Μόλις το 7% του πληθυσμού του πιο διάσημου αιλουροειδούς εξακολουθεί να κατοικεί σήμερα στον πλανήτη. Πρόκειται για τις τίγρεις που σε ποσοστό 93% έχουν εξαφανιστεί τα τελευταία 100 χρόνια, κυρίως λόγω της ανθρώπινης δραστηριότητας.
Οι τίγρεις εξαπλώνονταν σε όλη σχεδόν την Ασία, από την Τουρκία μέχρι τα νησιά της Ιάβας και του Μπαλί και την ανατολική ακτή της Ρωσίας. Σήμερα, όμως, εξαπλώνονται σε οικοσυστήματα που ποικίλλουν, από τη σιβηρική τάιγκα μέχρι τα ανοικτά λιβάδια και τους τροπικούς βάλτους. Τα έξι υποείδη τίγρης που ζουν σήμερα, έχουν χαρακτηριστεί ως απειλούμενα με εξαφάνιση από τη Διεθνή Ένωση Προστασίας της Φύσης (IUCN).
Ο παγκόσμιος πληθυσμός τους στην άγρια φύση, σύμφωνα με στοιχεία του 2011, είναι μικρότερος από 3.200 ατόμων, ενώ στις αρχές του 20ού αιώνα υπολογιζόταν στις 100.000.
Στην πλειοψηφία τους οι τίγρεις απαντώνται πλέον σε μικρές ομάδες, απομονωμένες μεταξύ τους. Οι σημαντικότεροι λόγοι για τη δραματική εξαφάνιση της τίγρης είναι η λαθροθηρία, η καταστροφή και ο κατακερματισμός των ενδιαιτημάτων της.
Η 29η Ιουλίου έχει καθιερωθεί από το 2010 ως η Παγκόσμια Ημέρα της Τίγρης. Η απόφαση ελήφθη στη Συνάντηση Κορυφής για την Τίγρη που πραγματοποιήθηκε στην Πετρούπολη, υπό την αιγίδα του τότε πρωθυπουργού της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν. Στόχος είναι η προώθηση ενός παγκόσμιου συστήματος για την προστασία του είδους, που απειλείται με αφανισμό, καθώς τα εναπομείναντα είδη ολοένα και λιγοστεύουν.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου