Πέμπτη 23 Μαρτίου 2017

Tα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της πιπίλας

Εσείς καθαρίζετε την πιπίλα του μωρού σας με το στόμα σας;
Πολλοί γονείς έρχονται αντιμέτωποι με το δίλημμα της χρήσης ή όχι της πιπίλας. Συνήθως, στην αρχή είναι αρνητικοί, καθώς τις πιπίλες ακολουθούν “κακές μαρτυρίες”, αλλά στη συνέχεια η πλειοψηφία υποκύπτει σε αυτό το μικρό “εργαλείο” που φέρνει ησυχία και υπόσχεται ότι θα βοηθήσει το μωρό σας να κοιμάται όλο το βράδυ. Εάν αποφασίσετε να δώσετε στο παιδί σας πιπίλα, καλό θα είναι να γνωρίζετε τα πλεονεκτήματα, αλλά κυρίως τα μειονεκτήματα της χρήσης και επίσης να τηρείτε τους βασικούς κανόνες χρήσης και καθαριότητας. Ας τα δούμε αναλυτικά:

Τα πλεονεκτήματα της πιπίλας

- Η πιπίλα μπορεί να ηρεμήσει ένα μωρό όταν έχει έντονη ανησυχία.
- Η πιπίλα μπορεί να βοηθήσει ένα μωρό να κοιμηθεί.
- Η χρήση πιπίλας μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου του συνδρόμου αιφνίδιου βρεφικού θανάτου (SIDS). Οι ερευνητές έχουν βρει συσχέτιση μεταξύ της χρήσης πιπίλας κατά τη διάρκεια του ύπνου και μειωμένου κινδύνου του SIDS.
- Η πιπίλα μπορεί να ανακουφίσει ένα μωρό κατά τη διάρκεια πτήσης με το αεροπλάνο. Τα μωρά δεν είναι σε θέση να μασάνε τσίχλα ή να χασμουρηθούν για να ανακουφίσουν τον πόνο που προκαλείται από τις αλλαγές της πίεσης του αέρα. Μια πιπίλα όμως μπορεί να τα βοηθήσει και να απαλύνει τον πόνο.

Τα μειονεκτήματα της πιπίλας

- Αν θηλάζετε, θα ήταν ωφέλιμο να περιμένετε ώσπου να εγκατασταθεί και σταθεροποιηθεί ο θηλασμός (περίπου 40 ημέρες), γιατί το πιπίλισμα της πιπίλας είναι κάτι εντελώς διαφορετικό από τον θηλασμό και η απότομη μετάβαση από το ένα στο άλλο μπορεί να προκαλέσει σύγχυση στο μωρό.
- Το μωρό μπορεί να αποκτήσει εξάρτηση από την πιπίλα.
- Η χρήση της πιπίλας μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο των λοιμώξεων κυρίως του μέσου ωτός και της στοματικής κοιλότητας.
- Η παρατεταμένη χρήση πιπίλας μπορεί να οδηγήσει σε οδοντικές ανωμαλίες.

Βασικοί κανόνες στην χρήση της πιπίλας:

Η πιπίλα πρέπει να πλένεται καθημερινά (τουλάχιστον τρεις φορές την ημέρα) με ζεστό νερό και σαπούνι. Σε περίπτωση που το μωρό είναι κάτω των 3 μηνών η πιπίλα εκτός από το απαραίτητο πλύσιμο θα πρέπει και να αποστειρώνεται.


Η πιπίλα θα πρέπει να δένεται με τις ειδικές πιάστρες κι όχι με αυτοσχέδιες κορδέλες που έχουν αρκετό μήκος, γιατί μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη ζωή του μωρού από ενδεχόμενη πνιγμονή.

Θα πρέπει να παρατηρείτε τη θηλή της πιπίλας. Σε περίπτωση που έχει αλλάξει χρώμα και δεν καθαρίζει με το πλύσιμο, θα πρέπει να την αντικαταστήσετε. Επιπλέον, αν το μωρό σας την έχει δαγκώσει και λείπουν κομμάτια θα πρέπει να την πετάξετε.

Η πιπίλα που επιλέγετε να αγοράσετε θα πρέπει να είναι κατάλληλη για την ηλικία του παιδιού σας και η ειδική πιάστρα της ίδιας μάρκας.

Αντωνία Χ. Μουτάφη, Παιδίατρος MD, MSc, PhD, Επιμελήτρια στη Β’ Παιδιατρική Κλινική
του “Ιατρικού Κέντρου Αθηνών”, “Ανακουφιστική Παιδιατρική” στη ΜΕΡΙΜΝΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου