Δευτέρα 26 Αυγούστου 2013

Μια ημέρα στο μουσείο!

Πώς θα οργανώσετε μια ενδιαφέρουσα επίσκεψη σε μουσείο με το παιδί σας
Πώς θα σας φαινόταν μια ημερήσια εκδρομή σε ένα μουσείο παρέα με το μικρό σας; Αν σκέφτεστε πως θα βαρεθεί, πως θα αρνηθεί να σας ακολουθήσει ή πως θα το κυνηγάτε μέσα στις αίθουσες για να μην ενοχλεί τους άλλους επισκέπτες, προφανώς θα αποκλείσετε μεμιάς την ιδέα. Αλλά για ξανασκεφτείτε το! Έχετε πολλές επιλογές, ακόμα και ανάμεσα σε μουσεία ειδικά για παιδιά, τα οποία προσφέρουν ενδιαφέροντα εκπαιδευτικά και ταυτόχρονα διασκεδαστικά προγράμματα. 

Πέρα από αυτό, αν κάνετε την κατάλληλη προετοιμασία η επίσκεψή σας θα στεφθεί με επιτυχία και το μικρό σας θα απολαύσει και με το παραπάνω τη δραστηριότητα, εμπλουτίζοντας τις γνώσεις του.

Προετοιμασία πριν την επίσκεψη. Ενημερωθείτε για εκπαιδευτικά προγράμματα, ειδικά για παιδιά, που προσφέρουν διάφορα μουσεία, αλλά και για τα εκθέματα που παρουσιάζονται, λαμβάνοντας πάντα υπόψη τα ενδιαφέροντα του παιδιού σας. Κάντε μια μικρή έρευνα σχετικά με όσα θα δείτε εκεί και ενημερώστε σχετικά και το παιδί σας, ώστε να του προσελκύσετε το ενδιαφέρον πριν την επίσκεψη.

Επωφεληθείτε από τα προγράμματα για παιδιά. Αναζητήστε ενδιαφέροντα διαδραστικά προγράμματα και ξεναγήσεις για το παιδί σας, που προσφέρουν τα περισσότερα μουσεία, ενώ αν αποφασίσετε να ξεναγήσετε μόνοι σας το μικρό σας φροντίστε να μην το παραφορτώσετε με πολλές πληροφορίες για τα εκθέματα. Αφήστε του λίγο χρόνο για να περιηγηθεί μόνο του και να κάνει μικρά διαλείμματα.

Κινηθείτε με βάση τα ενδιαφέροντα και τις ιδιαιτερότητες του παιδιού σας. Πριν αποφασίσετε να επισκεφθείτε ένα μουσείο ή μια έκθεση, αναρωτηθείτε αν πράγματι τα εκθέματα θα προσελκύσουν το ενδιαφέρον του παιδιού σας. Παράλληλα, πριν οργανώσετε την επίσκεψή σας λάβετε σοβαρά υπόψη την ιδιοσυγκρασία του. Μπορεί, για παράδειγμα, να εστιάσει την προσοχή του σε κάτι για αρκετή ώρα; Του αρέσει να συμμετέχει σε ομαδικές δραστηριότητες; Έχει αντοχές;

Φροντίστε να επισκεφθείτε το μουσείο όταν το παιδί σας είναι ξεκούραστο και αποφύγετε τις ώρες που συνηθίζει να παίρνει τον μεσημεριανό του υπνάκο. Επίσης, πριν φύγετε από το σπίτι γευματίστε ή επιλέξτε έναν χώρο στον οποίο θα υπάρχει καφετέρια για να τσιμπήσετε κάτι.

Μεταφέρετε το μουσείο …στο σπίτι σας. Κατά την επιστροφή στο σπίτι συζητήστε για όσα είδατε ή μάθατε. Αν το παιδί σας εντυπωσιάστηκε από κάποιο έργο τέχνης ή έδειξε ενδιαφέρον για κάποιο ιστορικό γεγονός, δώστε του τη δυνατότητα να το ψάξει και να ασχοληθεί περαιτέρω με αυτό, λόγου χάρη ζωγραφίζοντας ή διαβάζοντας περισσότερες πληροφορίες σε βιβλία.

www.happyparenting.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου