Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2015

Πείτε αντίο στα ενοχλητικά φουσκώματα της εγκυμοσύνης


Το γυναικείο σώμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης περνά από πολλές αλλαγές και φυσικές ταλαιπωρίες με τις πιο συνηθισμένες την τάση για έμετο, την κατακράτηση υγρών, τις κράμπες, το αίσθημα καύσου στο στομάχι, τη δυσκοιλιότητα, το φούσκωμα, τα αέρια, κ.ο.κ. Υπεύθυνες κατά κύριο λόγο είναι οι ορμόνες, οι οποίες προετοιμάζουν το γυναικείο σώμα για την κυοφορία του εμβρύου.


Γιατί συμβαίνει

Οι γυναίκες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης παράγουν περισσότερα αέρια, συγκριτικά με την πρότερη κατάστασή τους, και ένας από τους κύριους λόγους είναι η συγκέντρωση υψηλότερων ποσοστών προγεστερόνης στον οργανισμό που είναι η ορμόνη που προστατεύει την εγκυμοσύνη. Παράλληλα, όμως η αυξημένη προγεστερόνη έχει ως αποτέλεσμα τη χαλάρωση του γαστρεντερικού σωλήνα, με συνέπεια να επιβραδύνεται η διαδικασία πέψης της εγκύου, η οποία μπορεί να οδηγήσει, ειδικά μετά από ένα μεγάλο γεύμα, σε ερυγές, μετεωρισμό και στην παραγωγή αερίων στο έντερο.

Στην προχωρημένη εγκυμοσύνη, καθώς η μήτρα μεγαλώνει ολοένα και περισσότερο εμποδίζει την κοιλιακή χώρα και παράλληλα ωθεί το στομάχι της εγκύου με αποτέλεσμα την περαιτέρω επιβράδυνση της πέψης. Συνεπώς, η έγκυος αισθάνεται περισσότερο φουσκωμένη μετά το φαγητό και παράγει περισσότερα αέρια.

Τρόποι αντιμετώπισης

Το δυσάρεστο και ενοχλητικό αίσθημα συγκέντρωσης αερίων κατά τη διάρκεια της κύησης πάντως, μπορεί να αντιμετωπιστεί μέσω απλών και δοκιμασμένων τρόπων. Ορίστε πως:

  • Μειώστε τα τρόφιμα που προκαλούν αποδεδειγμένα φούσκωμα. Αποφύγετε την κατανάλωση τροφίμων που είναι οι συνήθεις ύποπτοι για το φούσκωμα όπως είναι για παράδειγμα τα όσπρια (φασόλια, ρεβίθια) και τα σταυρανθή λαχανικά (μπρόκολο, λαχανάκια Βρυξελλών, λάχανο, κουνουπίδι).
  • Μειώστε τα γαλακτοκομικά. Κάποια γαλακτοκομικά είδη προκαλούν αποδεδειγμένα φούσκωμα. Κατά την εγκυμοσύνη αποφύγετε την κατανάλωση παγωτών ή τυριών πλούσιων σε λιπαρά τα οποία δημιουργούν αέρια. Εάν η πρόσληψη ασβεστίου κρίνεται απαραίτητη, όμως η έγκυος παρουσιάζει δυσανεξία στη λακτόζη, αυτή γίνεται συνήθως μέσω συμπληρωμάτων.
  • Μειώστε τα τηγανητά τρόφιμα και τη λήψη ανθρακούχων ποτών ή φρουτοποτών. Οι ουσίες που περιέχονται στα ανθρακούχα ποτά, καθώς και η φρουκτόζη δημιουργούν φούσκωμα. Αντ’ αυτών, προτιμήστε να καταναλώνετε αρκετό νερό, το οποίο βοηθά στην καλύτερη πέψη και στη μείωση του μετεωρισμού ή/και της δυσκοιλιότητας.
  • Αλλάξτε τον τρόπο που τρώτε. Χωρίστε τα γεύματα που λαμβάνετε κατά τη διάρκεια της ημέρας. Προτιμήστε να καταναλώνετε συχνά, μικρά και υγιεινά γεύματα παρά ένα μεγάλο και πλούσιο γεύμα μια φορά την ημέρα. Τρώτε αργά, μασώντας καλά την τροφή σας. Με αυτό τον τρόπο θα έχετε καλύτερη πέψη και θα αποφύγετε την κατάποση επιπλέον αέρα. Επίσης, αποφύγετε να καταναλώνετε τα γεύματα ξαπλωμένες στον καναπέ ή στο κρεβάτι εκτός και αν συντρέχουν λόγοι υγείας.
  • Εντάξτε την ήπια άσκηση στην ζωή σας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Όταν το σώμα βρίσκεται σε κίνηση βοηθά στην καλύτερη λειτουργία του πεπτικού συστήματος συνεπώς και στην απομάκρυνση αερίων από το έντερο. Σε κάθε περίπτωση βέβαια, πριν φορέσετε τα αθλητικά σας, συμβουλευτείτε πρώτα τον γυναικολόγο σας.
Τι άλλο μπορεί να βοηθήσει;

Εάν η συγκέντρωση αερίων στο έντερο επιμένει, προκαλώντας δυσφορία και παραπάνω εκνευρισμό, προτείνεται η λήψη σκευασμάτων που αντιμετωπίζουν άμεσα και αποτελεσματικά τον μετεωρισμό. Κατά τη διάρκεια της κυήσεως ασφαλή θεωρούνται τα σκευάσματα, που περιέχουν αποκλειστικά και μόνο σιμεθικόνη πάντα με τη σύμφωνη γνώμη του γυναικολόγου σας

Φλώρα Κασσαβέτη
Με τη συνεργασία του Δρ. Νικόλαου Αυγ. Λινάρδου, Md. FICS, Μαιευτήρα - Χειρουργού Γυναικολόγου, Διδάκτορα Πανεπιστημίου Αθηνών.
www.paidimag.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου