Τετάρτη 8 Μαρτίου 2017

4 τρόποι για να καλλιεργήσετε τη σωστή εκτίμηση για το φαγητό στο παιδί

Πρωινό: Για να ξεκινήσει δυναμικά η μέρα
Η σωστή εκτίμηση και αξιολόγηση του φαγητού και της διαδικασίας των γευμάτων δεν είναι δεδομένη για ένα παιδί. Με βάση πρόσφατες μελέτες, ο Λάμπρος Μελίστας, Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, παραθέτει 4 πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε τα παιδιά σας να καλλιεργήσουν τη σωστή εκτίμηση για το φαγητό που θα διαρκέσει μια ζωή.

1. Οικογενειακά γεύματα στο τραπέζι: Είναι πολύ ισχυρό μήνυμα να εξασφαλίσετε χρόνο από την ημέρα σας, ώστε να καθίσετε όλοι μαζί στο ίδιο τραπέζι για φαγητό. Διδάσκει τα παιδιά ότι ποτέ δεν είστε τόσο απασχολημένοι ώστε να μην μπορέσετε να φάτε. Τα διδάσκει ότι όλοι τρώνε το ίδιο γεύμα. Επίσης, τα διδάσκει να αναμένουν τακτικά γεύματα.

Οι μελέτες δείχνουν ότι οι άνθρωποι που τρώνε, ενώ η προσοχή τους αποσπάται (παρακολουθώντας τηλεόραση ή ασχολούμενοι στον υπολογιστή) είναι πιθανό να τρώνε περισσότερο σε σχέση με εκείνους που δεν το κάνουν. Αυτό δεν αποτελεί έκπληξη. Τα τακτικά γεύματα στο τραπέζι βοηθούν τα παιδιά να εστιάζουν στο φαγητό τους, να ακούνε το σώμα τους και να καταναλώνουν τις σωστές ποσότητες για τον σωματότυπό τους.

2. Ενσωμάτωση τελετουργικών συμπεριφορών: Είτε πρόκειται για το στρώσιμο του τραπεζιού, είτε για τη σειρά με την οποία σερβίρονται τα γεύματα ή για οτιδήποτε κάνει τακτικά η οικογένεια την ώρα του γεύματος, τέτοιες τελετουργικές συμπεριφορές είναι πιθανό να αυξήσουν την αξία και απόλαυση του φαγητού για όλους. Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι οικογένειες που θεσπίζουν σταθερά τελετουργικές συμπεριφορές έχουν παιδιά με καλύτερο αυτοέλεγχο και ακαδημαϊκή επίδοση συγκριτικά με οικογένειες που δεν κάνουν χρήση τέτοιων τελετουργιών. Αυτό υποδηλώνει ότι ίσως η θέσπιση τελετουργικών συμπεριφορών γύρω από το φαγητό από μια οικογένεια, όχι μόνο θα βελτιώσει την απόλαυση της κατανάλωσης, αλλά θα οδηγήσει και σε ευρύτερα θετικά αποτελέσματα.

3. Οικοδομήστε ένα υγιές αίσθημα όρεξης: Σκεφτείτε ένα παιδί που πάντα κάτι τρώει ή μπορεί να φάει όποτε θέλει. Νομίζετε ότι εκτιμά τα γεύματα όσο ένα παιδί που κάνει γεύματα με απόσταση μεταξύ τους; Αν τα παιδιά χρειάζεται να περιμένουν λίγο περισσότερο από ότι θέλουν, μπορεί να καταλήξουν να αποκομίσουν ακόμη περισσότερα πράγματα από το γεύμα. Με την πάροδο του χρόνου, αυτό μπορεί να αυξήσει περαιτέρω τη συνολική εκτίμησή τους για το φαγητό.

4. Κινητοποιήστε τη συμμετοχή των παιδιών:
Είναι σημαντικό να κινητοποιηθούν τα παιδιά να εμπλακούν σε τελετουργικές συμπεριφορές που έχουν σχέση με τα γεύματα, είτε πρόκειται για το στρώσιμο του τραπεζιού, είτε για την απαγγελία προσευχής ή τη βοήθεια για το ίδιο το γεύμα. Και είναι λογικό ότι τα παιδιά που αναλαμβάνουν τακτικά ευθύνες στην κουζίνα, θα έχουν μεγαλύτερη εκτίμηση για όλα αυτά που πραγματικά δίνει ένα γεύμα στο τραπέζι.

Σαφώς και δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις για την ανατροφή παιδιών, ώστε να εκτιμούν σωστά το φαγητό. Αλλά δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι έχει ζωτική σημασία για μια υγιή ζωή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου