Οι μαθητές με δυσλεξία συχνά έρχονται αντιμέτωποι με ένα σχολικό περιβάλλον καθόλου φιλικό προς αυτούς. Αν ο εκπαιδευτικός θέλει όμως, μπορεί κυριολεκτικά να κάνει θαύματα. Παρακάτω γράφω μερικές βασικές συμβουλές, το σημαντικότερο όμως από όλα είναι ο εκπαιδευτικός να έχει θέληση, όρεξη και διάθεση να βοηθήσει όλους τους μαθητές του!
1. Προσοχή στους χαρακτηρισμούς!
Κανένας μαθητής δεν πρέπει να χαρακτηρίζεται ως τεμπέλης ή αδιάφορος, πόσο μάλλον τα παιδιά που έχουν διάγνωση δυσλεξίας/μαθησιακών δυσκολιών. Εστιάζουμε στα θετικά, στα προτερήματα, στις ικανότητες ενός παιδιού και όχι σε οτιδήποτε αρνητικό.
2. Οργάνωση τάξης
Τα παιδιά με δυσλεξία έχουν συχνά και προβλήματα διάσπασης προσοχής, επομένως πρέπει να κάθονται στα μπροστινά θρανία και μακρυά από παράθυρα, ώστε να δέχονται λιγότερα οπτικά και ακουστικά ερεθίσματα. Προσοχή όμως, δεν απομονώνουμε κανένα παιδί, αντίθετα προσπαθούμε να τα ενσωματώνουμε όλα μέσα στο σχολικό σύνολο.
3. Αντιγραφή από τον πίνακα
Οι μαθητές με μαθησιακές δυσκολίες συνήθως γράφουν αργά, δυσκολεύονται στην αντιγραφή από τον πίνακα και ξεχνούν ή δεν προλαβαίνουν να κρατήσουν σημειώσεις. Μπορείτε να παρέχετε όλο το υλικό φωτοτυπημένο και να μειώνετε τον όγκο αντιγραφής. Επίσης, να ελέγχετε αν το παιδί έχει σημειώσει κάτι σημαντικό, όπως η επανάληψη, κάποιο τεστ ή εκδρομή.
4. Συνεργασία με τους γονείς
Η συνεργασία με τους γονείς είναι απαραίτητη για την πρόοδο των παιδιών. Όλοι μαζί μπορείτε να δουλεύετε ως ομάδα θέτοντας στόχους, συζητώντας τα προβλήματα και βρίσκοντας λύσεις.
5. Επιβράβευση
Φροντίστε να επαινείτε και την προσπάθεια εκτός από το αποτέλεσμα. Ένας δυσλεξικός μαθητής μπορεί να χρειάστηκε πολύ ώρα για να ολοκληρώσει μια άσκηση ακόμα και αν είναι λάθος! Πάντα βρίσκουμε κάτι θετικό να πούμε και παραβλέπουμε και μερικά λάθη!
6. Εργασίες για το σπίτι
Όχι στην υπερβολή! Τα παιδιά δεν μαθαίνουν αν κάνουν ένα σωρό ασκήσεις, αλλά με λίγες και ιδανικές δραστηριότητες .
7. Ενδιαφέρον μάθημα
Φροντίστε το μάθημά σας να μην είναι βαρετό! Βρείτε τρόπους να κάνετε το μάθημα ενδιαφέρον, διαδραστικό, χαρούμενο και προπαντός μην βιάζεστε! Σκοπός δεν είναι να τελειώσετε γρήγορα την ύλη, αλλά τα παιδιά να μαθαίνουν και να εμπεδώνουν το μάθημα. Όπου και όποτε είναι εφικτό, χρησιμοποιήστε διάφορα εποπτικά μέσα για να διδάξετε ένα μάθημα, όπως απλά και καθημερινά παραδείγματα, μουσική, εικόνες, χειροτεχνίες, χρώματα παραδειγμάτων, μουσικής, χειροτεχνίας, κ.λπ.
8. Σχεδιαγράμματα
Μπορείτε να γράφετε στον πίνακα τα κύρια σημεία του μαθήματος. Επίσης, βοηθούν πολύ τα σχεδιαγράμματα στα μαθήματα αποστήθισης, όπως η ιστορία, χρησιμοποιώντας βελάκια, χρώματα και εικόνες. Γράψτε στον πίνακα χρησιμοποιώντας χρωματιστές κιμωλίες για να δώσετε έμφαση σε λέξεις-κλειδιά.
9. Εξέταση μαθητών - βαθμολογία
Αν εξετάζετε τον μαθητή προφορικά, δημιουργήστε ένα περιβάλλον ασφάλειας, χωρίς άγχος. Αν κάπου "κολλήσει", βοηθήστε με μια λέξη κλειδί. Όταν διορθώνετε ένα γραπτό μην χρησιμοποιείτε κόκκινο στυλό για τα λάθη.
10. Βαθμολογία
Η βαθμολογία να γίνεται με επιείκεια και εκτός από το αποτέλεσμα να υπολογίζετε και την προσπάθεια. Φροντίστε να έχετε πάντα κάτι καλό και θετικό να πείτε για τον μαθητή σας, αν τονώνετε την αυτοεκτίμησή του και να ενθαρρύνετε για περισσότερη προσπάθεια.
Σοφία Τσιντσικλόγλου, Ειδική Παιδαγωγός
paidagwgos.blogspot.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου