Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2015

Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε το παιδί να αποφύγει τους τραυματισμούς!

Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε το παιδί μας να αποφύγει τους τραυματισμούς!
Είναι άραγε εφικτό να βοηθήσουμε τα παιδιά μας να αποφύγουν τους τραυματισμούς και τα ατυχήματα; Μια νέα και πολύ ενδιαφέρουσα έρευνα μας λέει πως "ναι"! Οι συζητήσεις που κάνουν οι γονείς με τα παιδιά τους, αφού αυτά τραυματιστούν, τα βοηθά να αποφύγουν μελλοντικούς κινδύνους, σύμφωνα με νέα έρευνα του University of Iowa.


"Πρόσεχε πολύ, να μην το ξανακάνεις αυτό…", είναι η συνηθισμένη συμβουλή που χρησιμοποιούν οι περισσότεροι γονείς, όταν το παιδί τους έχει πλέον χτυπήσει. Όμως η συγκεκριμένη συμβουλή δεν έχει κάποιο αποτέλεσμα! Η έρευνα μας λέει πώς μόνο η συζήτηση φέρνει αποτελέσματα και μάλιστα θεαματικά, ιδιαίτερα αν ο τραυματισμός του παιδιού προκληθεί από κάποιον εξωτερικό παράγοντα στο περιβάλλον που κινείται όπως ένα ελάττωμα στο πεζοδρόμιο ή μια λακκούβα στον δρόμο.

Η έρευνα αποκάλυψε επίσης, ότι οι γονείς συμβουλεύουν πολύ περισσότερο τους γιους παρά τις κόρες.

Οι ερευνητές πάντως δήλωσαν ότι τέτοιου είδους συνομιλίες (ειδικά μετά από τραυματισμό του παιδιού) το βοηθούν να σκεφτεί θέματα σχετικά με την ασφάλειά του και να αναπτύξει μια κάποια συνείδηση.

"Ακόμη κι όταν οι γονείς πιστεύουν ότι οι εν λόγω συζητήσεις πέφτουν στο κενό, με το πέρασμα του χρόνου βοηθούν τα παιδιά να αναπτύξουν μια "φωνή" στο πίσω μέρος του εγκεφάλου τους, που τα εμποδίζει από το να κάνουν επικίνδυνα πράγματα", όπως δήλωσε η ερευνήτρια Jodie Plumert.

"Όταν τα παιδιά είναι πολύ μικρά, οι γονείς εμποδίζουν τον τραυματισμό προσέχοντάς τα στενά. Ωστόσο, τελικά τα παιδιά κερδίζουν την αυτονομία τους και βγαίνουν στον κόσμο, εξερευνώντας πράγματα μόνα τους. Επομένως, οι γονείς πρέπει να βρουν τρόπους να διδάξουν στα παιδιά τους πώς να κινούνται σε νέες καταστάσεις, που ενδεχομένως είναι επικίνδυνες. Και βέβαια πριν τα επείγοντα" καταλήγει η Plumert "το να συζητούν οι γονείς με τα παιδιά για το γεγονός είναι βοηθητικό".

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Journal of Paediatric Psychology.

Ελένη Χαδιαράκου
www.imommy.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου