Ο αθλητισμός δεν είναι απλά μερικές ώρες διασκέδασης και άσκησης, αλλά αποτελεί μία ολόκληρη φιλοσοφία ζωής, μέσα από την οποία το παιδί παίρνει πολύτιμα μαθήματα, που θα το ακολουθούν για πάντα.
Δείτε γιατί είναι σημαντικό να συμμετέχουν τα παιδιά σε αθλήματα, πώς θα τα κατευθύνετε προς αυτά που πραγματικά τα ευχαριστούν και πώς θα τα στηρίξετε στις δυσκολίες, που αναπόφευκτα θα προκύψουν μέσα από κάθε ασχολία.
Εξάσκηση για τη ζωή
Ο αθλητισμός είναι σημαντικός για τη ζωή των παιδιών όχι μόνο γιατί τους προσφέρει έναν ευχάριστο τρόπο για να γεμίζουν τον ελεύθερο χρόνο τους, αλλά και γιατί τα διατηρεί σε καλή σωματική κατάσταση. Ωστόσο, η συμμετοχή στα ομαδικά αθλήματα τους δίνει εφόδια για τη ζωή τους συνολικά. Τα παιδιά μέσα από τα ομαδικά σπορ μαθαίνουν να αυτοπειθαρχούν, κάτι που τους αυξάνει την αυτοπεποίθηση και την αυτογνωσία τους. Μαθαίνουν ακόμα να συνεργάζονται για την επίτευξη ενός κοινού στόχου και, μεγαλώνοντας, κατανοούν ότι πρέπει να προσπαθήσουν ακόμα περισσότερο αν θέλουν να διακριθούν. Άλλωστε, μέσω του αθλητισμού το παιδί μαθαίνει να φροντίζει τον εαυτό του, το σώμα του, τη διατροφή του και υιοθετεί ένα πιο υγιές πρότυπο ζωής που θα το ακολουθεί και στην ενήλικη ζωή του.
Πολύτιμα εφόδια
Υπάρχει, όμως, και η πρακτική πλευρά των μαθημάτων που προσφέρει ο αθλητισμός. Με την κολύμβηση, για παράδειγμα, το παιδί μαθαίνει να είναι ασφαλές στη θάλασσα και στην πισίνα. Τα αθλήματα αυτοάμυνας, όπως το καράτε και το τάε-κβο-ντο δείχνουν στα παιδιά τρόπους να προστατεύουν τον εαυτό τους, αν ποτέ βρεθούν σε βίαιη κατάσταση.
Αν δεν δοκιμάσουν δεν θα μάθουν
Υπάρχουν παιδιά που δεν θέλουν να ασχοληθούν με το άθλημα που τους προτείνουν οι γονείς. Στην περίπτωση αυτή σκόπιμο είναι οι γονείς να προτείνουν διαφορετικές δραστηριότητες, μέχρι το παιδί να βρει κάποια που να του αρέσει. Ενθαρρύνετε, λοιπόν, τα παιδιά να ασχοληθούν με όποια δραστηριότητα τους φανεί ενδιαφέρουσα, καθώς με αυτόν τον τρόπο θα έχουν την ευκαιρία να ανακαλύψουν μόνα τους τι τους αρέσει να κάνουν και τι όχι, ενώ θα ανακαλύψουν τα ταλέντα και τις ικανότητές τους σε νέα πράγματα.
Η σημασία της δέσμευσης
Όταν το παιδί δοκιμάζει κάποιο νέο άθλημα, μην το αφήσετε να το εγκαταλείψει με την πρώτη δυσκολία. Είναι σημαντικό για τα παιδιά να κατανοούν την έννοια της δέσμευσης. Να ενστερνιστούν τη φιλοσοφία πως, όταν ξεκινούν κάτι, πρέπει να το ολοκληρώνουν -και αυτό ισχύει για όλες σχεδόν τις εκφάνσεις της ζωής. Αντί να μάθουν να εγκαταλείπουν την προσπάθεια, όταν τα πράγματα γίνονται δύσκολα, θα μάθουν έτσι πως η ζωή δεν είναι εύκολη, πως οι πράξεις τους έχουν επιπτώσεις, πως υπάρχει μία ολόκληρη ομάδα που στηρίζεται σε αυτούς και που θα κλονιστεί με την αποχώρησή τους. Ο αθλητισμός αναγκάζει τα παιδιά να σκέφτονται προσεκτικά τις επιλογές τους και να συνειδητοποιούν, πως όταν δεσμεύονται με κάτι, οφείλουν να το στηρίξουν μέχρι το τέλος. Αυτό δεν σημαίνει, βέβαια, ότι είναι αναγκασμένα να κάνουν κάποιο σπορ για πάντα, αν πάψει να τους ευχαριστεί. Είναι, όμως, σημαντικό να ολοκληρώσουν, π.χ. μία σεζόν ενός αθλήματος, πριν δοκιμάσουν κάποιο άλλο.
Διαρκής προσπάθεια
Υπάρχει ένα λεπτό σημείο ισορροπίας αναφορικά με το πότε ένα παιδί πρέπει να εγκαταλείπει ένα άθλημα και ο γονιός πρέπει να είναι δίπλα για να βοηθήσει το παιδί να διανύσει την περίοδο αυτή χωρίς να χάσει την αυτοπεποίθησή του και τη διάθεσή του να συνεχίσει να προσπαθεί. Η δέσμευση, όπως αναφέραμε παραπάνω, είναι ένας σημαντικός παράγοντας, όμως και η χαρά που παίρνει το παιδί από ένα άθλημα είναι εξίσου σημαντική. Αν το παιδί έχει σταματήσει να νιώθει χαρά με κάποια ασχολία, δεν χρειάζεται να το πιέσετε να τη συνεχίσει, επειδή έτσι κάνουν όλοι οι συμμαθητές του ή επειδή θεωρείτε ότι θα μπορέσει να διακριθεί μέσα από αυτήν. Είναι, όμως, σημαντικό να παροτρύνετε το παιδί να συνεχίσει να προσπαθεί, να ανακαλύπτει τι είναι αυτό που του δίνει χαρά. Μπορεί το παιδί σας να είναι τελικά πιο ευτυχισμένο με κάποιο ατομικό άθλημα ή ασχολία. Όσο βρίσκεται σε κίνηση, όσο μένει δραστήριο και προσπαθεί να επιτύχει τους στόχους του, είναι σχεδόν σίγουρο ότι σύντομα θα ανακαλύψει τι είναι αυτό που πραγματικά το ευχαριστεί.
Έλενα Μπούλια
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου