Παρασκευή 18 Ιουλίου 2014

Νήπιο και κακή συμπεριφορά. Τι πρέπει να κάνετε;

8 τρόποι για να προλάβετε την γκρίνια του παιδιού!
Το σημαντικότερο χαρακτηριστικό του νηπίου, που πιθανότατα έχετε ήδη διαπιστώσει και εσείς, είναι η ανεξάντλητη ενέργεια και η δημιουργική "απασχόληση¨" που συνήθως οδηγούν σε... μπελάδες! Η αλήθεια είναι ότι τα μικρά αυτά ανθρωπάκια είναι πανέξυπνα και περίεργα. Θέλουν να ανακαλύψουν ό,τι υπάρχει γύρω τους, αλλά πολλές φορές δεν έχουν την επικοινωνιακή ή κινητική δυνατότητα για να πουν ή να κάνουν αυτό που θέλουν.

Έτσι όλη αυτή η ενέργεια που τα χαρακτηρίζει εκτονώνεται σε κακή και επιθετική συμπεριφορά όπως η γκρίνια, η τσιρίδα και το κλάμα.

Και βέβαια αυτό συνήθως συμβαίνει την πιο ακατάλληλη στιγμή: Στο super market, σε μια κοινωνική εκδήλωση, στον δρόμο, μέσα στην παρέα. Και τότε τι κάνεις; Εάν προσπαθήσει ο γονιός να το πειθαρχήσει τότε η κατάσταση μπορεί να γίνει ανεξέλεγκτη.

Αυτό που πραγματικά θα μπορούσε να εκτονώσει τη δεδομένη στιγμή, είναι να στρέψει ο γονιός το ενδιαφέρων του νηπίου σε κάτι άλλο.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η αρνητική συμπεριφορά στα νήπια είναι σύνηθες φαινόμενο. Ο εγωκεντρισμός είναι το χαρακτηριστικό που διακρίνει τα περισσότερα νήπια. Άλλωστε, θεωρούν ότι όλα στρέφονται γύρω τους. Επίσης,  θέλουν να ικανοποιήσουν τις ανάγκες τους εκείνη τη στιγμή που το νιώσουν. Είναι ανυπόμονα, δεν θέλουν να περιμένουν και συνήθως διαμαρτύρονται γι' αυτό.

Τι μπορείτε να κάνετε τη στιγμή της κρίσης:

  • Εξηγήστε του ότι καταλαβαίνετε τη δυσαρέσκειά του. "Καταλαβαίνω πως ήθελες την κουκλίτσα"
  • Εκλογικεύστε του την κατάσταση και καθυσηχάστε το ότι θα έχει αυτό που ζητάει στο μέλλον. "Άσε, όμως, λίγο και την Κατερινούλα να παίξει, και θα σου τη δώσει και εσένα σε λίγο να παίξεις".
  • Στρέψτε τη προσοχή του αλλού. "Αχ κοίτα ένα όμορφο ποδήλατο. Θέλεις να σε ανεβάσω να κάνουμε βόλτα;"
Μετά την απογοήτευση που θα έχουν, θα στραφούν σε κάποιο άλλο ερέθισμα. Άλλωστε, τα παιδιά πρέπει να βιώνουν την απογοήτευση, ώστε να μπορούν να την αντιμετωπίζουν στην ενήλικη ζωή τους χωρίς ακρότητες.

Άλλος τρόπος να του αποσπάσετε την προσοχή είναι κάνοντας αστεία. Τα μικρά παιδιά διασκεδάζουν όταν βλέπουν τους μεγάλους να υιοθετούν παιδικές συμπεριφορές. Όχι, όμως, να αντιγράφουν ή να κοροϊδεύουν τη συμπεριφορά των νηπίων. Αυτό τα απωθεί και τα εξαγριώνει τη στιγμή της κακής τους συμπεριφοράς.

Καλό παράδειγμα χιούμορ είναι όταν π.χ. το μικρό σας αρνείται πεισματικά να φορέσει τα παπούτσια του. Αποσπάστε τη προσοχή του, προσπαθόντας να τα φορέσετε εσείς.

Αυτό θα του φανεί αστείο και σίγουρα θα κερδίσετε την προσοχή του. Μετά "ζωντανέψτε" τα παπούτσια. Δώστε στο παπούτσι ρόλο και βάλτε το στη συνομιλία. "Ώστε δεν θέλεις να με φορέσεις... ε... καλά τότε θα βρω άλλο παιδάκι...". Μετά δώστε του τη δυνατότητα να αποφασίσει: "Με θέλεις για παπούτσι σου ή να φύγω;" Με αυτό τον τρόπο το νήπιο αποσπάται από τις γκρίνιες και ασχολείται με κάτι άλλο. Τέλος, του αφήνεται το περιθώριο να αποφασίσει αν θέλει το παπούτσι ή όχι, έτσι αισθάνεται ότι έχει τον έλεγχο.

Βέβαια, πολλές φορές, αυτά τα ξεσπάσματα συμβαίνουν όταν βρίσκεστε σε μέρος με κόσμο και μια τέτοια αντιμετώπιση όπως περιγράφεται επάνω μπορεί να σας φαίνεται ανέφικτη. Τότε, μια άλλη λύση είναι όταν ειδικά ξέρετε ότι θα πάτε κάπου για αρκετή ώρα και υπάρχει περίπτωση το μικρό σας να κουραστεί, να έχετε ένα παιχνιδάκι από το σπίτι σας ή κάτι με το οποίο θα αποσπαστεί.

www.babyonline.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου