Παρασκευή 2 Αυγούστου 2013

Δραστηριότητες για όλη την οικογένεια στην παραλία!


Αν βαρέθηκαν το παιχνίδι με τα κουβαδάκια και τα κάστρα από άμμο, δείτε εννέα απίθανες δραστηριότητες που μπορείτε να προτείνετε για όλη την οικογένεια στην παραλία!

Ανασκαφές
Κατά τη διάρκεια των διακοπών σας μπορείτε μαζί με τα παιδιά να συλλέγετε όμορφα και ιδιαίτερα βότσαλα και κοχύλια από την ακτή, με τα οποία θα γεμίσετε μία τσάντα ή έναν κουβά που θα φέρετε μαζί σας στο σπίτι. Με αυτά μπορείτε να φτιάξετε υπέροχες κατασκευές, αλλά και να διακοσμήσετε το σπίτι, γεμίζοντας βάζα και γυάλινα δοχεία. Μάλιστα, μπορείτε να τρυπήσετε κάποια κοχύλια και να φτιάξετε με αυτά υπέροχα θαλασσινά κοσμήματα, π.χ. κολιέ και βραχιόλια.

Παιχνίδια ταχύτητας
Τοποθετήστε ένα κουβαδάκι για κάθε παιδί σε ένα συγκεκριμένο σημείο, μερικά μέτρα μακριά από την ακτή και ζητήστε από το κάθε παιδί να γεμίσει το δικό του κουβαδάκι, φέρνοντας νερό με τις χούφτες. Νικητής θα είναι αυτός που θα καταφέρει να το γεμίσει πρώτος!

Γνωρίστε τα ζώα της θάλασσας
Στις παραλίες με βράχια και βότσαλα ζουν συνήθως καβούρια, αστερίες, ενώ αν είστε πολύ τυχεροί μπορεί να δείτε και μερικές χελωνίτσες! Σε πολλά κοχύλια κατοικοεδρεύουν μικρότερα καβουράκια, ενώ στα πιο βαθιά νερά τα πολύχρωμα ψάρια εντυπωσιάζουν. Πάρτε, λοιπόν, μάσκες και αναπνευστήρες και ανακαλύψτε με τα παιδιά τα ζώα της θάλασσας. Μπορείτε ακόμα να πάρετε υποβρύχια φωτογραφική μηχανή και να τα φωτογραφίσετε. Έτσι, επιστρέφοντας από τις διακοπές σας θα έχετε πλούσιο υλικό για ένα υπέροχο θαλασσινό κολάζ διακοπών ή ένα άλμπουμ με φωτογραφίες, δίπλα στις οποίες μπορείτε να γράψετε πληροφορίες για το κάθε ζωάκι. 

Το πιο δυνατό φύσημα
Σκάψτε με τα χέρια μακριά αυλάκια πάνω στην αμμουδιά, τόσα όσα τα άτομα που θα συμμετέχουν στο παιχνίδι. Τα αυλάκια πρέπει να ξεκινούν από τη στεριά, π.χ. από τις πετσέτες σας, και να καταλήγουν στο νερό, ενώ πιο βολικό είναι να σκαφτούν σε ευθεία. Τοποθετήστε στην αρχή από κάθε αυλάκι ένα μπαλάκι του πιγκ - πογκ. Ζητήστε από τους παίκτες να λάβουν θέση και... με το σφύριγμα να αρχίσουν να φυσούν το μπαλάκι με όλη τους τη δύναμη, ώστε να προχωρήσει μέσα στο αυλάκι! Ο παίκτης που θα καταφέρει να στείλει πρώτος το μπαλάκι στο νερό θα είναι ο νικητής!

Σιωπηλές εικόνες
Χωριστείτε σε δύο ομάδες. Η κάθε ομάδα χρειάζεται από ένα κλαδί, με το οποίο να μπορεί να σχεδιάσει πάνω στην άμμο. Ένας παίκτης πρέπει να σχεδιάσει μία εικόνα σύμφωνα με μία λέξη που θα του πει η αντίπαλη ομάδα, έτσι ώστε να ανακαλύψει η δική του ομάδα ποια είναι αυτή η λέξη. Με τον ίδιο τρόπο μπορείτε να παίξετε και κρεμάλα. 

Αμμώδες ηφαίστειο
Φτιάξτε με τα χέρια σας ένα ηφαίστειο από άμμο. Δηλαδή ένα βουνό με μία τρύπα στην κορυφή για τον κρατήρα. Η απλή εκδοχή του ηφαιστείου είναι να ρίχνετε λίγο - λίγο νερό με ένα κουβαδάκι στον κρατήρα και να βλέπετε το νερό να κυλά έξω και πάνω στο ηφαίστειο, σαν λάβα. Η δεύτερη -εντυπωσιακότερη- εκδοχή, αν έχετε μεράκι, λίγη μαγειρική σόδα και λίγο ξύδι είναι η εξής: Στο κέντρο του ηφαιστείου, στην τρύπα του κρατήρα δηλαδή, τοποθετήστε ένα μικρό ποτήρι (πλαστικό ή γυάλινο) και μέσα στο ποτήρι βάλτε 2 - 3 κουταλιές μαγειρικής σόδας. Στη συνέχεια, ρίξτε ξύδι από το μπουκάλι στο σημείο του κρατήρα (δηλαδή μέσα στο ποτήρι) και... δείτε τι θα συμβεί!

Ηλιακό ρολόι στην άμμο
Χρησιμοποιήστε ένα κλαδί και μερικά βότσαλα (12 τουλάχιστον) που θα τοποθετήσετε σε ίση απόσταση μεταξύ τους και από το κλαδί, και φτιάξτε ένα μεγάλο ηλιακό ρολόι πάνω στην άμμο, ώστε να ξέρετε ανά πάσα στιγμή τι ώρα είναι και... πότε είναι ώρα για φαγητό! Εξηγήστε στα παιδιά πώς να διαβάζουν την ώρα από το ηλιακό ρολόι, παρατηρώντας τη σκιά από το κλαδί. Ελέγξτε την ώρα από το κανονικό σας ρολόι τη στιγμή που θα έχετε φτιάξει το ηλιακό ρολόι και σημειώστε την στο σημείο που "πέφτει" η σκιά. Από εκείνη τη στιγμή και μετά μπορείτε να παρακολουθείτε την ώρα μόνο από το ηλιακό ρολόι. 

Bowling on the beach
Συγκεντρώστε όλα τα μπουκάλια που έχετε χρησιμοποιήσει κατά τη διάρκεια της ημέρας σας στην παραλία, π.χ. μπουκάλια νερού, αναψυκτικών ή από μπύρες. Αν φυσάει πολύ θα χρειαστείτε γυάλινα μπουκάλια ή θα πρέπει να γεμίσετε τα πλαστικά με θαλασσινό νερό κατά το ¼ . Τοποθετήστε τα μπουκάλια έτσι ώστε να σχηματίζουν ισοσκελές τρίγωνο, με ένα μπουκάλι στην κορυφή, δύο ακριβώς πίσω σε ισοσκελή απόσταση μεταξύ τους, τρία πίσω από αυτό και άλλα τέσσερα στην τελευταία σειρά. Η μπάλα σας θα είναι το μπαλάκι για τις ρακέτες και ο νικητής αυτός που θα ρίξει με την πρώτη όλα τα μπουκάλια, κυλώντας προς αυτά με δύναμη το μπαλάκι! 

Μία τέντα για τα παιδιά
Φτιάξτε μία τέντα κάτω από την οποία θα κάθονται τα παιδιά ενώ παίζουν χρησιμοποιώντας κλαδιά από δέντρα, μεγάλα φύλλα και μία πετσέτα. Λίγο σχοινί για να στερεώσετε την τέντα στα κλαδιά θα αποδειχθεί αρκετά χρήσιμο. Τα παιδιά θα ενθουσιαστούν με την κατασκευή, ενώ το να βρουν τα κατάλληλα υλικά θα είναι για αυτά σωστό κυνήγι θησαυρού!

Έλενα Μπούλια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου