Σε λίγο καιρό ανοίγουν τα σχολεία και η αγωνία γονιών με μικρά παιδιά αυξάνεται, ιδιαιτέρως αν τα παιδιά αυτά δεν έχουν φοιτήσει σε παιδικούς σταθμούς.
Στην αρχή κάθε σχολικής χρονιάς οι νηπιαγωγοί προγραμματίζουν ενημερωτικές συναντήσεις με τους γονείς, ώστε να τους ενημερώσουν για τη λειτουργία και τη δομή του νηπιαγωγείου, αλλά και για να λυθούν απορίες. Από τα βασικά θέματα που απασχολούν εμάς τις νηπιαγωγούς στην αρχή της σχολικής χρονιάς είναι οι δυσκολίες προσαρμογής των παιδιών και πώς μπορούν οι γονείς να συμβάλλουν, ώστε η περίοδος αυτή να έχει μικρότερη διάρκεια και ένταση.
Είναι σημαντικό οι γονείς να δείξουν εμπιστοσύνη στην εκπαιδευτικό και να μην μεταφέρουν το δικό τους άγχος αποχωρισμού στο παιδί τους. Τις πρώτες μέρες οι γονείς θα πρέπει να παραμένουν πολύ λίγο στο χώρο του σχολείου, να αποχαιρετούν το παιδί τους με θετική στάση και να το παραδίδουν στη νηπιαγωγό.
Η παρατεταμένη παραμονή του γονέα στον χώρο του σχολείου μόνο αναστάτωση μπορεί να φέρει, καθώς έχει αντίκτυπο και στην ψυχολογία των υπολοίπων παιδιών που δεν έχουν τον δικό τους γονιό πλάι τους. Επιπλέον, το νήπιο που αντιμετωπίζει δυσκολίες προσαρμογής, μπορεί λανθασμένα να θεωρήσει πως είναι δυνατόν να πηγαίνει στο νηπιαγωγείο μαζί με τη μαμά ή τον μπαμπά, και η προσαρμογή του να έχει μεγαλύτερη ένταση και διάρκεια.
Θα πρότεινα στους νέους γονείς να επισκέπτονται τους χώρους των νηπιαγωγείων πριν από τον καθιερωμένο αγιασμό, ώστε τα παιδιά να εξοικειώνονται με τον χώρο και τη νηπιαγωγό τους. Η συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς σε κάθε βαθμίδα εκπαίδευσης είναι άλλωστε πολύ σημαντική για την πορεία του παιδιού.
Ένα άλλο θέμα που απασχολεί γονείς και εκπαιδευτικούς είναι η αυτοεξυπηρέτηση των νηπίων. Τα προνήπια (γεννημένα φέτος το 2009) θα πρέπει με την αρχή της σχολικής χρονιάς να είναι σε θέση να αυτοεξυπηρετούνται, δηλαδή να πηγαίνουν μόνα τους στην τουαλέτα, να τρώνε χωρίς βοήθεια, και να αναγνωρίζουν τα πράγματα που τους ανήκουν.
Οι νηπιαγωγοί δεν μπορούν να γνωρίζουν τα πράγματα κάθε παιδιού, γι'αυτό καλό θα ήταν οι γονείς να γράφουν το όνομα στην τσάντα, στο παγουράκι και στο μπουφάν κάθε νηπίου.
Η νηπιαγωγός θα πρέπει να είναι ενήμερη για θέματα υγείας που αφορούν τα νήπια, καθώς και για οικογενειακές συνθήκες που ενδέχεται να επηρεάζουν τη συμπεριφορά του παιδιού (γέννηση μικρότερου παιδιού, διαζύγιο, θάνατος οικείου προσώπου, κ.ά.).
Η συζήτηση σχετικά με τέτοια θέματα γίνεται πάντα ιδιαιτέρως, και οι πληροφορίες αυτές είναι απόρρητες. Να είστε βέβαιοι πως η νηπιαγωγός του παιδιού σας δεν θα χρησιμοποιήσει τις πληροφορίες αυτές εκτός του σχολικού περιβάλλοντος, για εκείνη, όμως, θα είναι πολύ σημαντική βοήθεια στην προσπάθειά της να γνωρίσει το παιδί σας και να κατανοήσει τη συμπεριφορά του.
Κάποιοι γονείς αποκρύπτουν σημαντικές πληροφορίες που αφορούν στα παιδιά τους, όταν υπάρχει κάποια αναπτυξιακή ή άλλη διαταραχή. Η πρώιμη παρέμβαση είναι το σημαντικότερο κομμάτι στην εκπαίδευση των παιδιών, ιδιαιτέρως όταν αντιμετωπίζουν κάποια προβλήματα.
Οι νηπιαγωγοί γνωρίζουν σε ποιΕς υπηρεσίες μπορούν να απευθυνθούν οι γονείς και οι ίδιες μπορούν να ενημερωθούν από τις κατά διευθύνσεις συμβούλους προσχολικής εκπαίδευσης. Ακόμη, λοιπόν, κΑι αν κάποιο παιδί χρήζει λογοθεραπείας, εργοθεραπείας ή ειδικής εκπαιδευτικής παρέμβασης, είναι σημαντικό να ενημερωθεί η νηπιαγωγός από την αρχή της σχολικής χρονιάς, ώστε να μην χαθεί πολύτιμος χρόνος και να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες.
Η συνέπεια είναι ένα ακόμη σημαντικό θέμα στο νηπιαγωγείο. Οι γονείς θα πρέπει να φροντίζουν να είναι συνεπείς ως προς την ώρα προσέλευσης και αποχώρησης του παιδιού, ώστε να μην διαταράσσεται η εύρυθμη λειτουργία του σχολείου. Το νηπιαγωγείο έχει συγκεκριμένες ώρες προσέλευσης και αποχώρησης, γεγονός που δυσκολεύει στην αρχή της χρονιάς γονείς που είχαν συνηθίσει το ωράριο του παιδικού σταθμού.
Η συνεργασία με τη νηπιαγωγό και η συμμετοχή σε συναντήσεις και δράσεις του σχολείου θεωρώ πως είναι απαραίτητα για την ομαλή ένταξη των μικρών παιδιών. Ιδιαιτέρως από την πρώτη ενημερωτική συνάντηση στο νηπιαγωγείο δεν θα πρέπει να λείπει κανένας γονιός.
Ρωτήστε την εκπαιδευτικό οτιδήποτε σας απασχολεί, και να είστε σίγουροι πως θα σας ικανοποιήσει. Άλλωστε, αυτό που επιθυμούμε κι εμείς οι νηπιαγωγοί είναι το ίδιο με αυτό που επιθυμείτε κι εσείς οι γονείς: χαρούμενα, υγιή και ασφαλή νήπια, έτοιμα να ανακαλύψουν τον κόσμο!
Μαρία Παπακώστα, νηπιαγωγός στο 19ο νηπιαγωγείο Χαϊδαρίου
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου