Πολύ κοντά στο Φραγκοκάστελο βρίσκεται ο μικρός μονόχωρος ναός του Αγίου Νικήτα. Ο Άγιος προστάτης των Κρητών από τις πειρατικές επιδρομές τιμάται ακόμη και σήμερα με ιδιαίτερη λαμπρότητα και το πανηγύρι του στο Φραγκοκάστελο ήταν (και είναι) ένα από τα πιο ονομαστά της Κρήτης. Οι πειρατικές επιδρομές αποτελούσαν αληθινή μάστιγα των παράκτιων πληθυσμών της Κρήτης και των νησιών του Αιγαίου. Οι θρύλοι που ακούγονται σε πολλές περιοχές της Κρήτης για θύματα πειρατικών επιδρομών, που με τη βοήθεια του Αγίου Νικήτα επέστρεψαν στα σπίτια τους, έχουν βαθιές ρίζες. Χρονολογούνται από τον Μεσαίωνα, αλλά η φοβερή ιστορική πραγματικότητα των πειρατών, την οποία και απηχούν, τους διατήρησε στη λαϊκή μνήμη για πολλούς αιώνες.
Από τα πολύ παλιά χρόνια έως και σήμερα οι Κρητικοί λένε αυτόν τον θρύλο για τον Άγιο Νικήτα. Στο Φραγγοκάστελο είχε γίνει ένας γάμος και η νύφη, μόλις τέλειωσε ο γάμος, πήρε τα τραπεζομάντιλα και πήγε λίγο πιο κάτω για να τα πλύνει σε ένα σημείο που έτρεχε νερό ανάμεσα από δύο πέτρες
Εκεί που η νύφη έπλενε, ξαφνικά φάνηκε ένα καράβι να πλησιάζει από τη θάλασσα. Αυτοί που ήταν μέσα στο καράβι ήταν Φράγκοι και σκέφτηκαν να πάρουν την όμορφη κοπέλα και να την κάνουν δώρο στο βασιλιά τους. Η απαγωγή έγινε νύχτα και δεν τους είδε κανείς.
Την πήγαν στο παλάτι του βασιλιά, όπου μια μέρα ο βασιλιάς την είδε να κλαίει και τη ρώτησε τι πρόβλημα είχε. Εκείνη αναστέναξε και είπε: "Αύριο είναι η γιορτή του Αγιού Νικήτα και γίνεται στον τόπο μου, το Φραγκοκάστελο. μεγάλο πανηγύρι." Ο βασιλιάς γέλασε ειρωνικά και της είπε: "Αν έχει χάρη ο Σταυρός, και δόξα ο Αι Νικήτας να πας και εσύ στον τόπο σου και να 'ναι ακόμα νύχτα".
Το επόμενο πρωί στο Φραγγοκάστελο ο παπάς πήγε να λειτουργήσει στην εκκλησία γιατί ξημέρωνε του Αγίου Νικήτα. Μόλις ξεκλείδωσε την πόρτα της εκκλησιάς είδε μια κοπέλα μέσα στην εκκλησία και φοβήθηκε. Άναψε ένα κερί, πλησίασε και είδε την κοπέλα που είχε παντρέψει πριν περίπου ένα χρόνο και τη ρώτησε: "Παιδί μου, τι γυρεύεις εσύ εδώ;"
Η κοπέλα του αφηγήθηκε όλη την ιστορία. Ο θρύλος λέει ότι την έφερε καβάλα στο άλογό του ο Άγιος Νικήτας. Και από τότε γίνεται μεγάλη γιορτή μέχρι σήμερα στην εκκλησία του Αγίου Νικήτα στο Φραγκοκάστελο.
Περίπου 300 μ. βορειοανατολικά του φρουρίου του Φραγκοκάστελου, βρίσκεται ο μικρός μονόχωρος ναός του Αγίου Νικήτα. Είναι κτισμένος πάνω στα ερείπια παλαιοχριστιανικής βασιλικής, τοίχοι της οποίας και το ψηφιδωτό της δάπεδο διατηρούνται γύρω από τον ναό. Η βασιλική χρονολογείται στο δεύτερο μισό του 6ου αιώνα, περίοδο κατά την οποία τα νότια παράλια του νησιού ακμάζουν.
Ακολουθεί το Ριζίτικο για τον Άγιο Νικήτα στο Φραγκοκάστελο"
"Σαν θες να δεις και να χαρείς όμορφα παλληκάρια
κι αδύνατα και τρομερά ως είναι τα λιοντάρια,
άμε στο Φραγκοκάστελο, να ´ναι τ' Άγιου Νικήτα,
να πιστευτείς όσ' άκουσες κι από πολλούς εγροίκας.
Τόσες συντρέχου τα χωριά, τ' απάνω και τα κάτω,
να δείξου του ευλάβεια και τέχνη των αρμάτω·
κάνου γυμνάσματα φριχτά, π' άνθρωπος τα τρομάσει,
κι οι τρίχες του σηκώνονται κι ο νους του παραλλάσσει.
Ούλοι τση Κρήτης οι αϊτοί έρχονται για να ιδούσι,
τσι ξακουσμένους Σφακιανούς, μαζί ν' αγωνιστούσι."
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου