Τετάρτη 7 Αυγούστου 2013

Τι πρέπει να γνωρίζει πριν το προνήπιο;

Τι πρέπει να γνωρίζει πριν το προνήπιο
Όταν το μικρό σας ξεκινήσει το σχολείο θα πρέπει να έχει αποκτήσει ήδη τα κατάλληλα εφόδια, που θα το βοηθήσουν να αντιμετωπίσει το νέο περιβάλλον, μακριά από τους γονείς και την ασφάλεια που αυτοί του παρέχουν. Ποια είναι τα εφόδια αυτά και πώς μπορείτε να τα εξασκήσετε, ώστε να είναι προετοιμασμένο πριν διαβεί το κατώφλι του νηπιαγωγείου;

1. Αποχωρισμός από το άτομο που τα φροντίζει. Ένα νήπιο θα πρέπει να έχει μάθει εκ των προτέρων να μένει για αρκετές ώρες χωρίς το άτομο που το φροντίζει, γιατί αν δεν έχει αποχωριστεί ποτέ τους γονείς του, πιθανόν να δυσκολευτεί να κάνει τη μετάβαση από το περιβάλλον του σπιτιού σε αυτό του σχολείου. Αν ανησυχείτε, ότι πράγματι θα δυσκολευτεί, λίγες εβδομάδες πριν ξεκινήσει το σχολείο καλό είναι να εξασκηθείτε. Αφήστε το μικρό σας για κάποιες ώρες σε έναν συγγενή ή φίλο που εμπιστεύεστε και πηγαίνετε να το πάρετε μια συγκεκριμένη και προκαθορισμένη ώρα, όπως ακριβώς θα κάνατε αν πήγαινε στο σχολείο. Φυσικά, καλό θα είναι να του μιλήσετε για αυτήν σας την προετοιμασία. Να του πείτε ότι μεγάλωσε και ότι σύντομα πρόκειται να ξεκινήσει το προνήπιο. Εξηγήστε του τι θα συμβαίνει κάθε μέρα, τονίζοντας ότι θα γνωρίσει πολλά παιδάκια και θα κάνει νέους φίλους, αλλά και πως μετά από λίγες ώρες εσείς θα είστε εκεί για να επιστρέψετε μαζί σπίτι.

2. Συναισθηματική ανάπτυξη. Το προνήπιο, το νηπιαγωγείο και γενικά ο σχολικός χώρος είναι για το μικρό σας ο τόπος όπου θα αναπτυχθεί συναισθηματικά. Ωστόσο, θα πρέπει από πριν να έχει κατακτήσει κάποιες βασικές δεξιότητες, όπως για παράδειγμα να έχει μάθει να περιμένει τη σειρά του ή να μοιράζεται τα παιχνίδια με τα οποία παίζει. Είναι σημαντικό, επίσης, να έχει μια υποτυπώδη αυτοκυριαρχία και να εκφράζει τον θυμό του χωρίς να χτυπάει, να δαγκώνει ή να φωνάζει. Ακόμα, καλό θα ήταν να είναι κοινωνικό και να έχει μάθει να συμμετέχει σε ομαδικές δραστηριότητες.

3. Προσωπική φροντίδα. Είναι σημαντικό το νήπιο να γνωρίζει κάποια βασικά για την προσωπική του φροντίδα, όπως λόγου χάρη πώς να πλένει τα χέρια του ή πώς να φοράει το μπουφάν του. Φυσικά, είναι απαραίτητο να έχει εκπαιδευτεί στην τουαλέτα, να γνωρίζει πώς να σκουπίζεται και να ξέρει πώς να ειδοποιήσει τον δάσκαλο σε περίπτωση που θέλει να πάει στο μπάνιο ή του έχει συμβεί κάποιο ατύχημα.

4. Ικανότητα να ακούει τους άλλους. Ένα νήπιο είναι λογικό να μην μπορεί να παραμείνει ήσυχο για μεγάλα χρονικά διαστήματα, αλλά στο νηπιαγωγείο θα πρέπει να κάθεται και να ακούει τη δασκάλα του έστω και για λίγα λεπτά. Επίσης, θα πρέπει ήδη να έχει αναπτύξει την ικανότητα να ακολουθεί κανόνες που περιλαμβάνουν 2 βήματα.

5. Επειδή πλέον πολλά παιδιά ξεκινούν από το προνήπιο να μαθαίνουν γραφή και ανάγνωση (έστω και με την έννοια της απλής αναγνώρισης γραμμάτων και αριθμών) καλό είναι να γνωρίζει πως να πιάνει σωστά το μολύβ ιπροτού ξεκινήσει να γράφει! Μπορεί να σας φαίνεται επουσιώδες, αλλά εάν το παιδί κρατά το μολύβι λάθος ή δεν έχει τη σωστή στάση όταν γράφει ή ζωγραφίζει, μπορεί μελλοντικά να παρουσιάσει σοβαρή διαταραχή στη γραφή και να χρειάζεται την ειδική παρέμβαση εργοθεραπείας. Μία ακόμα πολύ σημαντική δεξιότητα γραφής είναι και ο προσανατολισμός στο χαρτί. Πριν, λοιπόν, καταπιαστεί με τα γράμματα και τους αριθμούς καλό είναι να έχει μάθει τη σωστή σειρά και οριοθέτηση στον χώρο, τη ζωγραφική και το παιχνίδι με σκοπό να περάσει λίγο αργότερα ομαλά στη μικρή επιφάνεια του χαρτιού.

www.happyparenting.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου