Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2013

"Μαζεύουμε ελιές"!


Η "Χρυσαλίδα", η Εταιρεία Μελέτης, Καταγραφής, Διατήρησης και Ανάπτυξης Περιβαλλοντικής, Ιστορικής και Πολιτιστικής Κληρονομιάς, που τα τελευταία δέκα χρόνια διοργανώνει ποικίλες καινοτόμες πολιτιστικές και περιβαλλοντικές δράσεις σε όλη την Ελλάδα, ενώ παράλληλα, διαχειρίζεται το Πολιτιστικό Πάρκο, σε συνεργασία με το "Μουσείο Ελληνικής Λαογραφίας" (Μουσείο 7.500 τ.μ. που βρίσκεται εντός του Πάρκου και είναι φτιαγμένο σαν ένα μικρό παραδοσιακό χωριό) διοργανώνει στο Πάρκο το Σάββατο 9 και την Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2013 μοναδικές βιωματικές δραστηριότητες για όλη την οικογένεια, με θέμα το μάζεμα της ελιάς και την εξαγωγή ελαιόλαδου!

Οι δράσεις αυτό το Σαββατοκύριακο, έχουν ως εξής:

Καθημερινή ζωή στο χωριό! 
Έφτασε η εποχή για το μάζεμα της ελιάς! Με βοηθό τη Μαγδάλω, την εργατική γαϊδουρίτσα του Πάρκου, και με χτένια, ραβδιά και ελαιόπανα στα χέρια... εξορμούμε στον ελαιώνα!

Δράσεις στο Μουσείο 
Μεταφέρουμε τα γεμάτα με ελιές καλάθια σε ένα από τα παραδοσιακά ελαιοτριβεία του Πάρκου. Τι θα κάνουμε εκεί; Μα... Θα προσπαθήσουμε να βγάλουμε λάδι!

Περιβάλλον
Συμμετοχή σε εργαστήρι παραδοσιακού σαπουνιού από …ελαιόλαδο!

Δραστηριότητα έκπληξη!
Τραγανά ελαιόψωμα! Ζύμωμα, πλάσιμο και φούρνισμα στον ξυλόφουρνο του Πάρκου! Και φάγωμα φυσικά!

Ξέρετε πως... 
Η εποχή του λιομαζέματος έφτασε! Το ελαιόδενδρο είναι ιδιαίτερα πολύτιμο δέντρο, από το οποίο τίποτα δεν πάει χαμένο (καρπός, κλαδιά, φύλλα, κορμός). Ο καρπός γίνεται λάδι, τα φύλλα και τα κλαδιά... τροφή των ζώων, ενώ ο κορμός χρησιμοποιείται στην επιπλοποιία και στην ξυλογλυπτική, αλλά και για καύση. 
Η ελιά είναι δέντρο αειθαλές και αιωνόβιο, αυτοφυές της ελληνικής γης, που μεταφέρθηκε στην Ευρώπη και κυρίως στις χώρες της Μεσογείου από Έλληνες αποίκους. Έχει μακρόστενα φύλλα, σκούρα πράσινα από το επάνω μέρος και γκρίζα από κάτω.
Η ελιά φύεται σε εύκρατο κλίμα και σε χαμηλό υψόμετρο -έως 600 μέτρα- στη Μεσόγειο, αλλά και στην Κίνα, στη Χιλή, στο Περού, στη Βραζιλία, στο Μεξικό, στη Ν. Αμερική, στην Καλιφόρνια και στην Αυστραλία, και φτάνει σε ύψος έως τα 12 μέτρα.
Είναι δέντρο ανθεκτικό στην ξηρασία και στον άνεμο, όχι όμως στην πολύ χαμηλή θερμοκρασία και στο χιόνι. Ανθίζει την άνοιξη και γονιμοποιείται με τον άνεμο. Ο καρπός της συλλέγεται από το Νοέμβριο έως και Μάρτιο (ποικίλει ανά περιοχή). Δίνει καρπό μετά τα 5 χρόνια του φυτού και στην πλήρη ωριμότητά του (35) αδιάκοπα κάθε 2 χρόνια. 
Η περιποίηση της ελιάς είναι ιδιαίτερα απλή. Χρειάζεται δύο σκαλίσματα την άνοιξη κατά την εποχή της ανθοφορίας της και ταυτόχρονη λίπανση. Κλαδεύεται συνήθως κατά τη διάρκεια της συγκομιδής του καρπού….

Λίγα λόγια για το Πολιτιστικό Πάρκο
Το Πάρκο είναι ένας χώρος ψυχαγωγίας και χαλάρωσης για όλη την οικογένεια. Εδώ μπορείτε να οργανώσετε το πικ - νικ σας είτε δίπλα στη λίμνη με τα νούφαρα και τα ψάρια είτε κοντά στη λίμνη με τις πάπιες ή να προμηθευτείτε τον καφέ σας, το κολατσιό σας και ό,τι άλλο χρειάζεστε από το πωλητήριο. Τα παιδιά μπορούν να χαρούν μια βόλτα με το Tρενάκι τον "Τρεχάλα", με το μικρό αλογάκι τον Παρασκευά ή με τα πανέμορφα ρετρό ποδήλατα, ενώ οι μεγάλοι θα απολαμβάνουν ένα από τα βιβλία της μεγάλης συλλογής της ανοιχτής Βιβλιοθήκης. Ακόμη, λειτουργεί ένα μαγαζάκι έργων τέχνης και χειροποίητων κοσμημάτων για τις "ιδιαίτερες" αγορές σας. Και βέβαια, μην ξεχνάτε ότι οι μικροί μας φίλοι μπορούν να φέρουν τα ποδήλατά τους και να περιπλανηθούν σε υπέροχες διαδρομές μέσα στο Πάρκο.
Στην ιστοσελίδα του Πολιτιστικού Πάρκου www.politistikoparko.gr, έχετε την ευκαιρία να δείτε εικόνες των εγκαταστάσεων του "Μουσείου Ελληνικής Λαογραφίας" και του Πάρκου, που βρίσκονται σε έναν καταπράσινο χώρο 25.000 τμ μέσα στη φύση.

16o χλμ. προέκτασης Αττικής Οδού προς Λαύριο
Γραμμές Επικοινωνίας: 22990 47999, 22990 67999, 22990 67770.
E-mail: welcome@politistikoparko.gr

Σημ. 1: Το Μουσείο Ελληνικής Λαογραφίας, όπως και το Πάρκο, δέχεται καθημερινά και Άτομα με Ειδικές Ανάγκες, μιας και εδώ και χρόνια είναι προσβάσιμο γι' αυτά σε όλη του την έκταση.

Σημ. 2: Οι καλλιέργειες του Μουσείου (ελαιώνες, αμπελώνες, σιτοβολώνες, κ.ά.), όπως επίσης και ολόκληρου του Πάρκου, είναι φυσικά βιολογικές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου