Τετάρτη 17 Ιουνίου 2015

Κάντε τις καλοκαιρινές διακοπές των παιδιών μια ευχάριστη εμπειρία!

140106_PrimarkSmr15_Kids_Phase1_P1_GROUP-209
Καλοκαίρι για ένα παιδί πάνω από όλα σημαίνει ελευθερία. Ελευθερία από το σχολείο, από τις εξωσχολικές απογευματινές δραστηριότητες, ελευθερία στο παιχνίδι -ετυμολογικά αναφέρω ότι το παιχνίδι προέρχεται από τη λέξη παιδί, θέλοντας με αυτό τον τρόπο να θίξω τη λειτουργική του σημασία για την ψυχοκοινωνική ανάπτυξη των μικρών μας φίλων. Συχνά οι γονείς αναρωτιούνται σχετικά με τη σωστή αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου των παιδιών τους και ειδικά στο διάστημα των καλοκαιρινών διακοπών μέχρι την έναρξη του νέου σχολικού έτους. 

Η σωστή αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου ορίζεται με δραστηριότητες με ψυχαγωγικό και συνάμα εκπαιδευτικό περιεχόμενο τονίζει ο Στυλιανός Σ. Κουτεντάκης, πτυχιούχος του Τμήματος Ψυχολογίας της Σχολής Κοινωνικών, Οικονομικών και Πολιτικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Μερικές συμβουλές για την σωστή αξιοποίηση:

Διακοπές σε πολυθρόνα, με το ένα χέρι στο smartphone, το ένα μάτι στο tablet και η τηλεόραση στη διαπασών, η συνήθης κατάσταση που κανένας γονέας δεν επιθυμεί, αλλά σπανίως ορισμένοι παίρνουν δραστικά μέτρα. Συζητήστε αυτό το θέμα, οριοθετώντας το σε συγκεκριμένες επιτρεπόμενες ώρες, αναθέστε τους να σκεφτούν δραστηριότητες και μαζί αποφασίστε τον προγραμματισμό. 

Χρησιμοποιήστε το "βαριέμαι" των παιδιών σας, ως κινητήριο μέσο για τη λήψη πρωτοβουλιών διαχείρισης του ελεύθερου χρόνου τους. Κάντε τους σαφές ότι η διαχείριση του χρόνου τους είναι καθαρά ατομικό τους θέμα και ότι δεν θα επιτρέψετε την αλόγιστη χρήση συσκευών πάνω από το συμφωνηθέν από κοινού όριο.

Τα παιδιά είναι προγραμματισμένα στο να μαθαίνουν. Τα παιδιά είναι εκ φύσεως ζωηρά, περίεργα και παιχνιδιάρικα, εξυπηρετώντας με αυτό τον τρόπο την ευκαιρία που έχουν να έρθουν σε επαφή με πληθώρα εξωτερικών ερεθισμάτων. Ενισχύστε αυτήν την τάση για μάθηση και ανάπτυξη, αφήνοντας τα ελεύθερα να εξερευνήσουν, τώρα που έχουν πληθώρα χρόνου, ό,τι τους κινεί την προσοχή.

Μερικές από τις καλύτερες καλοκαιρινές δραστηριότητες και ευκαιρίες μάθησης είναι δωρεάν είτε κοστίζουν λίγο. Για παράδειγμα η ανάγνωση βιβλίων. Οργανώστε με το παιδί σας μια επίσκεψη είτε σε βιβλιοπωλείο, είτε στη Δημοτική Βιβλιοθήκη της πόλης, συνδυάζοντας την επίσκεψη στη γνώση με τη χαλάρωση ενός περιπάτου.

Μεταμορφώστε τις δουλειές του σπιτιού σε παιχνίδι. Με αυτό τον τρόπο θα τους καλλιεργήσετε την υπευθυνότητα, θα περάσετε χρόνο με το παιδί σας, διδάσκοντας τη σημασία για την καθαριότητα και την τάξη. Και οι δουλειές θα γίνουν γρηγορότερα και θα διασκεδάσετε.

Κατασκήνωση. Είναι ό,τι καλύτερο σύμφωνα με την επιστημονική βιβλιογραφία. Η κατασκηνωτική εμπειρία σχετίζεται με τα ιδεώδη της άθλησης, με τη συνεργασία, με την ανάπτυξη σχέσεων, με την ανεξαρτησία, με την ομαδική δουλειά, με την οργάνωση, με τον αλτρουισμό και με την υπακοή. Ειδικότερα, το παιδί αναγκάζεται να μάθει να επιβιώνει σε ένα άγνωστο με αγνώστους περιβάλλον, νικώντας τους φόβους του, καλλιεργώντας με αυτόν τον τρόπο την αυτοπεποίθησή του. Η επαφή με νέες εμπειρίες το βοηθούν συνάμα να μάθει τον εαυτό του, τις δυνατότητες του και τις κλίσεις του. Τα κατασκηνωτικά χρόνια δεν είναι τυχαίο, που συχνά γίνεται αντικείμενο αναπόλησης, τόσο κατά τη διάρκεια του χειμώνα, όσο και κατά την ενήλικη ζωή μας.

Με αυτές τις μικρές συμβουλές, ο σκοπός είναι τα παιδιά σας να περάσουν ένα όμορφο καλοκαίρι γεμάτο με ποιοτικές δραστηριότητες, αποκομίζοντας και διασκέδαση και μάθηση.

Κωνσταντίνα Ντουντούμη
www.infokids.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου