Όλοι οι γονείς έχουν έρθει αντιμέτωποι με στιγμές που τα παιδιά τους έχουν πει κάποια ακατάλληλη κουβέντα ή έχουν προκαλέσει με τη συμπεριφορά τους αμήχανες στιγμές.
Ακολουθώντας συγκεκριμένα βήματα μπορείτε τώρα να διορθώσετε την κακή συμπεριφορά και να αποτρέψετε παρόμοια σκηνικά. Διαβάστε προσεκτικά το άρθρο που ακολουθεί και μια δοκιμή θα σας πείσει.
1. Διορθώνετε το παιδί με ευγενικό τρόπο
Όσο ντροπιαστικό κι αν είναι αυτό που ξεστόμισε το παιδί, ο καλύτερος τρόπος να το κάνετε να καταλάβει το λάθος του είναι να το διορθώσετε με ευγενικό τρόπο. Επιπλέον, θα βοηθήσει να του επισημάνετε ότι αυτό που είπε δεν ήταν σωστό και μάλιστα προκάλεσε άσχημα συναισθήματα.
2. Ζητήστε συγγνώμη
Τα παιδιά είναι απρόβλεπτα, γι' αυτό όταν πουν κάτι άσχημο, φροντίστε εσείς η ίδια να ζητήσετε συγγνώμη στο άτομο στο οποίο απευθυνόταν η άσχημη κουβέντα. Αυτό θα συμβάλλει στο να απαλυνθεί το κλίμα, ενώ και το παιδί στο άκουσμα της συγγνώμης θα ευαισθητοποιηθεί.
3. Αγνοήστε τον κακό λόγο του παιδιού
Καμιά φορά η πιο σωστή αντιμετώπιση ενός τέτοιου ζητήματος είναι απλώς να αγνοήσετε το γεγονός σαν να μην συνέβη ποτέ. Εάν μάλιστα κανείς άλλος δεν του έδωσε προσοχή, τότε με τη σειρά σας ακολουθήστε το ίδιο, καθώς σε αντίθετη περίπτωση μπορεί να δημιουργηθούν κακές εντυπώσεις. Ωστόσο, αν το θεωρείτε αναγκαίο, μπορείτε στη συνέχεια να μιλήσετε στο παιδί ιδιαιτέρως, χωρίς να δώσετε περαιτέρω λαβές.
4. Μιλήστε στο παιδί για το συμβάν ιδιαιτέρως
Και ενώ είναι καλό να διορθώσετε το παιδί μόλις πει κάτι ανάρμοστο, ώστε να καταλάβει ο περίγυρος πως δε σας βρίσκει σύμφωνη η συμπεριφορά του, υπάρχουν στιγμές που θέλετε να το κάνετε, ενώ δεν θα βρίσκεται κανείς άλλος μπροστά. Συγκεκριμένα, σε χώρο όπου θα είστε μόνη με το παιδί, θα έχετε όλο τον χρόνο μπροστά σας για να του δώσετε να καταλάβει για ποιο λόγο ορισμένα πράγματα δεν είναι καλό να λέγονται. Χωρίς να έχετε ένα κοινό που θα ακούει και θα παρατηρεί κάθε σας κίνηση, μπορεί και το ίδιο το παιδί να ακούσει πιο προσεκτικά αυτά που θα του πείτε. Όσο άσχημος και να είναι ο λόγος που είπε το παιδί, έχετε πάντα στο μυαλό πως πρόκειται για παιδί. Τις περισσότερες φορές τα παιδιά δεν εννοούν αυτά που λένε και σίγουρα δεν έχουν σκοπό να πληγώσουν κανέναν. Απλώς δεν γνωρίζουν τι λένε. Αντί λοιπόν να αγχωθείτε, προτιμήστε να το συζητήσετε μαζί του.
Άννα Μαρία Πολυτίδη
www.madamefigaro.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου