Δευτέρα 7 Ιουλίου 2014

Παιχνίδια στην άμμο που χαρίζουν γέλιο, αλλά και γνώσεις!

baby_boy_playing_on_beach_sand-normal
Το καλοκαίρι μικροί και μεγάλοι ανυπομονούμε να βρεθούμε για πολλές ώρες στην παραλία! Είναι μια καλή ευκαιρία να περάσουμε δημιουργικό χρόνο με τα παιδιά μας και να δημιουργήσουμε πιο ισχυρούς δεσμούς μεταξύ μας μέσα από το παιχνίδι! 

Εκτός από κολύμπι στη θάλασσα, η παραλία είναι ιδανική και για εκπαιδευτικές δραστηριότητες που θα ενισχύσουν τις γνώσεις των παιδιών τονίζει η Παρασκευή Κουκορέμπα, Λογοθεραπεύτρια του Κέντρου Ειδικών Θεραπειών Λευκάδας.

Την επόμενη φορά που θα βρεθείτε με τα παιδιά σας στην παραλία να παρατηρήσετε μαζί τους τα βότσαλα και την άμμο. Πείτε τους, ότι εάν προσέξουν καλά την άμμο, θα παρατηρήσουν ότι στην πραγματικότητα είναι φτιαγμένη από πολύ - πολύ μικρές πετρούλες. Επισημάνετε τις διαφορές που έχουν τα βότσαλα μεταξύ τους, δηλαδή ότι έχουν διαφορετικά μεγέθη, σχήματα και χρώματα. Μαζέψτε βότσαλα για ζωγραφική και χειροτεχνίες.

Εάν είστε τυχεροί, ίσως βρείτε και όμορφα κοχύλια. Επίσης, μπορείτε να παρατηρήσετε μαζί τη θάλασσα και να τα ενθαρρύνετε να σας περιγράψουν τι βλέπουν. Ρωτήστε τα τι χρώματα έχει και αν είναι ακίνητο το νερό ή εάν κινείται. Εξηγήστε τους τη διαφορά του αλμυρού νερού από το γλυκό. Για πιο πρακτική παρατήρηση, γευτείτε το! Μιλήστε για τα κύματα, δείτε τα μικρά και τα μεγαλύτερα κύματα και συσχετίστε τα με τον αέρα, εάν είναι δυνατός ή όχι.

Κοινότυπο, αλλά πάντα διασκεδαστικό είναι το χτίσιμο πύργων στην άμμο! Αφού παρατηρήσετε τη διαφορά της στεγνής και της υγρής άμμου, τα παιδιά θα διαπιστώσουν ότι με την υγρή άμμο μπορούν να φτιάξουν διάφορα πράγματα, όπως πύργους, βουναλάκια και διάφορα άλλα σχέδια. Για να γίνουν πιο εντυπωσιακές οι κατασκευές σας, μπορείτε να έχετε πάρει μαζί σας διάφορα άλλα υλικά για να εξοπλίσετε τα "κτίσματά" σας, όπως οδοντογλυφίδες, χαρτόνι, καπάκια από μπουκάλια, ξυλαράκια, φύλλα, καλαμάκια, κ.ά. Μπορείτε να τα βάλετε, για παράδειγμα να παριστάνουν σκεπές, παράθυρα, πόρτες, σημαιούλες, φράχτες και ό,τι άλλο φανταστείτε!

Ένα ακόμη "παιχνίδι" είναι η οικολογική συνείδηση, την οποία μπορείτε να καλλιεργήσετε στα παιδιά σας υπενθυμίζοντάς τους συνεχώς ότι ποτέ δεν αφήνουμε τα σκουπίδια μας στην παραλία για να τη βρίσκουμε καθαρή κάθε φορά που την επισκεπτόμαστε. Στο παιχνίδι αυτό μπορούμε να ορίσουμε ένα έπαθλο για το παιδί που θα μαζέψει τα περισσότερα σκουπίδια στη σακούλα! 

Ακόμη ένα εκπαιδευτικό παιχνίδι είναι ο σχηματισμός γραμμάτων στην παραλία. Ζητήστε από τα παιδιά σας να γράφουν το γράμμα που τους λέτε κάθε φορά με ένα απλό ξυλάκι που θα βρείτε στην ακρογιαλιά. Επιπλέον, στη δραστηριότητα αυτή ζητήστε τους να ανακαλέσουν μια λέξη που ξεκινά από το γράμμα που μου μόλις έγραψαν.

Τέλος, μπορείτε να δημιουργήσετε ένα ηλιακό ρολόι. Εάν μείνετε αρκετή ώρα στην παραλία, μπορείτε να δείξετε στα παιδιά πώς λειτουργούσαν παλαιότερα τα ηλιακά ρολόγια. Βρείτε ένα ξυλαράκι και τοποθετήστε το κάθετα στην άμμο. Σημειώστε μαζί με τα παιδιά τη σκιά του. Όσο η ώρα περνά, θα παρατηρήσουν ότι η σκιά μετατοπίζεται και το μήκος της αλλάζει, π.χ. το μεσημέρι που ο ήλιος είναι ψηλά η σκιά έχει πολύ μικρό μήκος, ενώ όσο ο ήλιος χαμηλώνει για να δύσει, η σκιά μεγαλώνει.

Κωνσταντίνα Ντουντούμη
www.infokids.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου