Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2015

Τι να κάνουμε όταν τα παιδιά αρνούνται να μοιραστούν τα παιχνίδια τους;

stk104636cor
Τρίχρονα. Όλα είναι δικά τους. Όχι μόνο αυτά που όντως είναι δικά τους, αλλά και τα όλα παιχνίδια του άλλου τρίχρονου, με του οποίου τη μαμά κανονίσατε το play date. Έτσι, πολύ συχνά, αντί να πίνετε καφέ και να κουτσομπολεύετε με τη φίλη σας, ενώ τα παιδιά παίζουν ευτυχισμένα, καταλήγετε δυο τρελές που φωνάζουν η κάθε μία στο δικό της τρίχρονο: "Μοιραζόμαστε τα παιχνίδια μας!" και "Μαζί παίζουμε! ΜΑΖΙ!".

Τι κάνουμε λοιπόν για να βοηθήσουμε τους μικρούς πλεονέκτες να παίξουν αρμονικά και να μάθουν να μοιράζονται τα παιχνίδια τους;
  • Η πρώτη σκέψη κάθε γονιού είναι να επέμβει και να βάλει τα πράγματα σε μια τάξη, όμως αυτή είναι εντελώς λάθος κίνηση. Δεν πρέπει να επεμβαίνουμε στο παιχνίδι των παιδιών. Τα παιδιά έχουν τους δικούς τους κώδικες και πρέπει να τα αφήνουμε να βρίσκουν μόνα τους τη λύση.
  • Είναι πολύ σημαντικό να εξηγούμε στα παιδιά ότι ο κάθε άνθρωπος είναι ελεύθερος και αν δεν επιθυμεί να μοιραστεί τα πράγματά του, μπορεί να μην το κάνει, όμως ταυτόχρονα θα πρέπει να γνωρίζουν και τις συνέπειες που έχει μια τέτοια συμπεριφορά.
  • Το μοναχικό παιχνίδι και το παιχνίδι μόνο με ενήλικες δεν βοηθά ένα παιδί να κοινωνικοποιηθεί. Για τον λόγο αυτό οφείλουμε να ενθαρρύνουμε τα παιδιά, ακόμα και όταν διακρίνουμε δισταγμό, να ενσωματωθούν σε μια ομάδα ή να συναναστραφούν με άλλα συνομήλικα παιδιά.
  • Η άποψη που επικρατεί ότι τα παιδιά που έχουν αδέλφια μοιράζονται ευκολότερα τα πράγματά τους είναι μύθος. Μεταξύ των αδελφών υπάρχουν άλλου είδους προβλήματα, όπως ζήλια, γκρίνια και ανταγωνισμός. Συναντάμε συχνά αδέλφια τα οποία μεταξύ τους μοιράζονται τα παιχνίδια και τα πράγματά τους, όμως δεν είναι πρόθυμα να τα μοιραστούν με άλλα παιδιά.
  • Το παιχνίδι με τα παιδιά είναι πολύ σημαντικό και γι’ αυτό τον λόγο οι γονείς θα πρέπει να βρίσκουν χρόνο για να το κάνουν. Με αυτό τον τρόπο το παιδί ανακαλύπτει διαφορετικούς χαρακτήρες και συμπεριφορές, αρχίζει να μιμείται τη συμπεριφορά των γονιών του και τελικά εκπαιδεύεται στο να μοιράζεται. Άλλωστε, το μοίρασμα και η κοινωνικότητα είναι έννοιες που διδάσκονται και σιγά-σιγά καλλιεργούνται.
familyinaction.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου