Παρασκευή 25 Ιουλίου 2014

Ο χρυσός οδηγός της ανακύκλωσης!

Οι συσκευές δεν πεθαίνουν!
"Πού ανακυκλώνουμε παλιούς λαμπτήρες; Πού υπάρχουν σημεία διαλογής μπαταριών; Τι μπαίνει και τι όχι στους μπλε κάδους;" Η αποστολή αυτής της εβδομάδας προσφέρει έναν χρυσό οδηγό με όλες τις χρήσιμες πληροφορίες για την ανακύκλωση. Βρες όσα ψάχνεις εδώ!

Τα καλά νέα είναι ότι όλο και περισσότεροι ανακυκλώνουμε ολοένα και περισσότερο! Μάλιστα με υλικά όπως το χαρτί, οι πλαστικές συσκευασίες και τα μεταλλικά κουτάκια τα πάμε περίφημα, αφού ξέρουμε ότι στην πλειονότητά τους (με μικρές εξαιρέσεις) μπαίνουν στους μπλε κάδους.

Πόσες και πόσες φορές, όμως, δεν έχουμε προβληματιστεί που και πως πρέπει να ανακυκλώσουμε κάτι που δεν χρειαζόμαστε πλέον, όπως είναι οι λαμπτήρες, οργανικά υπολείμματα, ξύλινες παλέτες, ηλεκτρικές συσκευές, αλλά και ογκώδη αντικείμενα που δεν χωράνε στους κάδους σκουπιδιών;

Η αποστολή αυτής της εβδομάδας έχει ως στόχο να μας δώσει μία "χείρα βοηθείας" και να μας προσφέρει έναν εναλλακτικό χρυσό οδηγό με πληροφορίες για όλα όσα θέλαμε να ρωτήσουμε για την ανακύκλωση, αλλά δεν τολμούσαμε να ρωτήσουμε!

Στο εξής η ανακύκλωση γίνεται κυριολεκτικά παιχνίδι μιας και πλέον μπορούμε να ξέρουμε ανά πάσα στιγμή που μπορούμε να ανακυκλώσουμε τι. Δείτε πόσο εύκολο είναι να βρει κάθε αντικείμενο τον δρόμο του προς την ανακύκλωση. Πριν πετάξετε κάτι, λοιπόν, σκεφτείτε δύο φορές: Αφενός αν μπορείτε να το αξιοποιήσετε αλλιώς, να το χαρίσετε ή να το ανταλλάξετε με κάποιο άλλο αντικείμενο και αφετέρου, αν αποφασίσετε ότι δεν το χρειάζεστε πια, που μπορείτε να το ανακυκλώσετε!

Έχετε απορίες; Η αποστολή της εβδομάδας έχεις τις απαντήσεις! Ιδού:

1. Μάθε τι ανακυκλώνεται και τι όχι στους μπλε κάδους ανακύκλωσης.

2. Βρες που πρέπει να πας για ανακύκλωση τις ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές.

3. Ανακύκλωσε τις μπαταρίες και μην τις πετάς στα κοινά απορρίμματα. Δες που υπάρχουν σημεία διαλογής μπαταριών.

4. Το ίδιο ισχύει και για τα φωτιστικά και τους λαμπτήρες. Δες που πρέπει να τα πας!

5. Αν έχεις ογκώδη αντικείμενα που δεν μπορείς να τα αξιοποιήσεις με κάποιο τρόπο και θέλεις να τα πετάξεις, μην τα βγάλεις στο δρόμο. Κάλεσε την υπηρεσία καθαριότητας του δήμου που ανήκεις. Ο δήμος έχει υποχρέωση να τα παραλάβει από εσένα.

6. Μην ντραπείς και μην φοβηθείς να δημοσιοποιήσεις προβλήματα στο δημοτικό σύστημα ανακύκλωσης. Οι πολίτες έχουμε ρόλο!

7. Αν δεις κάποιον συμπολίτη σου να πετάει ανακύκλωσιμα υλικά σε κοινούς κάδους, ή οργανικά απορρίμματα σε κάδους ανακύκλωσης, μην διστάσεις να του υπενθυμίσεις ευγενικά τι πάει που!

8. Η κομποστοποίηση είναι μια πολύ εύκολη και απλή διαδικασία. Δες πώς και τι μπορείς να κομποστοποιείς.

9. Πάνω από όλα, αγοράζουμε μόνο ό,τι χρειαζόμαστε, όχι ό,τι βρούμε μπροστά μας. Η μείωση του όγκου απορριμμάτων είναι η πρώτη μας επιλογή!

10. Πριν ανακυκλώσεις οτιδήποτε, σκέψου μήπως μπορείς να το επιδιορθώσεις, να το επαναχρησιμοποιήσεις, να το δωρίσεις ή να το ανταλλάξεις. Η ανακύκλωση είναι σαφώς κάτι πολύ καλό, αλλά πριν την ανακύκλωση προηγείται η επαναξιοποίηση.

kalyterizoi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου