Τρίτη 28 Μαρτίου 2017

Ασφαλές internet στο σπίτι

Ασφαλές internet στο σπίτι: Πώς να προστατεύσεις τα παιδιά σου από τους... online κινδύνους
Τα παιδιά πλέον από την πρώτη στιγμή που αρχίζουν να έχουν αλληλεπίδραση με τον κόσμο γύρω τους, γνωρίζουν πώς να χειρίζονται και το smartphone σας! Ξέρουν να παίζουν παιχνίδια στο tablet και να ανοίγουν μόνα τους σελίδες στο laptop! Εν μέρει το φαινόμενο οφείλεται στα τεχνολογικά άλματα που έχουν επιτευχθεί τα τελευταία χρόνια και στην ευκολία που υπάρχει πλέον στη διαδικασία πρόσβασης σε αχανή περιβάλλοντα πληροφοριών. Από την άλλη, σημαντικό ρόλο παίζει η δική μας προσωπική επαφή με την τεχνολογία, που έχει μπει τόσο έντονα στην καθημερινότητά μας και αναπόφευκτα “περνάει” στα παιδιά ως μια απλή και συνηθισμένη εικόνα. Ωστόσο, ποτέ κανείς δεν μπορεί να είναι απολύτως σίγουρος πως τα παιδιά δεν θα παρακολουθήσουν -έστω και κατά λάθος- υλικό ακατάλληλο για την ηλικία τους.

Οι δικλείδες ασφαλείας στη χρήση του internet θα πρέπει να είναι πολλές και... ανθεκτικές, ώστε να νιώθετε περισσότερο ασφαλής ότι το παιδί δεν θα έρθει αντιμέτωπο με εικόνες και πληροφορίες που δεν θα έπρεπε. Από την ακατάλληλη γλώσσα και τις διαφημίσεις- μαϊμού, μέχρι τις βίαιες απεικονίσεις και το γυμνό, οι παγίδες του διαδικτύου μπορεί να είναι πολλές. Θα ξέρετε και από την προσωπική εμπειρία σας, πόσο πολλές διαφημίσεις “πετάγονται” συνεχώς κατά την περιήγησή σας στο internet και πόσο ενοχλητικές ή ακατάλληλες για ανηλίκους μπορεί να είναι! 

Επομένως, αν και θα πρέπει να μειώσετε ούτως ή άλλως το χρόνο που περνούν τα παιδιά μπροστά από τον υπολογιστή και γενικά τις οθόνες, εκείνο που έχει μεγάλη σημασία είναι να μπορείτε να ελέγχετε το είδος της χρήσης των μέσων που κάνουν και να τα βοηθήσετε να χαρούν την ευκολία και τα οφέλη του διαδικτύου, χωρίς να υποπέσουν σε παγίδες και σφάλματα.

Δείτε παρακάτω μερικά από τα βήματα που μπορείτε να κάνετε, ώστε το internet στο σπίτι να είναι πιο ασφαλές!

Θεσπίστε κανόνες “ιερούς” σαν συμβόλαιο
Πριν από οτιδήποτε άλλο θα πρέπει να γίνει μία ξεκάθαρη και κατανοητή κουβέντα με τα παιδιά. Θα πρέπει να γνωρίζουν -σύμφωνα με την ηλικία και την αντίληψή τους φυσικά- για ποιο λόγο επιτρέπεται να κάνουν μονάχα ορισμένα πράγματα στον υπολογιστή και γιατί θα πρέπει να έχουν εμπιστοσύνη σε εσάς και όχι στο internet. Παράλληλα, έχει μεγάλη σημασία να υπάρχουν συγκεκριμένοι ιστότοποι που επιτρέπεται να επισκεφτούν και όχι να μπαίνουν σε όποια σελίδα θέλουν! Μπορείτε να συντάξετε και μια λίστα με τα επιτρεπόμενα site, ώστε να την ακολουθούν ως... ευαγγέλιο!

Πληροφορηθείτε για τις σελίδες που ψάχνει το παιδί
Θα πρέπει να είστε πλήρως ενημερωμένη για όσα παρακολουθεί το παιδί online. Όπως ξέρετε κάθε γωνιά, εσοχή και λακκούβα της παιδικής χαράς και του πάρκου της γειτονιάς, έτσι πρέπει να γνωρίζετε και τις σελίδες που επισκέπτεται το παιδί στο internet. Μόνο έτσι θα μπορείτε να έχετε μια σαφή άποψη για όσα βλέπει και με τι έρχεται αντιμέτωπο, όσο κουραστικό και αν ακούγεται! Το διαδίκτυο είναι ένας τόπος αχαρτογράφητος, αλλά μέχρι ενός σημείου μπορείς να ακολουθήσετε την... πορεία του παιδιού μέσα σε αυτό.

Μάθετέ τους τη σωστή διαδικτυακή παρουσία

Με κάποιο τρόπο τα παιδιά θα πρέπει να καταλάβουν την αναγκαιότητα να μην μοιράζονται προσωπικά στοιχεία και πληροφορίες στο internet! Να μην δίνουν το όνομά τους, το τηλέφωνό τους, την ηλικία και τη διεύθυνσή τους. Παράλληλα, θα πρέπει να γνωρίζουν πως δεν είναι επιτρεπτό ούτε να συνομιλούν με αγνώστους, ούτε να ανοίγουν mail τον αποστολέα των οποίων δεν γνωρίζουν και σαφώς να μην επισκέπτονται σελίδες με άσεμνο περιεχόμενο.

Έχετε τον υπολογιστή σε κεντρικό σημείο του σπιτιού
Η... τοποθεσία είναι πολύ βασική στη σωστή διαχείριση της σχέσης των παιδιών με το internet. Ο υπολογιστής, το tablet και το κινητό τηλέφωνο θα πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο σε σημείο του σπιτιού στο οποίο έχετε και εσείς πρόσβαση, όπως το σαλόνι, και πάντα όταν είστε παρούσα στον χώρο. Με τον τρόπο αυτό θα καταφέρετε να ελαχιστοποιήσετε τις πιθανότητες να ψάξουν λόγω περιέργειας sites που δεν θα αφήνατε να δουν και να μην έρθουν αντιμέτωπα με ακατάλληλο περιεχόμενο.

Να είστε πάντα διαθέσιμη και στο πλάι τους
Θα πρέπει να κάνετε τα παιδιά να νιώθουν άνετα στην περίπτωση που πετύχουν κάτι online, το οποίο τα κάνει να αισθάνονται άβολα, ώστε να έχουν το θάρρος να έρθουν να σας το πουν. Να είστε ο συμβουλάτορας και έμπιστός τους άνθρωπος, στον οποίο δεν θα φοβηθούν ή ντραπούν να απευθυνθούν στην περίπτωση που συμβεί κάποια... αναποδιά!

Χρησιμοποιείστε τα parental controls του τηλεφωνικού παρόχου

Όλες οι τηλεφωνικές εταιρείες που μπορεί να χρησιμοποιείτε έχουν διαθέσιμα και συνήθως δωρεάν parental controls, που λειτουργούν ως ένα είδος ασπίδας. Αποκλείουν σελίδες και περιεχόμενο που δεν θέλετε να επισκέπτονται τα παιδιά, αφήνοντάς τους το περιθώριο να περιηγηθούν στα αγαπημένα τους εικονικά περιβάλλοντα, χωρίς φόβο και άγχος!

Επικοινωνήστε με κάποιον ειδικό για να εγκαταστήσει “ασπίδες”
Ένας ειδικός του internet είναι ο κατάλληλος άνθρωπος για να σας μιλήσει σχετικά με τα πιο εξελιγμένα προγράμματα ασφαλούς περιήγησης που υπάρχουν στο εμπόριο και μαζί να βρείτε εκείνο που θα καλύψει τις ανάγκες του σπιτιού σας. Με τον τρόπο αυτό θα έχετε "ήσυχο το κεφάλι σας", αφού το εκάστοτε πρόγραμμα μπλοκάρει τις ιστοσελίδες και τα παράθυρα που δεν θέλετε να βλέπουν τα παιδιά, ενώ παράλληλα το επίπεδο προστασίας και τεχνολογίας είναι τόσο υψηλό, ώστε να μην κάμπτεται από τα πιο έμπειρα και μεγαλύτερα σε ηλικία παιδιά.

Νίκη Κλεισούρα
www.tlife.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου