Πέμπτη 3 Ιουλίου 2014

Οι 10 κορυφαίες στιγμές της εγκυμοσύνης!

Ακινησία στην εγκυμοσύνη
Από τη στιγμή που μαθαίνετε πως είστε έγκυος, ως τη στιγμή που βλέπετε για πρώτη φορά το πρόσωπο του παιδιού σας, ο δρόμος είναι μακρύς, γεμάτος εντάσεις και συναισθήματα. Μια συναρπαστική διαδρομή ζωής με δέκα κορυφαίες στάσεις που αξίζει να θυμάστε.

Η στιγμή που μαθαίνετε πως είσαι έγκυος
Κάνετε το τεστ εγκυμοσύνης, βλέπετε τον σταυρό να σχηματίζεται ξεκάθαρα στο παραθυράκι και αυθόρμητα γυρίζετε να δείτε το πρόσωπό σας στον καθρέφτη. Δεν είστε πια εσείς. Αυτό το χαμόγελο δεν το έχετε ξαναδεί, αυτό το συγκινημένο βλέμμα της χαράς δεν μοιάζει με το δικό σας. Οι περισσότερες γυναίκες κάνουν άλλο ένα τεστ αμέσως με το πρόσχημα πως θέλουν "να σιγουρευτούν". Στην πραγματικότητα θέλουν μόνο να ξαναζήσουν αυτή τη μοναδική στιγμή.

Η πρώτη φορά που ακούτε την καρδιά του
Γύρω στην 8η εβδομάδα ο γιατρός θα κάνει έναν υπέρηχο για να ακούσει την καρδιά του εμβρύου. Στην οθόνη βλέπετε μόνο ένα αστεράκι, που αναβοσβήνει σε μαύρο φόντο. Η καρδιά του χτυπάει γρήγορα και δυνατά με τη λαχτάρα της ζωής που μόλις αρχίζει. Είναι πολύ δυνατή στιγμή και για τους δυο γονείς, αλλά είναι αξεπέραστη εμπειρία ιδιαίτερα για τη μαμά. Δεν ξεχνάτε ποτέ πως ακούσατε μέσα στο σώμα σας να χτυπάνε δυο καρδιές.

Η αυχενική διαφάνεια
Όλα τα υπερηχογραφήματα σας κάνουν ευτυχισμένη για λίγες μέρες γιατί καθησυχάζουν την ανησυχία σας. Βλέπετε το μωρό, ακούτε την καρδιά του, μαθαίνετε πόσο έχει μεγαλώσει από την προηγούμενη φορά και παίρνετε κουράγιο για τη συνέχεια. Στην αυχενική διαφάνεια, όμως, είναι η πρώτη φορά που παίρνετε τόσες αναλυτικές πληροφορίες για τη διάπλαση και την ανάπτυξη του μωρού. Με λίγη τύχη και συνήθως στα αγόρια μπορεί να μάθετε και το φύλο. Φεύγετε από τον γιατρό γεμάτη προσδοκίες.

Η πρώτη φορά που νιώθετε το μωρό να κινείται
Σας έχουν κάνει άπειρες περιγραφές, πως μοιάζει με φτερούγισμα ή σαν κάποιος να σπρώχνει με το δάχτυλό του την κοιλιά σας από μέσα ή σαν να γουργουρίζει η κοιλιά σας και να που επιτέλους το "ακούτε" και είστε σίγουρη πως ήταν αυτό. Ποτέ δεν θα ξεχάσετε που και πότε συνέβη αυτή η πρώτη φορά. Η στιγμή αυτή αποτυπώνεται στο μυαλό σας. Από εδώ και στο εξής θα ξέρετε πως το μωρό σας είναι εντάξει, γιατί θα το νιώθετε. Θα μπορείτε να του μιλάτε και να του "χτυπάτε" και αυτό θα σας "απαντάει".

Όταν το μωρό κλωτσάει πολύ 
Προς το τέλος του δεύτερου τριμήνου το μωρό δεν σας αφήνει πια να νιώσετε ποτέ μοναξιά. Σε χώρους με δυνατή μουσική, σε στενόχωρα καθίσματα, στο θέατρο ή στο σινεμά νιώθετε συχνά την ανάγκη να πεταχτείτε όρθια και να περπατήσετε, για να σταματήσει αυτός ο τρελός χορός που γίνεται μέσα στην κοιλιά σας. Μερικές φορές θα είναι δύσκολο να συγκεντρωθείτε για να δείτε, π.χ. μια ταινία ή να διαβάσετε κάτι -και λένε πως η διαγωγή του στην κοιλιά δείχνει και πόσο ζωηρό θα είναι!

Όταν παίρνετε προτεραιότητα επειδή είστε έγκυος
Είναι απολαυστικό το προνόμιο να περνάτε πρώτη στη σειρά σε όλα τα καταστήματα τις ώρες αιχμής και στην ουρά σε τράπεζες και δημόσιες υπηρεσίες. Συνήθως οι άνθρωποι σας παραχωρούν ευγενικά την προτεραιότητα αμέσως μόλις σας δουν, ενώ στα μεγάλα καταστήματα υπάρχει ο υπεύθυνος που θα σας οδηγήσει κατευθείαν στο ταμείο με συνοπτικές διαδικασίες. Αν ωστόσο, οι γύρω σας δεν συγκινούνται, είναι δικαίωμά σας να προηγηθείτε και μην διστάσετε να το διεκδικήσετε. Ιδιαίτερα αν πρέπει να βρείτε κάθισμα σε κάποιο μέσο μεταφοράς ή σε χώρο με συνωστισμό.

Όταν φτιάχνετε το παιδικό δωμάτιο
Πάντα θα είστε σχολαστική στις περιποιήσεις για το παιδί σας, όμως ποτέ ξανά δεν θα έχετε τόσο χρόνο με το μέρος σας όσο θα έχετε την πρώτη φορά που θα ασχοληθείτε με όλα αυτά. Αγοράζετε σεντόνια, πετσέτες, φορμάκια και εσώρουχα. Τα πλένετε με ειδικό απορρυπαντικό για βρεφικά ρούχα. Τα σιδερώνετε ένα - ένα απολαμβάνοντας την προετοιμασία. Τα διπλώνετε και τα τακτοποιείτε στη ντουλάπα. Κλείνετε την πόρτα και ξαναμετράτε τις μέρες, γιατί δεν αντέχετε άλλο την προσμονή.

Όταν ετοιμάζετε τη βαλίτσα του μαιευτηρίου
Ανοίγετε ένα σακ βουαγιάζ και αρχίζετε να συγκεντρώνετε τα πράγματα που έχετε ετοιμάσει. Μοιάζει όπως τότε που προετοιμαζόσασταν για μια εκδρομή που την περιμένατε πως και πως, μόνο που τώρα ...υπάρχει και κάποιος ακόμα στην παρέα. Όταν θα βάλετε στη βαλίτσα τα πράγματα για το μωρό, το φορμάκι, τα ρούχα που αγοράσατε για να το πάρετε από το μαιευτήριο και τα καλτσάκια του θα καταλάβετε πως στο εξής κάθε φορά που ετοιμάζεστε εσείς, θα ετοιμάζεστε πάντα για δύο.

Όταν σπάσουν τα νερά
Είναι η στιγμή που συνειδητοποιείτε πως η γλυκιά και ήρεμη περίοδος της αναμονής έφτασε στο τέλος της. Τα νερά σπάνε συμβολίζοντας το τέλος της εγκυμοσύνης σας. Ίσως να μην σχηματιστεί μια "μικρή λίμνη", όπως έχετε ακούσει, ίσως να νιώσετε απλώς να κυλούν από το σώμα σας υγρά που δεν ελέγχετε. Τη στιγμή που θα τηλεφωνήσετε στον γιατρό σας, γνωρίζοντας ήδη πως σε μια ώρα θα είστε στο μαιευτήριο, νιώθετε απέραντη χαρά και δέος για τη συνέχεια. Τα ψέματα τέλειωσαν και τώρα πρέπει να μπείτε δυναμικά στη μάχη του τοκετού.

Η στιγμή που βλέπετε για πρώτη φορά το πρόσωπό του 
Το περιμένετε τόσο καιρό. Το φαντάζεστε, το ονειρεύεστε. Επιτέλους, το μωρό καταφέρνει να κάνει τη μεγάλη έξοδο και μερικά λεπτά αργότερα προσγειώνεται στην αγκαλιά σας. Ποτέ δεν θα ξεχάσετε αυτό το μικροσκοπικό πρόσωπο που δείχνει χαρούμενο στα χέρια σας. Αρκετές μαμάδες λένε πως το πρόσωπό του μωρού τους, εξαρχής τους φάνηκε οικείο, γνωστό. Άλλες λένε το αντίθετο: παραξενεύτηκαν ή ανησύχησαν γιατί έδειχνε ταλαιπωρημένο, είχε μπλε χρώμα ή σημάδια ή παράξενο σχήμα στο κεφάλι. Καθώς οι γιατροί σας διαβεβαιώνουν πως όλα αυτά θα φύγουν σε μερικές ημέρες και πως το μωρό είναι καλά, το αναγνωρίζετε υπερήφανη: είναι το παιδί σας!

www.babyspace.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου