Ο πρώτος χρόνος της ζωής του μωρού είναι πολύ αγχωτικός για τους γονείς στο θέμα του ύπνου. Μερικές μικρές συμβουλές θα βοηθήσουν να κοιμηθεί ήσυχα και το μικρό σας και εσείς.
Αρχικά, να πούμε ότι η κάθε ηλικία έχει τις δικές της ανάγκες για ύπνο. Ένα νεογέννητο κοιμάται 16 - 20 ώρες την ημέρα με διαλείμματα 1 - 2 ωρών. Μόλις συμπληρώσει τους πρώτους 3 μήνες της ζωής του κοιμάται 13 - 15 ώρες, ενώ μετά τον πρώτο χρόνο κοιμάται γύρω στις 12 ώρες καθημερινά, μαζί με τον μεσημεριανό ύπνο. Ακόμη, να πούμε ότι τα νεογέννητα μπορεί να έχουν στην αναπνοή τους παύσεις της τάξης των 15 δευτερολέπτων, οι οποίες σταδιακά μειώνονται. Αυτό είναι φυσιολογικό γιατί δεν έχουν αναπτυχθεί πλήρως οι πνεύμονές τους.
Πώς θα βελτιωθεί ο ύπνος του όμως;
Πριν απ’ όλα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι το μωρό σας δεν πεινάει πριν το βάλετε για ύπνο. Ταίστε το ακριβώς πριν για να είστε σίγουρη και να του έχετε αλλάξει την πάνα ούτως ώστε να είναι καθαρό.
Ακουμπήστε το στο κρεβατάκι του όταν θα είναι νυσταγμένο και όχι αφού θα έχει κοιμηθεί πάνω σας. Είναι πολύ σημαντικό να μάθει να κοιμάται στον χώρο του μόνο του από τις πρώτες μέρες της ζωής του. Έτσι, δεν θα έχει ποτέ πρόβλημα με τον ύπνο!
Ειδικά στον πρώτο χρόνο της ζωούλας του, το μωρό πρέπει να κοιμάται ανάσκελα ή στο πλάι. Έρευνες έχουν δείξει, ότι όταν κοιμάται μπρούμυτα αυξάνεται ο κίνδυνος του συνδρόμου αιφνιδίου παιδικού θανάτου (SIDS).
Από τις πρώτες μέρες, πρέπει να ακολουθείτε συγκεκριμένο πρόγραμμα ύπνου. Μπανάκι, τάισμα, διάβασμα βιβλίου, ύπνος σε σταθερή ώρα. Έτσι πρέπει να μάθει από μωρό, για να έχει καλές συνήθειες μεγαλώνοντας.
Μην αφήνετε το μικρό σας να κοιμάται πολλές ώρες στη διάρκεια της μέρας, για να μην κάνει τη μέρα - νύχτα! Καλό θα ήταν οι ενδιάμεσοι ύπνοι να μην διαρκούν πάνω από 3 ώρες. Επίσης, καλό θα ήταν να ξυπνάει πριν τις 5 από το μεσημεριανό ύπνο, για να έχει έναν άνετο και βαθύ βραδινό ύπνο.
Στην κούνια του πρέπει να είναι μόνο του. Ειδικά στον πρώτο χρόνο της ζωής του, ούτε σεντονάκι, ούτε κουβερτάκι. Αγοράστε του ένα ζεστό φορμάκι ύπνου και θα κοιμάται υπέροχα.
Μην ξεχνάτε την πιπίλα του! Μετά τις 4 πρώτες εβδομάδες της ζωής του, μπορείτε να του δίνετε πιπίλα, η οποία το ηρεμεί, ενώ παράλληλα μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης SIDS (Σύνδρομο Αιφνιδίου Θανάτου).
Βαλιάνα Κοσμά
Με τη συνεργασία του Γιώργου Μουστάκα, παιδίατρου ΕΔΟΕΑΠ.
www.paidimag.gr
www.paidimag.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου