Κυριακή 12 Μαρτίου 2017

Παρότι είναι αδέλφια είναι διαφορετικά...


Καθώς βλέπετε τα παιδιά σας να μεγαλώνουν μέρα με τη μέρα, σας αρέσει να θαυμάζετε τις καινούργιες ικανότητες που αποκτούν, τη σωματική τους ανάπτυξη και τα πνευματικά τους ενδιαφέροντα. Αν όμως κάνετε άσκοπες συγκρίσεις μεταξύ των παιδιών σας τότε άθελά σας δυναμιτίζετε τη σχέση μεταξύ των παιδιών σας και μαζί σας.

Θα σας εξηγήσω τους λόγους. Επικεντρώνοντας τη προσοχή σας στις διαφορές των παιδιών σας κοιτάζετε τα πράγματα από στενή οπτική γωνία, αγνοείτε τις ατομικές διαφορές και αδικείτε τα παιδιά. Το κάθε παιδί είναι διαφορετικό και το καθένα έχει τις δικές του ικανότητες.

Παιδιά που δεν έχουν ταλέντο στη γλώσσα μπορεί όμως να είναι πολύ καλά στα μαθηματικά ή την ιστορία, κ.λπ. Το κάθε παιδί είναι διαφορετικό και το καθένα έχει τις δικές του ικανότητες.

Τι να κάνετε

Προσπαθήστε να μην είστε επικριτικοί, όταν θα συζητάτε την απόδοση του παιδιού σε διάφορους τομείς.

Αποφύγετε την παγίδα της σύγκρισης και μη βάζετε το ένα παιδί αντιμέτωπο με το άλλο.

Μην αφήνετε τους βαθμούς να σας γίνουν έμμονη ιδέα, ούτε να "χωρίσουν" δύο αδέλφια.

Περιορίστε τον δικό σας εγωισμό! Μην ρίχνετε στο παιδί βάρη ή πιέσεις που συμβαδίζουν με τις "παράλογες" προσδοκίες σας ή τις απαιτήσεις σας.

Πάνω απ’ όλα θυμηθείτε πως τα βραβεία και οι έπαινοι είναι μόνο μια πτυχή της προσωπικότητας του παιδιού που αναπτύσσεται σταδιακά.

Το παιδί έχει ανάγκη την υποστήριξη, την καθοδήγηση, την επιδοκιμασία και την αγάπη σας.

Αλεξάνδρα Καππάτου, Ψυχολόγος - Παιδοψυχολόγος
akappatou.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου