Τρίτη 27 Ιουνίου 2017

Τι να προσέχετε όταν αγοράζετε αυγά;

Συνοδευτική φωτογραφία του άρθρού Αβγό. Σχεδόν τέλειο!
Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει, πως το αυγό είναι μια από τις σημαντικότερες τροφές για τα παιδιά. Μπορεί να καταναλωθεί με πολλούς τρόπους, όσο για τις χρήσεις του στη μαγειρική ή στη ζαχαροπλαστική; Σχεδόν αμέτρητες!

Το φρέσκο αυγό είναι ένα θρεπτικό τρόφιμο, πλούσιο σε πρωτεΐνες άριστης ποιότητας και υψηλής βιολογικής αξίας. Η αξία των πρωτεϊνών του αυγού χρησιμοποιείται ως πρότυπο για την αξιολόγηση της ποιότητας των πρωτεϊνών άλλων τροφών, όπως του γάλακτος, του κρέατος, κ.ά. Το ασπράδι μάλιστα του αυγού αποτελείται κατά 45% από ανώτερες πρωτεΐνες, που περιέχουν όλα τα απαραίτητα αμινοξέα για τον παιδικό οργανισμό. Οι συγκεκριμένες πρωτεΐνες συμβάλλουν ουσιαστικά στη σύνθεση και διατήρηση των μυών. Έμμεσα, εμπλέκονται και στη ρύθμιση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα και έτσι, συντελούν στη δύναμη, στην ενέργεια και την αντοχή μας.

Το αυγό προσφέρει και λίπος, το οποίο βρίσκεται στον κρόκο, χοληστερόλη και λεκιθίνη, συστατικά απαραίτητα για τη δομή και την καλή λειτουργία των κυττάρων.

Επίσης, παρουσιάζει υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες, χρήσιμες για τον μεταβολισμό και το νευρικό σύστημα. Εκτός από τις λιποδιαλυτές Α, D, Ε και Κ περιέχει και τις περισσότερες βιταμίνες του συμπλέγματος Β με έντονη παρουσία της Β9 (φυλλικό οξύ). Επιπλέον, το αυγό είναι πλούσιο σε κύρια μεταλλικά στοιχεία (ασβέστιο, κάλιο, μαγνήσιο, νάτριο, φώσφορο), αλλά και ιχνοστοιχεία (σελήνιο, σίδηρο, χαλκό, ψευδάργυρο).

Μέγεθος, τυποποίηση, αποθήκευση:

Οι κανονισμοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης ορίζουν τέσσερα μεγέθη αυγών:
Μικρά αυγά (μέχρι 53 γρ.)
Μεσαία αυγά (από 53 έως 63 γρ.)
Μεγάλα αυγά (από 63 έως 73 γρ.)
Πολύ μεγάλα αυγά (πάνω από 73 γρ.)

Να προτιμάτε συσκευασμένα αυγά, γιατί η ποιότητά τους είναι εγγυημένη. Οι κανόνες τυποποίησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης επιβάλλουν την αναγραφή συγκεκριμένων στοιχείων σε κάθε συσκευασία. Προσέξτε να αναγράφονται τα εξής:
  1. Κατηγορία και αριθμός αυγών
  2. Βάρος
  3. Ημερομηνία ανάλωσης
  4. Αριθμός Ωοσκοπικού Κέντρου Ελέγχου
  5. Επωνυμία, διεύθυνση και τηλέφωνο του φορέα συσκευασίας
Συμβουλή για τη διατήρηση στο ψυγείο μετά την αγορά

Τα αυγά συντηρούνται σε ψυγείο στους 3-5° C στα ειδικά ράφια αποθήκευσης με τη μύτη προς τα κάτω. Όταν αποθηκεύονται σωστά, διατηρούν τα πλούσια θρεπτικά συστατικά τους για 20-25 ημέρες από τη συσκευασία τους.

Επειδή το κέλυφος του αυγού είναι πορώδες, είναι διαπερατό από βακτηρίδια του αέρα και οσμές. Κρατήστε λοιπόν τα αυγά μακριά από φαγητά με έντονες μυρωδιές.
Πρέπει να γνωρίζετε:

Αν θέλετε να ξεχωρίσετε αν ένα αυγό είναι φρέσκο, βάλτε το σε νερό. Το πολύ φρέσκο μένει σε οριζόντια θέση στον πάτο του δοχείου. Αν ανασηκώνεται η πλατιά άκρη του ή αν αιωρείται, τότε πετάξτε το.

Άλλη σίγουρη μέθοδος είναι να το σπάσετε. Όταν το αυγό είναι φρέσκο, το ασπράδι μένει σφιχτό και ζελατινώδες γύρω από τον κρόκο, ο οποίος διατηρεί το σφιχτό σχήμα του.

Προτιμήστε αυγά που προέρχονται από κότες ελευθέρας βοσκής. Έχουν πιο σκληρό κέλυφος και ο κρόκος έχει έντονο πορτοκαλί χρώμα. 
Ο χρωματισμός του κρόκου εξαρτάται από τη διατροφή και δεν επηρεάζει τη θρεπτική και βιολογική αξία του αυγού.

Το χρώμα του κελύφους ποικίλει από λευκό μέχρι καφέ, ανάλογα με το είδος της κότας.

Τα αυγά, εξαιτίας των πόρων που υπάρχουν στο κέλυφός τους, αφυδατώνονται πιο γρήγορα το καλοκαίρι. Αποφεύγετε να τα αγοράζετε από τη λαϊκή, γιατί μπορεί να έχουν αλλοιωθεί από τη ζέστη.

Απαγορεύεται η κατανάλωση αυγών με σπασμένο, υγρό ή λερωμένο κέλυφος. 
Αποφεύγετε να καταναλώνετε αυγά με κηλίδες αίματος, με ασπράδι θρομβώδες, χρωματισμένο, ανακατεμένο με τον κρόκο και με δυσάρεστη οσμή.

Τα αυγά, όταν καταναλώνονται από παιδιά, πρέπει να βράζονται επαρκώς.

Για τη καλή συντήρηση των αυγών που αγοράζετε, μην τα πλένετε αλλά διατηρήστε τα σε δροσερό χώρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου