Σάββατο 13 Ιουνίου 2015

Πώς θα τα βγάλετε πέρα με ένα ανυπόμονο παιδάκι;

10 πράγματα που κάθε μαμά πρέπει να θυμάται αυτό το καλοκαίρι
Είναι σχεδόν αδύνατο να το πιστέψει κανείς: δάκρυα, φωνές, ακραία ξεσπάσματα θυμού. Και όλα αυτά από ένα μικρό παιδί εξαιτίας μια απλής καθυστέρησης. Γίνεται; Και, όμως, ναι! Οποιαδήποτε καθυστέρηση, ακόμα κι αν είναι για πέντε λεπτά, φαντάζει αιώνας σε ένα μικρό παιδάκι. 


Τα παιδιά προσχολικής ηλικίας είναι ακόμα υπό ανάπτυξη και δεν έχουν αυτοέλεγχο, με αποτέλεσμα τα ξεσπάσματα καμιά φορά να είναι ακραία. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι πρέπει να σφίγγετε τα δόντια σας 1 - 2 χρόνια, μέχρι δηλαδή το παιδί σας να μεγαλώσει. Βοηθήστε το να διαχειριστεί τις καταστάσεις και θα είναι πιο εύκολο και για τους δύο. 

Δώστε το καλό παράδειγμα

Την επόμενη φορά που θα είστε έτοιμοι φωνάξετε στην ουρά του ταμείου της τράπεζας, συγκρατήστε την ψυχραιμία σας. Εάν αποδείξετε ότι έχετε υπομονή ακόμα κι όταν αισθάνεστε εξαντλημένοι, το παιδί σας θα μάθει από αυτή τη συμπεριφορά. Παραμείνετε ήρεμη, πάρτε βαθιές αναπνοές ή κάντε μερικές ασκήσεις ηρεμίας. Προτού προλάβει το παιδί σας να γκρινιάξει, πείτε κάτι αστείο σχετικά με την κατάσταση ή συζητήστε κάτι διασκεδαστικό μέχρι να φύγει η φύγει η αρνητικότητα.

Αποσπάστε την προσοχή

Τα παιδιά προσχολικής ηλικίας ζουν την κάθε στιγμή έντονα, δεν τους αρέσει να βάζουν νερό στο κρασί τους και σε καμία περίπτωση να κάνουν υπομονή, για να έχουν το αποτέλεσμα που επιθυμούν. Αυτός είναι και ο λόγος που δεν αντέχουν να κάτσουν μια ώρα στο μουσείο και κλαψουρίζουν διαρκώς. Το παιδί σας εστιάζει στο γεγονός ότι αυτή τη στιγμή βαριέται και δεν μπορεί να δει πέρα από αυτό. Του είναι δηλαδή αδιανόητο να καταλάβει ότι δεν μπορεί να διασκεδάσει στην τράπεζα ή και στο μουσείο. Ευτυχώς, η προσοχή των παιδιών σε αυτή την ηλικία αποσπάται εύκολα. Έχετε, λοιπόν, στην τσάντα σας για καταστάσεις έκτακτες μολύβια, χαρτιά και αυτοκόλλητα, έτσι ώστε να του αποσπάσετε την προσοχή. Μόλις το δείτε να νευριάζει, βγάλτε κάτι από την τσάντα και ρωτήστε με τι θέλει να παίξει. 

Μάθετέ του να ψυχαγωγεί το ίδιο τον εαυτό του

Όταν πρέπει να κάνετε δουλειές, αλλά το παιδί δεν κάθεται λεπτό σε ησυχία και σας θέλει εκεί κοντά του να παίξετε, ενθαρρύνετέ το να παίξει μόνο του. Την επόμενη φορά που θα πρέπει να απλώσετε τα ρούχα του πλυντηρίου και το παιδί έχει πέσει στα πόδια σας και δεν σας αφήνει να κουνηθείτε, προκειμένου να γίνει το δικό του, αποσπάστε του την προσοχή λέγοντας: "Ξέρω ότι θέλεις να παίξουμε με τα αυτοκινητάκια τώρα, αλλά έχω κάποιες δουλειές του σπιτιού που πρέπει να γίνουν. Γιατί δεν πας στο κουτί με τα παιχνίδια να δεις τι έχει μέσα;" 

Περιμένει παίζοντας

Βοηθήστε το παιδί να αποκτήσει υπομονή με έναν πιο διασκεδαστικό τρόπο. Τα παζλ είναι μια καλή ιδέα για να το κρατήσετε απασχολημένο. Εξηγήστε του με απλά λόγια ότι η μαμά και ο μπαμπάς έχουν να κάνουν κάτι πριν πάτε βόλτα, π.χ. με το ποδήλατο.

Στόχος η επιτυχία

Χρησιμοποιήστε τις αναμνήσεις για να κάνει μεγαλύτερη υπομονή το παιδάκι σας. Για παράδειγμα, αν χρειαστεί να περιμένετε κάπου στην ουρά πείτε στο μικρό σας "Αν δεν μπορείς να περιμένεις πάρε αυτά τα αυτοκόλλητα να παίξεις". Την επόμενη λοιπόν φορά που θα χρειαστεί, πείτε: "Θυμάσαι τις προάλλες που έπρεπε να περιμένουμε και έπαιξες με τα αυτοκόλλητα;" Υπενθυμίστε του, λοιπόν, ότι ο παλιός τρόπος λειτούργησε με επιτυχία στο παιχνίδι της αναμονής.

Βιολέττα Αθανασιάδου
www.baby.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου