Σίγουρα, η προετοιμασία για το νέο μωρό, πέρα από την ψυχολογική και τη συναισθηματική, περιλαμβάνει και τον προγραμματισμό των “τεχνικών” θεμάτων, ώστε να είναι ο πρώτος καιρός αφιερωμένος περισσότερο στο παιδί και τις ανάγκες του! Φυσικά, μπορείτε και μετά τη γέννα να προμηθευτείτε τον απαραίτητο εξοπλισμό για το παιδί! Σε κάθε περίπτωση, οι επιλογές σας καλό είναι να μην “ξεφεύγουν” από τα απολύτως αναγκαία και ευέλικτα αντικείμενα, που θα συντροφεύσουν το παιδί καθώς αναπτύσσεται, αλλά και που θα είναι κατάλληλα... ίσως και για το δεύτερο παιδί!
Για όσα θα χρειαστεί να αγοράσετε ή για εκείνα που θα λάβετε ως δώρα από το φιλικό και οικογενειακό περιβάλλον σας, να θυμάστε ότι σημασία έχει το δίπτυχο λειτουργικότητα - χρηστικότητα! Χρειάζεται να είναι τόσα, ώστε να καλύψουν τις τωρινές ανάγκες του μωρού και τέτοια που να μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ακόμη και στο μέλλον.
Ορίστε μια λίστα με εκείνα που μπορείτε να αποφύγεις και όσα χρειάζεται να προσέξετε όταν επιλέγετε μωρουδιακό... εξοπλισμό!
Δεν υπάρχει λόγος να αγοράσετε τα πάντα από την αρχή!
Αν στο περιβάλλον σας υπάρχουν μαμάδες με μεγαλύτερα παιδιά, που δεν χρειάζονται πλέον τα μωρουδιακά φανελάκια, πυτζαμάκια, σεντονάκια και κουβέρτες, τότε δεχθείτε την... προσφορά (εκτός και αν είναι λεκιασμένα ή φθαρμένα). Να θυμάστε ότι τα υφάσματα που έχουν χρησιμοποιηθεί και πλυθεί αρκετές φορές είναι πιο μαλακά από ποτέ και κανένα καινούργιο ρούχο δεν πρόκειται να έχει τόσο απαλή υφή! Επιπλέον, σκεφθείτε ότι όλα αυτά θα σας χρησιμεύσουν για ελάχιστους μήνες, οπότε η εξοικονόμηση χρημάτων θα είναι αρκετά σημαντική!
Αποφύγετε τις σπατάλες!
Το να προμηθευτείτε 50 (!) βρεφικά φανελάκια είναι λιγάκι υπερβολικό και υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να μην τα χρησιμοποιήσετε ποτέ όλα! Μπορείτε να είστε πιο συγκρατημένη σε τέτοιου τύπου αγορές, ειδικά από τη στιγμή που μπορείτε να αγοράσετε περισσότερα, αν και όταν προκύψει τέτοια ανάγκη!
Μην περιοριστείτε μονάχα στις βρεφικές αγορές!
Ειδικά όταν πρόκειται για δώρα από φίλους και συγγενείς που πάντα τίθεται το ερώτημα “τι χρειάζεστε;”, μπορείτε να σκεφτείτε ελαφρώς πιο... μελλοντικά! Το μωρό μεγαλώνει και αναπτύσσεται ραγδαία, επομένως θα χρειαστεί ρούχα και εσώρουχα και μετά την ηλικία των τριών μηνών!
Διαλέξτε αντικείμενα που δεν είναι αμιγώς “αγορίστικα” ή “κοριτσίστικα”!
Τα καροτσάκια, οι κούνιες και τα καρότσια μπορεί να σας περιορίσουν αν τα αγοράσετε σε χρώματα που συνδέονται με το φύλο του μωρού! Το ίδιο ισχύει και για τα ρούχα και τα κλινοσκεπάσματα. Σκεφθείτε πως αν στο μέλλον αποφασίσετε να αποκτήσετε και δεύτερο παιδί, θα χρειαστεί να προμηθευτείτε εκ νέου όλα αυτά τα αντικείμενα σε περίπτωση που το φύλο είναι διαφορετικό.
Επιλέξτε ό,τι είναι αναγκαίο και όχι ό,τι είναι όμορφο!
Βάλτε προτεραιότητες στις ανάγκες που θα προκύψουν! Για παράδειγμα, οι πάνες και τα εσώρουχα είναι πράγματα στα οποία αξίζει να “επενδύσετε”. Αντίθετα, μπορείτε να... επιβιώσετε και χωρίς το πανάκριβο σύστημα baby monitoring με νυχτερινή λήψη και οθόνη αφής και να επιλέξετε κάτι πιο απλό και λειτουργικό!
Νίκη Κλεισούρα
www.tlife.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου