Στην περίοδο της οικονομικής κρίσης που διανύουμε, ένα από τα πιο σημαντικά μαθήματα που πρέπει να διδάξετε στο παιδί σας είναι η αξία των χρημάτων.Τα παιδιά συνήθως δεν κατανοούν την έννοια και την αξία του χρήματος και πιστεύουν, ότι οι γονείς τους τα βρίσκουν έτοιμα ή ότι απλά πηγαίνουν στην τράπεζα και παίρνουν όσα χρειάζονται.
Το πρώτο βήμα για να του μάθετε την αξία των χρημάτων, όσο αντιφατικό και αν σας ακούγεται, είναι να του δώσετε μερικά. Επισκεφτείτε το ψιλικατζίδικο της γειτονιάς σας και δώστε του πέντε ευρώ για να αγοράσει ό,τι θέλει. Ο σκοπός είναι να δώσετε στο παιδί σας να καταλάβει την αξία των πέντε ευρώ, δηλαδή τι μπορεί να αγοράσει με αυτά, πόσα ρέστα θα πάρει και φυσικά ότι το συγκεκριμένο ποσό δεν φθάνει για να αγοράσει όλα όσα θέλει, με αποτέλεσμα να πρέπει να διαλέξει. Σε αυτό το σημείο δείξτε προσοχή! Μην του πάρετε όλα όσα θέλει απλά και μόνο για να μην στεναχωρηθεί. Τηρήστε την αρχική σας συμφωνία των 5 ευρώ.
Μια ακόμα καλή ιδέα είναι να παίξετε "το μαγαζάκι". Στήστε ένα "μαγαζί" σε μια γωνιά του δωματίου του τοποθετώντας, για παράδειγμα, κουτιά από τρόφιμα, άδεια πλαστικά μπουκάλια, κ.λπ. και μια ταμειακή μηχανή, που θα μπορούσε να είναι ακόμη και ένα κομπιουτεράκι. Στη συνέχεια, κόψτε μικρά χαρτάκια, βάλτε μερικά στην ταμειακή μηχανή και τα υπόλοιπα δώστε τα στο παιδί, εξηγώντας του ότι αυτά αντιπροσωπεύουν τα χρήματα. Αρχίστε το παιχνίδι μιμούμενοι τους πελάτες και τον καταστηματάρχη, αλλάζοντας ρόλους στη διάρκεια του παιχνιδιού.
Με ερωτήσεις του τύπου "πόσο κάνει αυτό;", "μου φτάνουν τα χρήματά μου για να το αγοράσω;", "έχω ρέστα;", κ.λπ. το παιδί θα αρχίσει να εξοικειώνεται με διάφορες έννοιες, ακόμα και χωρίς να έχει σαφή αντίληψη των αριθμών και των ποσών.
Με αυτούς τους τρόπους και φυσικά με συνεχή επανάληψή τους το παιδί σας θα μπει στη λογική της αξίας των χρημάτων. Καθώς το παιδί μεγαλώνει και αρχίζει να μαθαίνει τους αριθμούς, μπορείτε να προχωρήσετε και σε περαιτέρω ενέργειες. Για παράδειγμα, όταν επιστρέφετε από το σούπερ μάρκετ, μπορείτε να μετρήσετε μαζί του πόσα πράγματα αγοράσατε, πόσα χρήματα δώσατε γι’ αυτά και πόσο καιρό θα περάσετε με αυτά τα ψώνια. Έτσι θα αρχίσει να αντιλαμβάνεται σε γενικές γραμμές κι άλλες σημαντικές έννοιες, όπως τι σημαίνει η πρόβλεψη των αναγκών στο σπίτι, η σωστή οργάνωση, ο προγραμματισμός και η αποταμίευση.
Ευθυμία - Ζωή Θωμαΐδου
babyradio.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου