Στα συμπτώματα της έλλειψης σιδήρου περιλαμβάνονται η χλωμή όψη, το συνεχές αίσθημα κούρασης, η αρνητική συμπεριφορά και η συχνή πρόκληση διάφορων μολύνσεων. Επίσης, η σιδηροπενική αναιμία είναι πιθανό να καθυστερήσει την ανάπτυξη ενός παιδιού. Για να εξασφαλίσετε ότι το μικρό σας λαμβάνει τις απαραίτητες ποσότητες σιδήρου, εστιάστε απλά στη διατροφή του και εμπλουτίστε τη με καλές πηγές του εν λόγω μεταλλικού στοιχείου.
Καλές πηγές σιδήρου είναι το κόκκινο κρέας (μοσχάρι, χοιρινό, κατσίκι), το σκούρο κρέας από τα πουλερικά (μπούτια από κοτόπουλο), τα παράγωγα κρέατος, τα λιπαρά ψάρια και τα θαλασσινά (μύδια, στρείδια), το ψωμί και τα δημητριακά που είναι εμπλουτισμένα με σίδηρο, τα αποξηραμένα βερίκοκα, οι μπανάνες, κ.λπ. Το συκώτι επίσης είναι πολύ καλή πηγή σιδήρου, αλλά καλό είναι η κατανάλωσή του να περιορίζεται σε μια φορά την εβδομάδα γιατί έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε βιταμίνη Α.
Σε περίπτωση που κάποιο παιδί δεν τρώει κρέας, θα πρέπει να συμπεριλάβετε στη διατροφή του λιπαρά ψάρια, αυγά, φακές, ρεβίθια μαζί με πλατύφυλλα πράσινα λαχανικά και φρούτα. Η βιταμίνη C που περιλαμβάνεται στα τελευταία βοηθάει στην απορρόφηση του σιδήρου από τις άλλες τροφές.
Μην επιτρέπετε στο παιδί σας να πίνει καφεϊνούχα ροφήματα (π.χ. τσάι, σοκολατούχο γάλα) μαζί με το γεύμα γιατί η καφεΐνη παρεμποδίζει την απορρόφηση του σιδήρου.
Τα παιδιά που πίνουν μεγάλες ποσότητες αγελαδινού γάλακτος καθημερινά και δεν ακολουθούν μια ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή, είναι πιθανό να μην λαμβάνουν αρκετό σίδηρο. Μετά το 1ο έτος τρεις κούπες γάλα των 120 ml την ημέρα είναι αρκετές. Άλλωστε, το αγελαδινό γάλα δεν θεωρείται πλούσιο σε σίδηρο.
Αν θεωρείτε πως το μικρό σας δεν καταναλώνει αρκετές τροφές που είναι πηγές σιδήρου, αναζητήστε γάλατα που είναι ενισχυμένα με σίδηρο.
Αν ανησυχείτε ότι το παιδί σας έχει έλλειψη σιδήρου, συμβουλευτείτε τον παιδίατρο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου