Πέμπτη 10 Ιουλίου 2014

Μεγαλώστε ένα ολοκληρωμένο παιδί

shutterstock 86562613
Όπως και κάθε άλλο στοιχείο του ανθρώπινου χαρακτήρα, έτσι και η αίσθηση της πληρότητας βρίσκεται καλά κρυμμένη στα πρώτα χρόνια της ζωής ενός παιδιού. Ένα ολοκληρωμένο παιδί μεγαλώνει μέσα σε ένα γερό υποστηρικτικό σύστημα, που του χαρίζει αυτοπεποίθηση για τα κατορθώματα και τις φιλοδοξίες του.

Πιο συγκεκριμένα, το κλειδί της επιτυχίας είναι η οικογένεια να κάνει το νεαρό μέλος της να αισθανθεί ικανό και σίγουρο και να το βοηθήσει να αναπτύξει την αίσθηση του πάθους και του σκοπού. Όπως ήδη καταλάβετε, κινητήριος μοχλός των παραπάνω είναι για μία ακόμη φορά το στενό οικογενειακό περιβάλλον, αφού η εκπαίδευση που λαμβάνει χώρα πριν το σχολείο είναι η κρισιμότερη για την επίτευξη του εν λόγω στόχου.

Αν, λοιπόν, κι εσείς επιθυμείτε να μεγαλώσετε ένα ισορροπημένο, υγιές και χαρούμενο με τα επιτεύγματά του παιδί, μην ξεχάσετε να δοκιμάσετε τις επόμενες 7 τεχνικές. Είναι αποτελεσματικές!

Ενθαρρύνετε τις ικανότητές του. Κάθε άνθρωπος διαθέτει κάποιο ταλέντο ή κάποια ξεχωριστή ικανότητα, η οποία, μάλιστα, τις περισσότερες φορές λάμπει πριν καν χτυπήσει το πρώτο σχολικό κουδούνι. Δραστηριότητες όπως το καράτε, η ζωγραφική, το μπαλέτο, η μουσική μπορεί να τα φέρουν στην επιφάνεια. Ωστόσο, μην υποτιμήσετε τις αποκαλυπτικές δυνάμεις του παιχνιδιού. Ο χορός στο σαλόνι, οι δακτυλομπογιές, τα παιχνίδια ρόλων, ένα τυχαίο φύσημα στη φυσαρμόνικα του παππού, ακόμα και το να κυνηγά πεταλούδες προσφέρουν ευκαιρίες για διανοητική, φυσική και προσωπική ανάπτυξη. Τέλος, καλό θα ήταν να βρείτε ένα - δύο χόμπι και για εσάς. Επιτρέποντας στο παιδί να σας βλέπει να δοκιμάζετε συνεχώς καινούργια πράγματα το εμπνέετε να κάνει το ίδιο.

Επαινέστε τη σκληρή δουλειά. Έρευνα του Πανεπιστημίου του Stanford αποκάλυψε πως η νοοτροπία μπορεί και επηρεάζει τη συμπεριφορά. Για παράδειγμα, άτομα με σταθερή νοοτροπία είναι πιο διστακτικά στο να αναλάβουν μια νέα πρόκληση, καθώς πιστεύουν πως οι μέχρι τώρα επιτυχίες τους οφείλονται σε έμφυτες ικανότητες. Αντίθετα, όσοι διέθεταν μία ανεπτυγμένη νοοτροπία εμφανίζονταν πιο πρόθυμοι στις δοκιμασίες που απαιτούσαν σκληρή δουλειά, αφού μέσω αυτών θα αποκτήσουν μία νέα δεξιότητα. Ως εκ τούτου, καλό θα ήταν να επιδοκιμάζετε το παιδί σας για κάτι που καταφέρνει με σκληρή δουλειά, από το να το ονομάζετε απλά "έξυπνο" ή "ταλαντούχο". Με τον τρόπο αυτό θα το βοηθήσετε να κατανοήσει πως ό,τι πετυχαίνει είναι αποτέλεσμα της προσπάθειας που καταβάλλει και όχι απόρροια ενός χαρίσματος με το οποίο έχει γεννηθεί.

Βρείτε τον τύπο νοημοσύνης του. Ο Howard Gardner, ερευνητής του Πανεπιστημίου του Harvard, ανακάλυψε 8 διαφορετικούς τύπους νοημοσύνης και, κατά συνέπεια, 8 διαφορετικούς τύπους με τους οποίους κάποιος μαθαίνει. Το ότι εσείς, με άλλα λόγια, χρειάζεστε απόλυτη ησυχία για να συντάξετε ένα e-mail, δεν συνεπάγεται πως και το παιδί σας για να διαβάσει χρειάζεται ένα περιβάλλον χωρίς θορύβους. Παρακολουθήστε τον τρόπο με τον οποίο το παιδί μαθαίνει, για να ανακαλύψετε και το μαθησιακό του στυλ. Αυτή η γνώση θα σας βοηθήσει να δώσετε ώθηση στις επιδόσεις του (όχι μόνο τις σχολικές) και, κατ’ επέκταση, στην αυτοπεποίθησή του.

Διαβάστε, διαβάστε, διαβάστε. Ποτέ δεν είναι νωρίς για να διαβάσετε στο παιδί μια ιστορία. Τα βιβλία αποτελούν τα παράθυρα της διανόησης και η ανάγνωσή τους -αλλά και η παρουσία τους στο σπίτι- ενθαρρύνει τη γλωσσική ανάπτυξη και τις αναγνωστικές ικανότητες των παιδιών, ενώ υποβοηθά τις μελλοντικές σχολικές τους επιδόσεις. Ακόμα κι αν το παιδάκι σας είναι πολύ μικρό, για να κατανοήσει όλα όσα λέτε, θα μάθει να αναγνωρίζει το ρυθμό της γλώσσας και, παράλληλα, θα αναπτύξει ένα ακουστικό λεξιλόγιο. Τέλος, έχει βρεθεί πως το διάβασμα βοηθά τα παιδιά και στη συναισθηματική τους ανάπτυξη. Πιο συγκεκριμένα, μία βρετανική έρευνα ισχυρίζεται πως η καθημερινή ανάγνωση ιστοριών σε 5χρονα μειώνει κατακόρυφα τις πιθανότητες αυτά να αναπτύξουν προβλήματα συμπεριφοράς στο σχολείο.

Δειπνήστε όλοι μαζί. Μην ανησυχείτε εάν η μαγειρική δεν είναι το δυνατό σας σημείο. Το καμάρι σας θα αδράξει τα εκπαιδευτικά και συναισθηματικά έπαθλα από τη συζήτηση και όχι από το στιφάδο. Η κουβέντα γύρω από καθημερινά θέματα ("Πώς ήταν η μέρα σου"; "Τι συζητήσατε στη φυσική"; "Πώς σκοπεύεις να διαβάσεις για αυτό το διαγώνισμα" κ.λπ.) θα βοηθήσει το παιδί να κατανοήσει πόσο αξιολογεί η οικογένεια τη μάθηση. Παράλληλα, όπως κατέδειξε έρευνα του Πανεπιστημίου της Columbia σε οικογένειες που δειπνούσαν μαζί τουλάχιστον 5 φορές την εβδομάδα, θα το βοηθήσετε να βελτιώσει τις σχολικές του επιδόσεις και θα το προφυλάξετε από διατροφικές διαταραχές. Ωστόσο, εάν η οικογένειά σας ακολουθεί διαφορετικά προγράμματα και το κοινό δείπνο είναι αδύνατο, βρείτε κάποιο άλλο γεύμα της ημέρας για να απολαύσετε μαζί (πρωινό ή μεσημεριανό).

Βάλτε το συγκεκριμένη ώρα για ύπνο. Καθιερώστε μία ώρα ύπνου (περισσότερο ελαστική εάν την επομένη δεν έχει σχολείο) και τηρήστε την πιστά. Ακόμη, φροντίστε να σβήσετε το computer και την τηλεόραση τουλάχιστον μισή ώρα πριν και μην επιτρέπετε στο μικρό σας να κρατάει κινητό τηλέφωνο (σε περίπτωση που διαθέτει) στο υπνοδωμάτιό του. Έρευνα του Πανεπιστημίου του Tel Aviv διατείνεται πως μία ώρα χαμένου ύπνου αντιστοιχεί σε δύο ετών μειωμένη διανοητική ικανότητα την επόμενη ημέρα. Δηλαδή, εάν το παιδί σας γράφει κάποιο διαγώνισμα και χάσει την προηγούμενη μία ώρα ύπνου, είναι πολύ πιθανό να αποδώσει όσο κι ένα παιδί δύο χρόνια μικρότερό του.

Τέλος, δώστε του ατέλειωτες αγκαλιές. Το να αγκαλιάζετε το παιδάκι σας πολλές φορές κατά τη διάρκεια της ημέρας καταλαγιάζει κάθε ένταση που πιθανόν να ένιωθε. Είναι γνωστό πως το άγγιγμά σας δίνει στο παιδί την αίσθηση της σιγουριάς, ενώ η έλλειψή του οδηγεί σε χρόνιο στρες. Κι επειδή πάντα ενός κακού έπονται μύρια, το τελευταίο μπορεί να επηρεάσει τμήματα του εγκεφάλου που αφορούν τη μνήμη, την εστίαση και τη μάθηση. Μάλιστα, αμερικάνικη έρευνα του 2005 υποστηρίζει πως το ανθρώπινο άγγιγμα έχει την ιδιότητα να ανακουφίζει συμπτώματα -συμπεριφοριστικά, συναισθηματικά και σωματικά- που σχετίζονται με το άγχος. Βοηθήστε το παιδάκι σας να συγκεντρωθεί και αποκομίστε κι εσείς αντίστοιχα οφέλη. Οι αγκαλιές δεν είναι μονόδρομος!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου