Παρασκευή 19 Ιουνίου 2015

Γιορτή του Κλήδονα στον δήμο Αθηναίων!

Γιορτή του Κλήδονα
Ο εορτασμός του Κλήδονα αντλεί τις ρίζες του από από τις τελετουργίες καθαρμού και μαντείας της αρχαίας Ελλάδας. Με τη λέξη "κλήδων" στην αρχαιότητα εννοούσαν τον ήχο που παραγόταν κατά τη διάρκεια μαντικής τελετής και ισοδυναμούσε με προφητεία. Πεποίθηση, που έχει να κάνει με την πίστη στη μαγική δύναμη του λόγου, και στην προκειμένη περίπτωση λόγος ήταν ο συνδυασμός ασυνάρτητων λέξεων, που ξεστόμιζαν οι μύστες, κατεχόμενοι από το πνεύμα της τελετουργίας.


Ο Κλήδονας αφομοιώθηκε στη συνέχεια από τους Έλληνες της υπαίθρου, όταν εκχριστιανίστηκαν, σαν εορταστικό έθιμο του θερισμού. Σύμφωνα με το έθιμο, την παραμονή του Αϊ Γιαννιού, οι ανύπαντρες κοπέλες μαζεύονταν σε ένα από τα σπίτια του χωριού και μία από αυτές έφερνε από το πηγάδι το "αμίλητο νερό" (στη διαδρομή μέχρι το σπίτι δεν έπρεπε να μιλήσει σε κανέναν). 


Το νερό έμπαινε σε πήλινο δοχείο, στο οποίο η κάθε κοπέλα έριχνε ένα προσωπικό της αντικείμενο, το λεγόμενο ριζικάρι. Στη συνέχεια σκέπαζαν το δοχείο με κόκκινο ύφασμα, το έδεναν και το τοποθετούσαν σε ανοιχτό χώρο, όπου έμενε όλη νύχτα υπό το φως των άστρων, για να "ξαστριστεί", ενώ παράλληλα προσεύχονταν στον Αη Γιάννη. Ο Κλήδονας θα ανοιγόταν ανήμερα του Αη Γιαννιού, στις 24 του Ιουνίου, για να φανερώσει στις αγνές κι ανυποψίαστες κοπέλες τον μελλοντικό τους σύζυγο.

Παράλληλα, την παραμονή της γιορτής του Αη Γιάννη, στη πλατεία του χωριού στηνόταν μια μεγάλη φωτιά πάνω από την οποία "πηδούσαν" όλοι οι κάτοικοι του χωριού. Η φωτιά, επιφέρει την κάθαρση και οι άνθρωποι απαλλάσσονται από το κακό -ή έστω τους ψύλλους και τους κοριούς, σύμφωνα με τοπικές παραδόσεις. 

Το έθιμο αυτό είναι ευρέως διαδεδομένο και σε άλλους λαούς, όπου γιορτάζουν το Θερινό Ηλιοστάσιο -και ακριβώς επειδή συμπίπτει με το θερινό ηλιοστάσιο, θεωρείται κατάλοιπο της λατρείας του ήλιου.

Το έθιμο του εορτασμού του Κλήδονα θα αναβιώσει και φέτος ο Οργανισμός Πολιτισμού και Αθλητισμού Νεολαίας Δήμου Αθηναίων, στην Πλατεία Κουμουνδούρου, την Τρίτη 23 Ιουνίου 2015.

Φέρτε τα μαγιάτικα στεφάνια σας και ελάτε να τα κάψουμε σε μία φωτιά γύρω από την οποία θα στηθεί μια γιορτή για το θερινό ηλιοστάσιο! Το έθιμο προστάζει τα εξής: Κοπέλες φέρνουν το "αμίλητο νερό" μέσα σε στάμνες και το ρίχνουν σε ένα μεγάλο πήλινο αγγείο (τη λάινα). Στη λάινα τοποθετεί ο καθένας ένα προσωπικό του αντικείμενο, ένα "ριζικάρι" όπως το λένε. Στη συνέχεια διαβάζεται μια μαντεία που απευθύνεται στον κάτοχο του κάθε αντικειμένου που ανασύρεται από το νερό. Έπειτα ανάβουμε τη φωτιά στην πλατεία, όπου ρίχνουμε τα μαγιάτικα στεφάνια.

Ο πολιτιστικός σύλλογος Παναθήναια και ο Σύλλογος Καταστηματαρχών Ψυρρή "Η Παλιά Πόλη" υπόσχονται να τα κάνουν όλα ακριβώς έτσι!

Εσείς δεν έχετε παρά να έρθετε -μαζί με το στεφάνι σας-, να πηδήξετε τη φωτιά (τουλάχιστον τρεις φορές!) και να παραμείνετε για ένα γλέντι με ζωντανή μουσική απ’ το Eργαστήρι Ελληνικής Μουσικής του δήμου Αθηναίων.

Πλατεία Κουμουνδούρου, στις 20:00.
Είσοδος ελεύθερη!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου