Δευτέρα 5 Αυγούστου 2013

Χτίζοντας ρουτίνα ύπνου!

Χτίζοντας ρουτίνα ύπνου
Είναι κουρασμένο, αλλά συνεχίζει να παρακαλά για "ένα ακόμα παραμύθι" ή "λίγο ακόμα παιχνίδι". Εσείς ενδίδετε πιστεύοντας πως μετά από το διάστημα αυτό θα μπορέσετε να το ετοιμάσετε γρηγορότερα και να το κοιμίσετε ευκολότερα. Έλα, όμως, που αυτό σπάνια συμβαίνει… Μετά από λίγο αρχίζει τις βόλτες μέσα στο σπίτι ζητώντας ένα ποτήρι νερό, τουαλέτα ή απλώς κρυφοκοιτάζοντάς σας από τη γωνία. 

Εάν το παραπάνω σας φαίνεται γνωστό, τότε χρειάζεστε επειγόντως μια ρουτίνα ύπνου. Αυτή είναι απαραίτητη, ώστε να χαλαρώσει το σώμα και το μυαλό μετά την ένταση της ημέρας. Για να διαμορφώσετε μια ρουτίνα που θα κάνει εύκολη τη μετάβαση είναι σημαντικό να εστιάσετε στα εξής:

Καταστρώστε ένα σχέδιο. Η ρουτίνα που θα ακολουθήσετε εξαρτάται από τις προσωπικές προτιμήσεις και από το πόσο πρακτικά είναι όσα επιλέξετε να κάνετε. Ενδεχομένως να προτιμήσετε ένα ντους, το πλύσιμο των δοντιών, το διάβασμα ενός βιβλίου, το άκουσμα μουσικής ή μια μικρή κουβεντούλα, ενώ το μικρό σας είναι ξαπλωμένο στο κρεβάτι. Καταγράψτε τις ιδέες σας και μοιραστείτε τις με τα μέλη της οικογένειάς σας που επίσης το κοιμίζουν, ώστε το σχέδιο που θα καταστρώσετε να ταιριάζει και στους δύο. Εκτός από τα απαραίτητα που πρέπει να γίνουν, όπως το πλύσιμο των δοντιών, η ρουτίνα πριν τον ύπνο μπορεί να περιλαμβάνει πολλές ευχάριστες στιγμές.

Καθιερώστε… ώρα σιωπής! Το μυαλό και το σώμα χρειάζεται ένα διάστημα για να χαλαρώσει πριν από τον ύπνο. Αυτό σημαίνει πως είναι καλύτερο να αποφεύγετε την έκθεση σε οθόνη (τηλεόραση, υπολογιστή, βιντεοπαιχνίδια), τουλάχιστον μία ώρα πριν πέσει το παιδί σας στο κρεβάτι. Εναλλακτικά, δοκιμάστε ένα επιτραπέζιο παιχνίδι, λίγο διάβασμα ή χαλαρή κουβεντούλα.

Χτίστε ατμόσφαιρα. Χαμηλώστε τα φώτα και την ένταση στους ήχους του σπιτιού (για παράδειγμα κλείστε την τηλεόραση). Αν το παιδί σας θέλει να ακούσει μουσική πριν κοιμηθεί, βάλτε του μια απαλή μελωδία χωρίς στίχους. Διαβάστε ένα παραμύθι στο δωμάτιό του και γενικά αποφύγετε να του επιτρέψετε να φύγει από το δωμάτιο με κάποια αφορμή.

Μένετε στο πρόγραμμα. Ακολουθώντας καθημερινά την ίδια ρουτίνα, θα βοηθήσετε το παιδί σας να κοιμηθεί πιο εύκολα, καθώς το σώμα του θα παράγει ορμόνες που επιφέρουν την ανάγκη για ύπνο. Επιπλέον, το παιδί θα γνωρίζει πόση ώρα απομένει μέχρι να κλείσουν τα φώτα και θα προλάβει να προετοιμαστεί και να το …χωνέψει, αφού όσο σας βλέπει να παραμένετε πιστοί στο βραδινό πρόγραμμα τόσο λιγότερο θα σας ζητάει να μείνει παραπάνω ξύπνιο.

Ιδέες για τη ρουτίνα πριν από τον ύπνο
  • Εμπρός για βουτιά στη μπανιέρα. Παροτρύνετε το μικρό σας να χαλαρώσει στη μπανιέρα και όχι να κάνει ένα γρήγορο ντους.
  • Ας πλύνουμε τα δόντια. Είναι σημαντικό για λόγους υγιεινής, αλλά στέλνει επίσης "σήματα" στο σώμα για να ετοιμαστεί για ύπνο.
  • Πλύσιμο προσώπου. Αποτελεί και αυτό ένα μήνυμα ότι είναι ώρα για ύπνο.
  • Χρήση του μπάνιου και ένα γεμάτο ποτήρι νερό. Το μικρό σας έχει μια τελευταία ευκαιρία να χρησιμοποιήσει την τουαλέτα και να γεμίσει ένα ποτήρι με νερό. Αν το πάρει δε δίπλα στο κρεβάτι του, θα αποφύγει να εγκαταλείψει το δωμάτιο με την αφορμή της δίψας.
  • Επιλέγοντας πιτζάμα. Αφήστε το να διαλέξει τις πιτζάμες που θα φοράει στον ύπνο, προσφέροντας όμως 2 ή 3 επιλογές.
  • Χτένισμα μαλλιών. Η συγκεκριμένη συνήθεια μπορεί να μην είναι σημαντική, μιας και τα μαλλιά θα έχουν ανακατευτεί ούτως ή άλλως μέχρι το πρωί, αλλά είναι πολύ χαλαρωτική. Επιλέξτε μια βούρτσα με φυσικές τρίχες, για να μην το πονάτε, και χτενίστε το μικρό σας. Εκτός από απαλά, λαμπερά μαλλιά, θα του χαρίσει και ένα υπέροχο μασάζ κεφαλής.
  • Διαλέγοντας το παραμύθι που θα του διαβάσετε. Επιτρέψτε του να επιλέξει το παραμύθι που θα του διαβάσετε, όταν ξαπλώσει στο κρεβάτι. Και πάλι προσφέρετε 2 - 3 επιλογές και συμφωνήστε από πριν για το πόσα βιβλία θα διαβάσετε, ώστε να αποφύγετε τα παρακάλια του τύπου "ακόμα μια ιστορία".
  • Ξεφυλλίζοντας άλμπουμ. Μια ακόμα εξαιρετική συνήθεια που θα σας κάνει να περάσετε ποιοτικό χρόνο με το παιδί σας, είναι να μοιραστείτε μαζί του την οικογενειακή σας ιστορία και να το ηρεμήσετε, ώστε να πέσει πιο εύκολα στο κρεβάτι. Ξεφυλλίστε μαζί ένα άλμπουμ. Δείξτε του φωτογραφίες από το παρελθόν ή από τότε που ήταν πιο μικρό και βρείτε μια ευχάριστη ιστορία να του αφηγηθείτε. 
  • Γιόγκα πριν τον ύπνο. Βοηθάει το σώμα να χαλαρώσει, επομένως μερικές απλές κινήσεις γιόγκα, ιδανικές για μικρά παιδιά είναι ό,τι πρέπει για να κοιμηθεί ήρεμο. 
  • Πιάστε κουβεντούλα. Συζητήστε για την ημέρα που πέρασε ή κάντε ευχές για τα όνειρα που θέλει να δει το μικρό σας.
  • Ασκήσεις χαλάρωσης. Βοηθήστε το να χαλαρώσει προτείνοντας να σφίγγει και να αφήνει χαλαρούς τους μυς ξεκινώντας από τα πόδια και συνεχίζοντας στο υπόλοιπο σώμα.
  • Νανουρίστε το. Πείτε του το αγαπημένο του νανούρισμα.
  • Σκορπίστε "καληνύχτες". Αφήστε το να σκεφτεί σε ποιους θέλει να πει καληνύχτα. Προφανώς σε εσάς, κι έπειτα στην κούκλα του, στο φεγγάρι, στα αστέρια και σε ό,τι άλλο σκεφτεί.
  • Αγκαλιές. Αγκαλιαστείτε και φιληθείτε για καληνύχτα κερδίζοντας μερικές ακόμα τρυφερές στιγμές πριν φύγετε από το υπνοδωμάτιο του μικρού σας. 
www.happyparenting.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου