Πέμπτη 3 Ιουλίου 2014

Πρέπει τα παιδιά να βοηθούν τους γονείς στις δουλειές του σπιτιού;

household-chores1
Ως μέρος ενός πλάνου που προωθεί την καλή συμπεριφορά, είναι σημαντικό για τα παιδιά να βοηθούν τους γονείς στις δουλειές του σπιτιού. Οι διάφορες μικροδουλειές μπορούν να διδάξουν τα παιδιά ότι τα μέλη της οικογένειας οφείλουν να μοιράζονται τις ευθύνες μεταξύ τους. Αυτού του είδους η πειθαρχία θα τα βοηθήσει να γίνουν υπεύθυνοι ενήλικες αργότερα στη ζωή τους.

Τα παιδιά μπορούν να αρχίσουν να βοηθούν τους γονείς τους από την ηλικία των 4 ετών, κάνοντας εύκολες δουλειές και να συνεχίσουν με πιο πολύπλοκες, καθώς μεγαλώνουν. Λάβετε υπόψη ότι τα παιδιά διαφέρουν μεταξύ τους τόσο αναπτυξιακά όσο και σωματικά. Θα πρέπει εσείς να αποφασίσετε ποιες δουλειές του σπιτιού είναι κατάλληλες για τα δικά σας παιδιά.

Προσχολική ηλικία
Σε αυτή τη φάση της ζωής τους τα παιδιά μπορούν να επιδοθούν σε απλές εργασίες όπως το στρώσιμο του τραπεζιού, το συμμάζεμα του δωματίου τους, το πότισμα των φυτών, το τάισμα των κατοικίδιων ζώων. Πάντα θα πρέπει να υπάρχει επίβλεψη από τους γονείς, αφού το παιδί σε αυτή τη φάση έχει ακόμα το ρόλο του βοηθού μέσα στο σπίτι. Ένας καλός τρόπος για τα μικρά παιδάκια -που δεν είναι ακόμα σε θέση να διαβάσουν- είναι η κατασκευή ενός γραφήματος με αυτοκόλλητα, που θα τα βοηθήσει να αναγνωρίσουν τις αντίστοιχες εργασίες.

Σχολική ηλικία
Όταν τα παιδιά αρχίσουν να πηγαίνουν στο σχολείο, οι ευθύνες τους για τις δουλειές του σπιτιού αυξάνονται. Τα παιδιά πλέον είναι σε θέση να αναλάβουν εργασίες που έχουν να κάνουν περισσότερο με τον εαυτό τους, όπως να ντύνονται ή να ετοιμάζουν το σακίδιο για το σχολείο μόνα τους. Καθώς οι οικιακές εργασίες γίνονται πιο σύνθετες, είναι σημαντικό να διδάξετε στα παιδιά βήμα - βήμα τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να τις εκτελέσουν. Μην ξεχάσετε να επαινέσετε τα παιδιά για την προσπάθειά τους και -προς Θεού!- μην περιμένετε το τέλειο αποτέλεσμα.

Πολλοί γονείς χρησιμοποιούν λανθασμένα τις δουλειές του σπιτιού για την επιβολή τιμωρίας στα παιδιά. Για παράδειγμα, εάν το παιδί σας συμπεριφέρεται απρεπώς ή κάνει κάτι λάθος, μην το αναγκάσετε να πλύνει τα πιάτα προκειμένου να συμμορφωθεί. Με αυτό τον τρόπο τα παιδιά θα συνδέσουν στο μυαλό τους τις δουλειές του σπιτιού με ένα αρνητικό γεγονός και την επόμενη φορά που θα τους ζητήσετε να κάνουν κάνει το πιθανότερο είναι ότι θα αρνηθούν.

www.infokids.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου