Πέμπτη 4 Ιουνίου 2015

Μεσαίο παιδί: θετικό ή αρνητικό;

Η σειρά γέννησης διαμορφώνει το χαρακτήρα
Είναι δύσκολο να είσαι το "μεσαίο" παιδί. Χωρίς να γίνεται επίτηδες, η προσοχή των γονέων στρέφεται στο μεγαλύτερο ή το μικρότερο αδερφάκι. Ποια είναι, όμως, τα δυνατά στοιχεία ενός… μεσαίου παιδιού;

1. Υπευθυνότητα
Όταν το μεγάλο παιδί κάνει λάθη, το μεσαίο μαθαίνει, ενώ το μικρότερο είναι στην άλλη άκρη του δωματίου και παίζει με τα παιχνίδια του. Μέσα από την αναγνώριση των λαθών, το μεσαίο παιδί γίνεται πιο υπεύθυνο και φροντίζει να μην τα ξανακάνει.

2. Διαπραγμάτευση
Το μεσαίο παιδί έχει μάθει να διαπραγματεύεται με τους γονείς του και τα αδέρφια του, την ίδια ώρα που το μικρότερο γκρίνιαζε και το μεγαλύτερο απαιτούσε. Ξέρει πώς να διεκδικήσει αυτά που του "ανήκουν" χωρίς να θίξει ή να ενοχλήσει.

3. Εμψύχωση
Συχνά, τα μεσαία παιδιά βοηθούν τους αδύναμους. Αυτό ίσως συμβαίνει επειδή νιώθουν παραμελημένα από τους γονείς ή τα υπόλοιπα αδέρφια. Με τα χρόνια θα καταλάβουν πόσο πολύ τα αγαπούν οι γονείς, ενώ παράλληλα θα έχουν βοηθήσει πολλά παιδιά που νιώθουν στεναχωρημένα.

4. Αρχηγία
Ποιος δεn θέλει ένα άτομο υπεύθυνο που να μπορεί να διαπραγματεύεται με τους "αντιπάλους", ενώ εμψυχώνει τους "συμπαίκτες" του, για αρχηγό της ομάδας; Για το λόγο αυτό τα μεσαία παιδιά είναι οι καλύτεροι αρχηγοί για τις ομάδες τους.

5. Δικαιοσύνη
Ακριβώς επειδή έχουν νιώσει την… "αδικία" στο σπίτι τους, τα μεσαία παιδιά έχουν την τάση να είναι δίκαια με όλους τους υπόλοιπους. Ξέρουν να μοιράζονται τα παιχνίδια τους, ενώ χαρίζουν απλόχερα τα συναισθήματά τους.

6. Εγωισμός
Ο εγωισμός είναι το τελευταίο πράγμα που έχει ένα μεσαίο παιδί. Πιο πιθανό είναι να έχει χαμηλή αυτοεκτίμηση, αλλά αν του διδάξετε να είναι δυνατό δεν θα έχει κανένα πρόβλημα.

7. Κέφι
Έχουν συνηθίσει στο παιχνίδι και δεν έχουν καμία διάθεση για τσακωμούς. Για τους λόγους αυτούς έχουν πάντα κέφι όταν βρίσκονται με άλλα παιδιά και είναι πολύ ευχάριστα στην παρέα.

8. Επανάσταση
Εκτός από πολύ καλοί αρχηγοί γίνονται και οι καλύτεροι επαναστάτες τα μεσαία παιδιά. Έχουν όλα τα φόντα να κερδίσουν αυτό που θέλουν, ενώ οι γύρω τους είναι πρόθυμοι να τους εμπιστευτούν.

9. Ανεξαρτησία
Έχοντας ένα μεγαλύτερο κι ένα μικρότερο αδερφάκι, μαθαίνει καλύτερα τους ανθρώπους και μπορεί να πατήσει στα πόδια του γρηγορότερα. Και είναι ικανό να το διεκδικήσει.

10. Υπομονή
Το μεσαίο παιδί έχει μάθει να περιμένει υπομονετικά τη σειρά του να παίξει με το playstation ή να ακούσει το αγαπημένο του τραγούδι. Σε αντίθεση με τα αδέρφια του, ξέρει πολύ καλά πώς να κάνει υπομονή.

+1: Τα μεσαία παιδιά είναι εξαιρετικά δημιουργικά. Το να κερδίσεις το ενδιαφέρον της μαμάς και του μπαμπά τη στιγμή που το μικρό αδερφάκι κλαίει, ενώ το μεγάλο κάνει κάποια σκανταλιά είναι πολύ δύσκολο, γι’ αυτό και πρέπει συνέχεια να βρίσκεις καινούριους τρόπους να το κάνεις…

Βαλιάνα Κοσμά
www.paidimag.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου