Τρίτη 2 Ιουνίου 2015

Τριήμερο εκδηλώσεων στο Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας!

Το μήνυμα της θάλασσας
Το τριήμερο Παρασκευή 5, Σάββατο 6 και Κυριακή 7 Ιουνίου 2015, στο πλαίσιο του Προγράμματος "Το Μήνυμα της Θάλασσας", το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας
συνεχίζει με ενδιαφέρουσες πρωτοβουλίες και εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά την προσπάθεια ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης γύρω από τη θαλάσσια ρύπανση από πλαστικά αντικείμενα! Aναλυτικότερα:


Παρασκευή 5 Ιουνίου 2015

Με την ευκαιρία του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος μπορείτε να επισκεφθείτε με ελεύθερη είσοδο τις μόνιμες και περιοδικές εκθέσεις τoυ Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας!
H κα Νίκη Γουλανδρή, Πρόεδρος του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας, αναφέρει σε μήνυμά της για την Ημέρα αυτή, τα εξής: "H Ημέρα του Περιβάλλοντος είναι ημέρα αυτοσυνειδησίας για τον άνθρωπο και ευθύνης για τις εξουσίες. H Εθνική υπόσταση και η δυναμική κάθε χώρας δεν πρέπει να περιορίζεται μόνο στη γεωπολιτική της ακεραιότητα και την αμυντική της ισχύ, αλλά και στον βιολογικό και φυσικό πλούτο των δασικών, θαλάσσιων και αγροτικών οικοσυστημάτων της. Εύχομαι η βιοποικιλότητα που διαθέτει η Ελλάδα σε μεγάλο ποσοστό, να αποτελέσει τη δυναμική προς μια διηνεκή ανάπτυξη χάριν των επόμενων γενεών".

Σάββατο 6 Ιουνίου 2015

Ημερίδα με τίτλο "Η Θαλάσσια Ρύπανση από τα Πλαστικά: Παρόν και Μέλλον",
θα λάβει χώρα υπό την αιγίδα της Α.Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκοπίου Παυλόπουλου!

Στην ημερίδα θα συμμετάσχουν διακεκριμένοι επιστήμονες στους τομείς των θαλάσσιων ερευνών και της περιβαλλοντικής ρύπανσης και θα παρουσιάσουν μελέτες και τρόπους αντιμετώπισης του παγκόσμιου αυτού προβλήματος.

Η συμμετοχή είναι ελεύθερη και οι ενδιαφερόμενοι θα παραλάβουν βεβαίωση συμμετοχής.

Κέντρο ΓΑΙΑ. Ώρες 9:30 π.μ. - 14:00 μ.μ.
Αναλυτικά το Πρόγραμμα της Ημερίδας, διαβάστε εδώ:

Κυριακή 7 Ιουνίου 2015

Εκπαιδευτικά / Ψυχαγωγικά Προγράμματα για παιδιά ηλικίας 5 -13 ετών με ποικίλη θεματολογία θα λάβουν χώρα σε διάφορες αίθουσες του Μουσείου! Η συμμετοχή των παιδιών περιλαμβάνεται στο εισιτήριο εισόδου του Μουσείου (
Παιδιά: 4 €, ενήλικες 6 €)

Α. Ε
κπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά 5 - 8 ετών και για την οικογένεια

Προστατεύω τα ζώα της θάλασσας

Ποια είναι τα ζώα του Ελληνικού βυθού; Ποια ζουν χωμένα στην άμμο, ποια κρύβονται στις σχισμές των βράχων και ποια κολυμπούν στη θάλασσα; Τι προβλήματα αντιμετωπίζουν; Τι μπορούμε να κάνουμε εμείς; Μέσα από κινητικά παιχνίδια και ένα κυνήγι θησαυρού μέσα στον εκθεσιακό χώρο του Μουσείου τα παιδιά θα μάθουν περισσότερα γι’ αυτόν τον μαγικό κόσμο της θάλασσας και θα κατασκευάσουν το δικό τους μικρό βυθό.

Λίλυ Ιακωβίδου - Αλευρά, Υπεύθυνη Εκπαιδευτικού Τμήματος ΜΓΦΙ
Μαρία Μπλάτζιου, Τμήμα Εκπαίδευσης Κέντρο ΓΑΙΑ

Αίθουσα: κύκλος, Α’ όροφος Κ. ΓΑΙΑ
Ώρες έναρξης: 11.00, 12.15, 13.30
Διάρκεια: 45’

Αφήγηση Παραμυθιού: "Γκρέις και Ρούμπι"
Δυο φώκιες Γουέντελ ζουν τη δική τους περιπέτεια στα νερά της παγωμένης Ανταρκτικής! Η Γκρέις πιστεύοντας πως έχει χάσει το μωρό της, αναζητά έναν ειρηνικό τόπο να ζήσει, ενώ η μικρή Ρούμπι ξεκινά το ταξίδι αναζήτησης της μητέρας της, συναντώντας στον δρόμο της θησαυρούς της θάλασσας. Τα παιδιά αφουγκράζονται τους κινδύνους που προκαλούμε οι ίδιοι άνθρωποι στο περιβάλλον μας. Ας ταξιδέψουμε στο μαγικό πολύχρωμο θαλάσσιο κόσμο… Είστε έτοιμοι;;;

Συγγραφέας και εικαστικός: Ulli Moirasgetis
Αφηγήτρια: Λεοντιάδου Σταύη (θεατρολόγος - εμψυχώτρια θεατρικού παιχνιδιού)

Αίθουσα: Εξερευνητές, υπόγειο ΜΓΦΙ
Ώρες έναρξης: 11.00, 13.30
Διάρκεια: 60’

Αφήγηση Παραμυθιού: "Η Στιγμούλα είναι δυνατή!"
Η ιστορία μιας μικρής, αλλά πολύ δυνατής σταγόνας που αποφάσισε να βοηθήσει ένα χωριό που δεν είχε καθόλου νερό. Στην πορεία ανακάλυψε ότι η δύναμη που υπάρχει μέσα στον καθένα μας γίνεται πολύ μεγαλύτερη, όταν ενώνεται με τη δύναμη των άλλων. Ένα βιβλίο για την ομαδικότητα και τη δύναμη που κρύβουμε όλοι μέσα μας. Τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να μάθουν για τον κύκλο του νερού και να παίξουν τις σταγόνες με την βοήθεια της μουσικής.

Συγγραφέας, εικονογράφος και αφηγήτρια: Μαρίνα Γιώτη

Αίθουσα: Εξερευνητές, υπόγειο ΜΓΦΙ
Ώρα έναρξης: 12.15
Διάρκεια: 60’

Δεν γίνονται προκρατήσεις. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας την ίδια μέρα.

Β. 
Εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά 9 - 13 ετών

Φέτος οι παραλίες θα έχουν μόνο άμμο και βότσαλα
Στο εργαστήριο αυτό τα παιδιά θα εκπαιδευτούν στον τρόπο καταγραφής των θαλάσσιων απορριμμάτων στις παραλίες, με τη χρήση μιας σύγχρονης εφαρμογής παρακολούθησης με σκοπό να αναγνωρίσουν το ανθρώπινο αποτύπωμα σε αυτές. Η εφαρμογή “Marine LitterWatch”, η οποία έχει κατασκευαστεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος (ΕΕΑ), είναι ένα "εργαλείο επιστήμης για ευρύ κοινό", το οποίο λειτουργεί σε κινητά τηλέφωνα και tablets και είναι βασισμένο σε ένα επιστημονικό πρωτόκολλο καταγραφής.

Χρήστος Ιωακειμίδης, Περιβαλλοντολόγος, Ινστιτούτο Ωκεανογραφίας, ΕΛΚΕΘΕ

Αίθουσα: Αίθριο, Κέντρο ΓΑΙΑ
Ώρες έναρξης: 11.00, 13.00
Διάρκεια: 60’

Βρίσκουμε μικροπλαστικά εκεί που δεν το περιμένουμε!
Στο εργαστήριο "Βρίσκουμε μικροπλαστικά εκεί που δεν το περιμένουμε", τα παιδιά θα εξερευνήσουν τον τρόπο που τα πλαστικά κατακερματίζονται σε μικρότερα κομμάτια και αποτίθενται στο θαλάσσιο και παράκτιο περιβάλλον. Επίσης, θα δουν άλλες χρήσεις των μικροπλαστικών σε προϊόντα προσωπικής υγιεινής, καθημερινής χρήσης.

Δρ. Χριστίνα Ζέρη, Χημικός Ωκεανογράφος, Ινστιτούτο Ωκεανογραφίας ΕΛΚΕΘΕ
Δρ. Κατερίνα Τσαγκάρη, Βιολόγος-Οικοτοξικολόγος, Ινστιτούτο Ωκεανογραφίας, ΕΛΚΕΘΕ

Αίθουσα: Εργαστήριο Υδροβιολογίας, υπόγειο ΜΓΦΙ
Ώρες έναρξης: 11.00, 13.00
Διάρκεια: 60’

Δεν γίνονται προκρατήσεις. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας την ίδια μέρα.

Επίσης, σας θυμίζουμε, ότι με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος, διοργανώνονται από τις 5 έως τις 14 Ιουνίου οι "Ημέρες Ελληνικής Γης"!

To Πωλητήριο του Μουσείου Γουλανδρή είναι ζωντανό, όπως η φύση, εξελίσσεται και δεν είναι ποτέ το ίδιο. Ανανεώνεται διαρκώς με νέα είδη και οργανώνει ειδικές θεματικές εκδηλώσεις και δραστηριότητες.

Πιο συγκεκριμένα, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος στις 5 Ιουνίου και για 10 μέρες, θα μπορείτε να βρείτε εκτός από τα είδη δώρων του πωλητηρίου, και μια ευρεία γκάμα ιδιαίτερων φυσικών και βιολογικών προϊόντων από Έλληνες παραγωγούς, που βρίσκονται σε διάφορες γωνιές της χώρας. Τα είδη αυτά διατίθενται σε ανταγωνιστικές τιμές και περιλαμβάνουν:

Eλαιόλαδα με γεύσεις, ζυμαρικά Ζέας, φυσικά καλλυντικά και αντηλιακά, είδη χωρίς ζάχαρη και αλάτι, υγιεινά γλυκά. Λάδι Μυτιλήνης και Μεσσηνίας, Λιαστές Ντομάτες Σαντορίνης, Παξιμάδια και Βουτήματα Κρήτης, Μυρωδικά και Λουκούμια Νάξου, Αφεψήματα Χίου, Μέλι από την Ορεινή Κορινθία, τη Χίο και τη Μακεδονία, Μαρμελάδες, Σάλτσες και Γλυκά από την Αρχαία Σικυώνα, Ζυμαρικά από το Ναρθάκιο Όρος (Λάρισα), Αλείμματα Ξηρών Καρπών από την Κορινθία, Ξηροί Καρποί Κομοτηνής και Σερρών, Ελιές από την Καλαμάτα και τη Χαλκιδική, Φυσικά Σαπούνια - Καλλυντικά Πιερίας και πολλά άλλα!

Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας - Κέντρο ΓΑΙΑ
Λεβίδου 13 και Όθωνος 100, Κηφισιά
Τηλεφωνικό Κέντρο: 210 80.15.870
www.gnhm.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου