Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2015

H απουσία των γονιών αλλοιώνει την εγκεφαλική ανάπτυξη των παιδιών


Το πόσο σημαντική είναι η παρουσία και η καθοδήγηση των γονιών στη ζωή κάθε παιδιού δεν το αμφισβητεί κανείς. Τώρα μάλιστα μια νέα έρευνα ενισχύει ακόμα περισσότερο τον ρόλο τους, αφού δείχνει πώς η έλλειψη της γονεϊκής παρουσίας εκτός από τις άλλες λίγο-πολύ γνωστές συνέπειες, έχει επιπτώσεις και στη νοητική ανάπτυξη των παιδιών.

Η έρευνα έγινε στην Κίνα, όπου πολλοί γονείς απουσιάζουν για μεγάλα διαστήματα για να δουλέψουν μακριά από το σπίτι τους, με αποτέλεσμα τα παιδιά τους να μένουν στη φροντίδα συγγενών. Στην έρευνα οι επιστήμονες ήθελαν να δουν πώς και κατά πόσο αυτός ο αναγκαστικός αποχωρισμός επηρεάζει τα εκατομμύρια των παιδιών, που ζουν έτσι για διαστήματα ακόμα και άνω των 6 μηνών.

"Αυτό που θέλαμε να μελετήσουμε ήταν το πώς διαμορφώνεται η δομή του εγκεφάλου σε αυτή τα παιδιά", είπε ο επικεφαλής της έρευνας Yuan Xiao, υποψήφιος διδάκτωρ στο ερευνητικό κέντρο Huaxi στο Πανεπιστήμιο Sichuan στην Κίνα. 

"Προηγούμενες μελέτες υποστηρίζουν την υπόθεση πώς η γονεϊκή φροντίδα μπορεί να έχει άμεση επίδραση στην εγκεφαλική ανάπτυξη των παιδιών. Ωστόσο, οι περισσότερες από αυτές έχουν γίνει σε παιδιά που έχουν στερηθεί δια παντός τους γονείς τους, όπως είναι τα ορφανά. Εμείς εστιάσαμε σε παιδιά που μεγαλώνουν αναγκαστικά (π.χ. για οικονομικούς λόγους) μακριά από τους γονείς τους για μεγάλα διαστήματα υπό την επίβλεψη άλλων συγγενών."

Για την έρευνα, οι επιστήμονες έκαναν μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου σε 38 παιδιά (αγόρια και κορίτσια) 7-13 ετών, που ζούσαν με συγγενείς τους. Παράλληλα, έκαναν το ίδιο και για ακόμα 30 παιδιά που ζούσαν με τους γονείς τους. Στη συνέχεια, συνέκριναν τη φαιά ουσία μεταξύ των δύο ομάδων, καθώς και τον δείκτη νοημοσύνης τους προκειμένου να υπολογίσουν τις δυνατότητες της γνωστικής τους λειτουργίας.

Αυτό που ανακάλυψαν ήταν ότι στα παιδιά που ζούσαν με τους συγγενείς τους υπήρχε περισσότερος όγκος φαιάς ουσίας σε πολλαπλές περιοχές του εγκεφάλου, ειδικά σε αυτές που σχετίζονταν με το συναίσθημα. Ο συσσωρευμένος όγκος φαιάς ουσίας όμως είναι ένδειξη ανεπαρκούς ωρίμανσης του εγκεφάλου, γεγονός που υποδεικνύει πώς καθυστερεί και η ανάπτυξή του.

Η έρευνα παρουσιάστηκε στην ετήσια συνάντηση της Ραδιολογικής Kοινότητας της Β. Αμερικής (RSNA).

Αλεξάνδρα Καππάτου, Ψυχολόγος - Παιδοψυχολόγος
akappatou.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου