Τετάρτη 17 Ιουνίου 2015

Πώς να κάνετε μασάζ στα "μικροσκοπικά" ποδαράκια του μωρού σας;

Οι 4 πιο σημαντικές ρουτίνες του μωρού
Η δέρμα με δέρμα επαφή με το νεογέννητο είναι τόσο σημαντική για τη συναισθηματική και νοητική του ανάπτυξη, που το ελαφρύ μασάζ δεν αποτελεί πολυτέλεια, αλλά ανάγκη. Πρόκειται για μια διαδικασία που επιταχύνει το δέσιμο, ηρεμεί και ανακουφίζει το μωρό σας και καλό είναι να την εντάξετε στο καθημερινό ή εβδομαδιαίο του πρόγραμμα. Ωστόσο, πρώτα απ’ όλα πρέπει να ευχαριστεί εσάς και όχι να είναι "καταναγκαστικό έργο".


Βάλτε στα χέρια σας μερικές σταγόνες βρεφικό λαδάκι, ζεστάνετέ το τρίβοντας τις παλάμες σας και ξεκινήστε το μασάζ από τις μικροσκοπικές του πατούσες. Χαϊδέψτε τα πέλματα απαλά και σταθερά προχωρώντας από τη φτέρνα προς τα δάχτυλα. Από τα πέλματα συνεχίστε προς τα πάνω, κάνοντας μασάζ στα πόδια του από τον αστράγαλο μέχρι το μηρό και από εκεί ως τους γλουτούς. Μπορείτε να κάνετε μασάζ ταυτόχρονα και στα 2 πόδια ή στο ένα μετά το άλλο.

Τεντώματα ποδιών:
Πιάστε με τα δάχτυλά σας τα δάχτυλα του μωρού, τεντώστε τα και σταυρώστε τα. Επαναλάβετε το ίδιο αρκετές φορές. Στη συνέχεια, πιάστε τους αστραγάλους του μωρού με τα δυο σας χέρια. Σταυρώστε τους και σπρώξτε τα γόνατα προς τα επάνω, προς την κοιλιά. Επαναλάβετε πολλές φορές. Τα τεντώματα διασκεδάζουν τα μωρά, ιδιαίτερα όταν συνοδεύονται από χαρούμενες φωνές ή από ένα αρμονικό παιδικό τραγούδι.

Κάντε αυτές τις κινήσεις ξεχωριστά με κάθε πόδι. Έπειτα, πάρτε τα δυο πόδια και κάντε μια κίνηση σαν το μωρό σας να κάνει ποδήλατο για περίπου πέντε λεπτά.

Μαλάξεις στους γλουτούς: Ακουμπήστε τις παλάμες σας στη βάση των γλουτών του μωρού και κάντε απαλές κυκλικές κινήσεις. Οι μαλάξεις βελτιώνουν την πέψη και βοηθούν στη χαλάρωση της κοιλιάς.

Αν το μωρό σας φανερώνει σημάδια δυσφορίας ή ενόχλησης, σταματήστε αμέσως το μασάζ. Μπορεί για εσάς να είναι ευχάριστο, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως αισθάνεται και εκείνο το ίδιο. Αποφύγετε, επίσης, να κάνετε μασάζ όταν νιώθετε ένταση ή όταν το μωρό σας είναι ανήσυχο. Τέλος, δώστε προσοχή σε ορισμένα έλαια, γιατί πιθανόν να του προκαλέσουν αλλεργία.

Extra tip:
Κατάλληλα λάδια για το βρεφικό δέρμα είναι το αμυγδαλέλαιο, το ελαιόλαδο (ψυχρής έκθλιψης) και το λάδι από κουκούτσια σταφυλιού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου