας λέει "διαβάζω μόνο στο δωμάτιό μου και μόνο στο γραφείο μου". Μεριμνήστε, λοιπόν, για το κατάλληλο γραφείο, για την κατάλληλη ηλικία. Για παράδειγμα, ένα γραφείο άνετο για όλο το Δημοτικό είναι περίπου 1,20Χ0,60 μ. 
  • Το σημείο όπου θα τοποθετηθεί το παιδικό γραφείο, καλό είναι να βρίσκεται σε κάποια γωνία στο δωμάτιο, που να ευνοεί τη συγκέντρωση του παιδιού. Για τον ίδιο λόγο, αποφεύγουμε να έχουμε στον ίδιο χώρο οτιδήποτε αποσπά την προσοχή - επομένως, μακριά οι τηλεοράσεις από τα υπνοδωμάτια! 
  • Φροντίζουμε να υπάρχει αρκετός χώρος για το διάβασμα και το γράψιμο. Προσπαθήστε να μη φορτώνετε το παιδικό γραφείο με πολλά πράγματα. Μία μολυβοθήκη, κάποια γραφική ύλη και το πορτατίφ είναι τα βασικά. Ετσι, μένει άπλετος χώρος για να απλωθούν τα τετράδια και τα βιβλία. Μπορεί να υπάρχει ένα ραφάκι πάνω από το γραφείο για να τοποθετηθούν διακοσμητικά ή άλλα βοηθήματα. 
  • Τεράστιας σημασίας είναι ο φωτισμός. Εννοείται πως ο κεντρικός φωτισμός του δωματίου δεν είναι επαρκής. Η κατάλληλη λάμπα γραφείου δεν επιτρέπει να δημιουργούνται σκιές, ενώ εστιάζει σωστά στη θέση εργασίας. Προσέξτε να την τοποθετείτε κατάλληλα: για δεξιόχειρα παιδιά, το φως πρέπει να πέφτει από τα αριστερά, για αριστερόχειρα το ανάποδο. 
  • Μεγάλη σημασία πρέπει να δώσετε και στην επιλογή της καρέκλας. Η κακή στάση σώματος μπορεί να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα. Επενδύστε σε μία καλή καρέκλα γραφείου, με ρυθμιζόμενο ύψος και κλίση στην πλάτη. 
Μαρία Καλοπούλου
www.real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου