Παρασκευή 2 Αυγούστου 2013

Αποφύγετε λάθη όταν διδάσκετε …αρχές οικονομίας!

αρχές οικονομίας
Αναπόφευκτα θα πρέπει να διδάξετε στο παιδί σας κάποια βασικά πράγματα σε σχέση με το χρήμα, τις αγορές και την οικονομία. Σημαντικό μέρος της "οικονομικής εκπαίδευσης" είναι να αποφύγετε συχνά λάθη που δημιουργούν παρανοήσεις ή εσφαλμένες αντιλήψεις για το πώς κερδίζονται ή πώς δαπανώνται τα χρήματα. Δείτε τι πρέπει να αποφεύγετε.

1. Να λέτε ψέματα όταν το παιδί σας ζητάει λεφτά. Φυσικά και μπορείτε να του εξηγήσετε, ότι δεν σας φτάνουν τα λεφτά για να αγοράσετε κάτι που σας ζήτησε γιατί έχετε να πληρώσετε το ενοίκιο, τους λογαριασμούς, το σουπερμάρκετ, κ.ά., αλλά δεν αρκεί μόνο αυτό. Είναι καλό να εξηγήσετε στο μικρό σας, ότι αυτό που σας ζητάει δεν το χρειάζεται ή είναι πολύ ακριβό για την ποιότητά του. Έτσι θα του μάθετε να θέτει προτεραιότητες όσον αφορά στα υλικά αγαθά, αλλά και να είναι ευσυνείδητος καταναλωτής. 

2. Να τηρείτε σιγή ιχθύος γύρω από τα χρήματα. Τα χρήματα υπάρχουν στη ζωή μας και το παιδί σας κάποια στιγμή θα πρέπει να αρχίσει να τα διαχειρίζεται μόνο του. Συνεπώς δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην μιλάτε για το εν λόγω ζήτημα. Πώς αλλιώς θα το μάθετε να είναι υπεύθυνο και να διαχειρίζεται σωστά τα χρήματά του, όταν μεγαλώσει; 

3. Να μην δίνετε σημασία στο πόσα ξοδεύετε. Ένα από τα βασικά μαθήματα στη διαχείριση χρημάτων είναι η συνειδητοποίηση ότι αυτά είναι περιορισμένα. Σημαντικό είναι το μικρό σας να καταλάβει πως τα λεφτά δεν είναι ανεξάντλητα, ούτε βρίσκονται όποτε το θελήσει κανείς. Συνεπώς, θα πρέπει να μάθει να λειτουργεί και να κάνει προγραμματισμό σύμφωνα με το απόθεμα που υπάρχει. Διαφορετικά το παιδί σας δεν θα μάθει ότι το να ξοδεύει παραπάνω από όσα αντέχει έχει επιπτώσεις παρά μόνο αν το βιώσει το ίδιο στην πράξη.

4. Να παρακολουθείτε διαρκώς το παιδί σας και να το διορθώνετε. Τα μαθήματα για τα χρήματα πρέπει να δίνονται όταν το παιδί σας είναι μικρό, οπότε και τα ποσά που περνούν από τα χέρια του είναι ελάχιστα (πιθανόν να περιορίζονται σε κέρματα). Θέλει να ξοδέψει τα τελευταία του χρήματα σε κάτι άχρηστο; Αφήστε το, ώστε το βίωμα να γίνει μάθημα.

5. Να απορρίπτετε με τη μία "όνειρα" που έχουν σχέση με μια αγορά. Αν το παιδί σας θέλει να αγοράσει μια κιθάρα, για παράδειγμα, και το έχει βάλει στόχο μην το αποθαρρύνετε κατευθείαν. Ρωτήστε το πώς σκέφτεται να καταφέρει το στόχο του και ενθαρρύνετε τη δημιουργική σκέψη, ώστε να φτάσει ταχύτερα σε αυτόν. 

6. Να διαφωνείτε στα οικονομικά με τον σύντροφό σας. Όπως για όλα τα πράγματα έτσι και σε ότι αφορά τα χρήματα είναι σημαντικό να υπάρχει σύμπνοια μεταξύ εσάς και του συντρόφου σας. Πόσο χαρτζιλίκι θα του δίνετε; Μπορεί το παιδί σας να αγοράζει ό,τι θέλει με αυτά τα χρήματα; Κάντε μια συζήτηση, συμφωνήστε σε κάποια βασικά και παραμείνετε συνεπείς και οι δύο σε αυτά. 

7. Να περιμένετε αρκετό καιρό μέχρι να αρχίσετε να μιλάτε για τα χρήματα. Πολλοί ενήλικες αγχώνονται όταν πρόκειται να συζητήσουν για τα χρήματα. Όμως, αντί να αποφεύγετε να έρθει το παιδί σας σε επαφή με αυτά, είναι καλύτερο να παραδώσετε κάποια μαθήματα οικονομίας με θετικό τρόπο, ώστε να μην αποτελούν αίτια άγχους στη μετέπειτα ζωή του.

8. Οι περισσότεροι ειδικοί συμφωνούν πως μια καλή ηλικία για να ξεκινήσετε να δίνετε στο μικρό σας χαρτζιλίκι είναι μόλις αυτό πάει στην Α Δημοτικού, οπότε και αναπόφευκτα θα αναφερθεί το θέμα των χρημάτων στο σχολείο μεταξύ συμμαθητών. Φυσικά, κάτι τέτοιο εξαρτάται κυρίως από εσάς. Εάν δεν σας φαίνεται έτοιμο ή αν φοβάστε ότι θα αγοράζει κάθε είδους ανθυγιεινό σνακ από το κυλικείο, καλύτερα να περιμένετε λίγους μήνες ακόμα. Τέλος, εάν αναρωτιέστε με τι ποσό να ξεκινήσετε, υπολογίστε τα χρήματα που δαπανάτε ως δωράκια για τις καλές του πράξεις και δώστε του το αντίτιμο. Για ένα παιδί του Δημοτικού, για παράδειγμα, €3 την εβδομάδα είναι υπεραρκετά. Φυσικά, στο εξής θα πρέπει να αγοράζει μόνο του τις λιχουδιές του ή, εάν το επιθυμεί, να αποταμιεύει τα χρήματά του για μελλοντική χρήση. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου