Τρίτη 21 Μαρτίου 2017

Νομίζω πως το παιδί μου έχει τικ, γιατί και πώς μπορώ να το καταλάβω...

Αντιμετωπίστε τους φόβους των παιδιών σε κάθε ηλικία
Μανούλες, μπόρα είναι και θα περάσει... Μην αγχωθείτε, απλά ρωτήστε το τι το αγχώνει, να μιλήσετε! Θα σας πω περιληπτικά τι συμβαίνει. O νευρικές συσπάσεις που δεν ελέγχονται από το παιδί ονομάζονται αυτόματες κινήσεις ή αλλιώς τικ και περιλαμβάνουν ανοιγοκλείσιμο των ματιών, απότομες κινήσεις της κεφαλής, νευρικές κινήσεις χεριών, γκριμάτσες, ξερόβηχας, κ.ά.


Αν και τα τικ μπορεί να έχουν κάποια βιολογική αιτία και επομένως να είναι δυνατόν να ελεγχθούν με ιατροφαρμακευτικές μεθόδους, στις περισσότερες περιπτώσεις έχουν ψυχολογική προέλευση.

Όταν τα τικ έχουν έχουν ψυχολογική προέλευση, αποτελούν ενδείξεις εσωτερικής έντασης ή εκδήλωση κάποιας ανεπιθύμητης συνήθειας.Τα παιδιά που εμφανίζουν τικ είναι κατά κανόνα ανήσυχα, αμήχανα και ευαίσθητα και συνήθως έχουν γονείς ιδιαίτερα απαιτητικούς,γονείς που ζητούν το τέλειο, που εξουσιάζουν και τιμωρούν αυστηρά.

Μεγάλες προσαρμογές στη ζωή, όπως το ξεκίνημα του σχολείου, αποτελούν κατά κανόνα το έναυσμα για την εμφάνιση των τικ.

Τα τικ είναι συνηθέστερα στα αγόρια από ότι στα κορίτσια.

Οι θερμές παρακλήσεις των γονέων προς το παιδί να σταματήσει την "κακή συνήθεια" -τα τικ-, η γκρίνια και η τιμωρία το μόνο που κάνουν είναι να χειροτερέψουν το πρόβλημα. Η επικέντρωση της προσοχής στα τικ του παιδιού,το κάνουν να νιώθει αμηχανία και ντροπή για αυτή την περίεργη συνήθειά του.

Η τακτική της επικέντρωσης της προσοχής στα τικ επιτείνει το πρόβλημα αντί να το ελαττώνει.

Ντέμη Κληρονόμου, Παιδαγωγός - Σύμβουλος γονέων
dklironomou@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου