Τρίτη 8 Ιουλίου 2014

Τι πρέπει να προσέξουμε όταν ετοιμάζουμε το παιδικό δωμάτιο;


Τονώστε την ψυχολογική κατάσταση του παιδιού σας δημιουργώντας τις ιδανικές συνθήκες για μια ευτυχισμένη ζωή "εν οίκω". Όνειρα γλυκά, ώρες μελέτης και παιχνιδιού, τα πάντα χωρούν στο παιδικό δωμάτιο! Ας δούμε, λοιπόν, τι πρέπει να προσέξουμε στη διακόσμηση, τον σχεδιασμό, αλλά και στον εξοπλισμό του.

Διακόσμηση 

O καλύτερος τρόπος να διακοσμήσετε το παιδικό δωμάτιο είναι η επιλογή ενός κεντρικού θέματος, που είναι καλό να ανταποκρίνεται στα… μάτια των παιδιών και να συνδυάζεται με την ηλικία και το φύλο τους. Δράση και περιπέτεια, ένταση και φαντασία κυριαρχούν στα δωμάτια των αγοριών. Η διακόσμηση στο θέμα που θα επιλέξετε μπορεί να συνδυαστεί με επιπλέον λύσεις όπως αντίστοιχα σεντόνια, κουρτίνες, διακοσμητικά αντικείμενα. Μια καλή λύση είναι να βάψετε με χρώματα κοντά στο θέμα όλους τους τοίχους (π.χ. κόκκινο και μπλε για ένα δωμάτιο Σπάιντερμαν). Αγαπημένα θέματα των αγορίστικων δωματίων είναι οι σούπερ ήρωες, ο βυθός, το ποδόσφαιρο, τα αυτοκίνητα, το σαφάρι ή το διάστημα.

Χώρος για ονειροπόληση και ατελείωτο παιχνίδι με κούκλες αποτελεί συνήθως το κοριτσίστικο δωμάτιο. Χρησιμοποιήστε τα αγαπημένα τους χρώματα και δημιουργήστε τοιχογραφίες με τα αγαπημένα τους σχέδια. Πεταλούδες και πολύχρωμα ζουζούνια, λουλούδια και πριγκίπισσες, αλλά και φωτεινά αστεράκια θα ενθουσιάσουν τις μικρές… κυρίες. Απαραίτητα κομμάτια στη διακόσμηση και στην καθημερινότητα των κοριτσιών αποτελούν ένας μεγάλος ολόσωμος καθρέφτης και ένας πίνακας ανακοινώσεων για φωτογραφίες, κάρτες και ζωγραφιές. 

Για τις οικογένειες με αγόρια και κορίτσια ιδανικά θέματα αποτελούν τα λουλούδια και τα ζώα, οι εικόνες από παραμύθια, το τροπικό δάσος και ο παιδότοπος.

Χρώματα 

Μπορεί να κρύβουν τεράστιους κινδύνους για την υγεία του παιδιού σας. Προτιμήστε τα χρώματα με το οικολογικό σήμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που είναι πιστοποιημένα ότι δεν περιέχουν βλαβερές ουσίες και η διαχείρισή τους είναι φιλική προς το περιβάλλον. Επίσης, δίπλα στο πλαίσιο του σήματος πρέπει να αναγράφεται το παρακάτω κείμενο: "καλή απόδοση για εσωτερική χρήση, περιορισμένες επικίνδυνες ουσίες, χαμηλή περιεκτικότητα σε διαλύτες". Προσέξτε τις παραπλανητικές διαφημίσεις, που δηλώνουν ότι τα χρώματα είναι οικολογικά ή δεν περιέχουν τοξικές ουσίες, μόλυβδο, κ.λπ., αλλά δεν έχουν το προαναφερθέν σήμα.

Οι αποχρώσεις των χρωμάτων στους τοίχους παίζουν πρωταρχικό ρόλο στην καλή ψυχολογία του παιδιού. Προτιμήστε τα παστέλ χρώματα και αποφύγετε τα έντονα, όπως κόκκινο, σκούρο πορτοκαλί, σκούρο πράσινο ή βαθύ μπλε, αφού έχει παρατηρηθεί ότι προκαλούν στα παιδιά φόβο και εκνευρισμό.

Έπιπλα 

Τα έπιπλα θα πρέπει να είναι λίγα και πρακτικά, ώστε να υπάρχει αρκετός χώρος για παιχνίδι και κίνηση. Προτιμήστε τα εντοιχισμένα έπιπλα ή εκείνα με δύο χρήσεις, όπως π.χ. μια βιβλιοθήκη με το γραφείο μαζί. Τοποθετήστε το κρεβάτι ανατολικά και βάλτε γύρω του διάφορα λούτρινα ζωάκια. Στα καταστήματα θα βρείτε εξαιρετικές συνθέσεις για παιδικά δωμάτια που βοηθούν εργονομικά το παιδί και εξασφαλίζουν χώρους για να τακτοποιεί τα πράγματά του. 

"Όνειρα γλυκά" και στιγμές χαλάρωσης φιλοξενούν τα παιδικά κρεβάτια, τα οποία πλέον, δεν χρησιμοποιούνται αποκλειστικά και μόνο για ξεκούραση. Εκεί τα αγόρια και τα κορίτσια ακούνε μουσική ή μελετούν. Ακολουθώντας το σύγχρονο τρόπο ζωής, τα κρεβάτια ξέφυγαν από το παραδοσιακό στυλ και τώρα συμπληρώνονται από διπλά μαξιλάρια ακόμη και από τραπεζάκια. Ενα τραπεζάκι από πλέξιγκλας μπορεί να τοποθετηθεί δίπλα στο κρεβάτι σαν κομοδίνο.

Δώστε την απαραίτητη προσοχή που χρειάζεται κατ’ αρχήν στην καρέκλα του -βάλτε το να τη διαλέξει μόνο του- και επιπλέον φροντίστε και για το σωστό φωτισμό του γραφείου και γενικά του δωματίου.

Ο χώρος 

Η επιλογή του δωματίου είναι καλό να γίνεται με βάση τα παρακάτω κριτήρια: σωστός προσανατολισμός, παρουσία ηλιακού φωτός και η δυνατότητα του συγκεκριμένου χώρου να δεχτεί αλλαγές στο πέρασμα των χρόνων, καθώς το παιδί μεγαλώνει και αλλάζουν οι ανάγκες του. 

Οι παλαιότεροι έλεγαν "Σπίτι που δεν το βλέπει ο ήλιος το βλέπει ο γιατρός". Η νοτιοανατολική κατεύθυνση του δωματίου θεωρείται ιδανική. Η κατάλληλη θερμοκρασία κυμαίνεται μεταξύ 20 και 22 βαθμών Κελσίου. 

Όταν σχεδιάσετε το παιδικό δωμάτιο, φροντίστε να εξοικονομήσετε αρκετό χώρο για παιχνίδι και μην υπερβάλλετε αγοράζοντας πολλά και μεγάλα έπιπλα. Επιδιώξτε να συνδυάσετε την αισθητική με τη λειτουργικότητα. Δώστε χώρο για το παιχνίδι και τη μελέτη των παιδιών. Μια έξυπνη λύση είναι να σχεδιάσετε μία ή δύο γωνιές για τα χόμπι τους (π.χ. η γωνιά της ζωγραφικής).

Αποθηκευτικοί χώροι 

Τα ρούχα, τα βιβλία και τα παιχνίδια τους χρειάζονται χώρους για να αποθηκευτούν. Τα καταστήματα προσφέρουν λύσεις με καλάθια, κουτιά και συρταράκια αποθήκευσης. Προτιμήστε τα πιο ανακυκλώσιμα υλικά.

Αξεσουάρ 

Μερικά από τα πιο απαραίτητα αξεσουάρ είναι τα παρακάτω: λαμπατέρ, ρολόι, καθρέφτης, πίνακας ανακοινώσεων, ένα CDplayer για να ακούει μουσική ή ηχογραφημένα παραμύθια. Προσπαθήστε να απομακρύνετε από το παιδικό δωμάτιο κονσόλες από video games, τηλεόραση και όλα αυτά που ξελογιάζουν και αποσυντονίζουν τα παιδιά.

Ασφάλεια 
  • Το πάτωμα δεν πρέπει να έχει σκαλιά ή διαφορετικά επίπεδα, ώστε το παιδί να μην κινδυνεύει να πέσει και να χτυπήσει. 
  • Πρέπει να υπάρχουν αποθηκευτικοί χώροι. 
  • Αν ξυπνήσουν μέσα στη νύχτα, το δάπεδο πρέπει να είναι ελεύθερο, για να περπατήσουν χωρίς να κινδυνεύουν να τραυματιστούν πατώντας ένα σιδερένιο αυτοκινητάκι. 
  • Το τι βάζουμε στους τοίχους του παιδικού δωματίου είναι επίσης πολύ σημαντικό. Για παράδειγμα, μπορεί το σπίτι να είναι αντισεισμικό, όμως ενδεχομένως έχουμε γεμίσει τους τοίχους με αντικείμενα που σε περίπτωση σεισμού θα αποδειχθούν ιδιαίτερα επικίνδυνα. Οι βιβλιοθήκες, λοιπόν, πρέπει να είναι σταθερές, να μην "κοιτάζουν" το κρεβάτι και να έχουν χαμηλό κέντρο βάρους. Μη βάζετε ψηλά τα βιβλία και τα βαριά αντικείμενα. Το ίδιο ισχύει και με τα ράφια, τα οποία πρέπει να είναι στερεωμένα πολύ καλά στον τοίχο.
  • Τα τζάμια στα παράθυρα πρέπει να είναι επάλληλα ή συρόμενα. Οι τζαμαρίες πρέπει να είναι επικαλυμμένες με ειδική μεμβράνη, που να συγκρατεί τα θραύσματα σε περίπτωση σπασίματος. 
  • Τα κάγκελα του μπαλκονιού πρέπει να έχουν ύψος τουλάχιστον 1.10μ., ώστε να είμαστε σίγουροι ότι το παιδί δε θα μπορέσει να τα σκαρφαλώσει. 
  • Απομακρύνετε κάθε είδους μικροσκοπικό και μυτερό αντικείμενο, που θα μπορούσε να καταλήξει στο στόμα του παιδιού προκαλώντας του πνιγμό. 
  • Βεβαιωθείτε ότι το κρεβάτι του παιδιού απέχει αρκετά από κουρτίνες και ηλεκτρικά καλώδια. 
  • Καλύψτε με ειδικά προστατευτικά που κυκλοφορούν στο εμπόριο όλες τις πρίζες του παιδικού δωματίου. Τα πιτσιρίκια συνηθίζουν να ανακαλύπτουν διά της αφής τον κόσμο γύρω τους και να βάζουν τα δάχτυλά τους στις πρίζες, με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος ηλεκτροπληξίας.
Χρήσιμες συμβουλές
  • Αποφύγετε τη μοκέτα, αλλά προτιμήστε άλλα υλικά όπως το ξύλινο πάτωμα, τα βαμβακερά χαλιά και το στρώμα από φελλό, που δεν κατηγορούνται για επιβάρυνση της υγείας των παιδιών.
  • Εάν το παιδί σας είναι στην ηλικία που έχει αρχίσει να διαμορφώνει τη δική του άποψη, ζητήστε τη γνώμη του. Μην ξεχνάτε ότι δεν είναι δικό σας δωμάτιο, αλλά ο προσωπικός χώρος του παιδιού σας.
  • Μια καλή, δοκιμασμένη συνταγή για την αποφυγή διαφόρων μικροατυχημάτων είναι ο εφοδιασμός με μια συσκευή ενδοεπικοινωνίας μέσω της οποίας θα μπορείτε να "κατασκοπεύετε" το ζωηρό παιδάκι σας.
Καρολίνα Παππού
www.agelioforos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου