Τετάρτη 13 Ιουλίου 2016

Αφήστε τα παιδιά να λερωθούν …κάνει καλό!

παιδί και λερωμένα ρούχα
Το παιχνίδι είναι η πιο αγαπημένη δραστηριότητα των παιδιών και έχει τεράστια σημασία για την ανάπτυξη τους. Το παιχνίδι είναι κίνηση, χαρά, δράση, ζωή. Το πρόβλημα είναι ότι οι συνθήκες της ζωής -ιδιαίτερα στις μεγάλες πόλεις-, δεν ευνοούν το παιχνίδι. Τα μπαλκόνια μικρά, οι δρόμοι στενοί, η ατμόσφαιρα γεμάτη καυσαέρια, τα δέντρα ελάχιστα. Τα παιχνίδια μηχανικά και ηλεκτρονικά. Αντί να είναι πρωταγωνιστές έχουν γίνει θεατές του παιχνιδιού κι αυτή η αδράνεια μόνο αρνητικές συνέπειες μπορεί να έχει στη ζωή τους.

Και έρχεται ή ώρα των διακοπών, του καλοκαιριού… Είναι η ώρα που το παιδί αφήνεται στην ευχαρίστηση που προκαλεί η ακραία σωματική διέγερση, ο ίλιγγος όταν παίζει μέσα στη θάλασσα και κάνει βουτιές στο νερό πηδώντας από μια βάρκα, γκρεμίζει τον πύργο από άμμο που έφτιαξε, σκαρφαλώνει ένα βραχάκι ή κατρακυλάει επιταχύνοντας σε μια κατηφόρα μιας πλαγιάς, με κόστος ίσως να λερωθούν λίγο παραπάνω, να σκίσουν κάποιο παντελόνι τους… Τα παιδιά χρειάζονται ερεθίσματα: αντικείμενα για να αγγίξουν, να εξερευνήσουν, να περιεργασθούν, να παρατηρήσουν. Τα σημαντικότερα παιχνίδια δεν μπορούν να κατασκευαστούν, είναι χώμα, άμμος, λουλούδια, γρασίδι.

"Καιρός ήτανε", "τέλειωσαν τα ψέματα", "καλή η τεμπελιά, αλλά να μην την πολυσυνηθίζουν", είναι κουβέντες που θα πουν πολλοί από τους μεγάλους στο τέλος των διακοπών και δείχνουν σαν να είναι ανακουφισμένοι, που τα παιδιά θα ξαναμπούν σε μια πιο ελεγχόμενη κατάσταση, σαν να θέλουν να τους υπενθυμίσουν ότι δεν πρέπει να παραφήνονται στη χαλαρή και ελεύθερη αίσθηση των διακοπών, της "πολυτέλειας" και του "όλη μέρα παιχνίδι". Τα παιδιά πρέπει να μαθαίνουν να είναι πειθαρχημένα, να αξιοποιούν τον χρόνο τους, να κάνουν πράγματα χρήσιμα, παραγωγικά, ωφέλιμα. Το μόνο που παραμένει αμφισβητήσιμο είναι αν όλα αυτά πρέπει να υποκαθιστούν αυτό που συνήθως στερούν από το παιδί: την ευκαιρία να παίξει, το χρόνο για παιχνίδι.

Κι ας μην ξεχνάμε ότι, "δεν έχεις την ευκαιρία να ξαναπαίξεις σαν παιδί, αν δεν προλάβεις να παίξεις στην παιδική σου ηλικία".

Πηνελόπη Κεπένου, Ψυχολόγος, Msc in Health Promotion

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου